ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιχειρήσεις στις Σποράδες κλείνουν φώτα στις 9 το βράδυ

επιχειρήσεις-στις-σποράδες-κλείνουν-751141

Εντονος προβληματισμός στα καταστήματα εστίασης των Βορείων Σποράδων

Με μικρότερους τζίρους και την τουριστική κίνηση να παρουσιάζει ανάλογη εικόνα, αναμένοντας να αγγίξει το 50% λόγω Δεκαπενταύγουστου, οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επαγγελματιών που διατηρούν καταστήματα σε περιφερειακά σημεία της Σκιάθου, τα φώτα σβήνουν από τις 9 το βράδυ, λόγω έλλειψης κίνησης. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται σε καταστήματα που βρίσκονται σε παραλίες του νησιού εκτός χώρας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου, Χρήστο Δημητριάδη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «με εξαίρεση τις Κουκουναριές και την Μεγάλη Αμμο που παρουσιάζουν σχετική κίνηση, στις υπόλοιπες περιοχές η εικόνα είναι πιο υποτονική».

Αναλύοντας τις συντεταγμένες του προβλήματος, ο πρόεδρος αναφέρει ότι «οι ξένοι που έρχονται στο νησί, έχουν οδηγία να παραμένουν όσο γίνεται μακριά από συνωστισμούς, άρα μένουν στα ξενοδοχεία και δεν βγαίνουν καθόλου, γιατί φοβούνται».

Σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει, οι τουρίστες «κάνουν βόλτες στην Παπαδιαμάντη και επιστρέφουν στα ξενοδοχεία και τα καταλύματά τους, με αποτέλεσμα οι τζίροι των καταστημάτων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα». Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κίνηση που αναμένεται τον Δεκαπενταύγουστο, εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει το 50% στα καταλύματα του νησιού που είναι ανοιχτά, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της εικόνας στην εστίαση. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Δημητριάδης «θα κάνουμε απολογισμό τέλος Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου, για να δούμε με τι τρόπο θα κατορθώσουμε να περάσουμε τον χειμώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα το καλοκαίρι του 2021».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, λίγο ως πολύ, η καθημερινότητα των επαγγελματιών της εστίασης, με τον Πρόδρομο Καθηνιώτη, που διατηρεί εστιατόριο στην παραλία της Σκοπέλου, να κάνει λόγο για μείωση τζίρου σε ποσοστό 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Κάνει λόγο για «δύσκολη κατάσταση» για όλους, ενώ επισημαίνει ότι «τη συγκεκριμένη περίοδο η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών είναι Ελληνες και λιγότεροι οι ξένοι». Τα καταστήματα εστίασης του νησιού έχουν ανοίξει στο σύνολό τους αλλά «δεν υπάρχει η κίνηση που είχαμε άλλες χρονιές» υπογραμμίζει.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, με την ευχή και προσδοκία για καλύτερες συνθήκες την επόμενη σεζόν, να διατυπώνεται από όλους.

ΓΛ. ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου