ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες σεφ στην ανεργία, χωρίς απασχόληση το 50% λόγω πανδημίας

δεκάδες-σεφ-στην-ανεργία-χωρίς-απασχό-755472

Ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Δημήτρης Καλλιάκης μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα προβλήματα του κλάδου

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες βιώνουν όσοι εργάζονται στον επισιτιστικό κλάδο λόγω της πανδημίας, με το 50% περίπου των μαγείρων να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Με την πανδημία σε εξέλιξη και δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να παραμένουν κλειστές, λόγω συνθηκών, αλλά και ξενοδοχείων, πολλοί μάγειρες έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ανεργία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Φέτος ξεκίνησε πολύ αργότερα σε σχέση με πέρυσι η σεζόν, για όσους κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εργασία», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Καλλιάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων Μαγνησίας.

Πολλά τα ζητήματα του κλάδου που ζητούν λύση, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου να επισημαίνει ότι «το επίδομα των 534 ευρώ δεν επαρκεί για να ζήσει κάποιος που έχει οικογένεια. Θετικό είναι, ωστόσο, ότι φέτος μειώθηκε ο αριθμός των ενσήμων στα 50 για το ταμείο ανεργίας, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να πάρει οποιοσδήποτε ταμείο ανεργίας, ευκολότερα. Είναι μια ανάσα κι αυτό, αλλά είναι λίγα τα χρήματα, θα μπορούσε να δοθεί κάτι παραπάνω».

Με την αγωνία για την επόμενη μέρα να κυριαρχεί, εκφράζει την ανησυχία του για τους δεκάδες συναδέλφους του, που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «με στεναχωρεί το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας πολλοί συνάδελφοί μου, δεν έχουν εργασία».

Παράλληλα χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρο το φετινό καλοκαίρι», ενώ υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η χρήση μάσκας στην κουζίνα, όπου εκ των πραγμάτων επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες». Τη δεδομένη χρονική περίοδο εργάζεται ως σεφ σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Ζάκυνθο και όπως υπογραμμίζει «σερβίρουμε εμείς τους πελάτες, τηρώντας τις αποστάσεις, με σημάνσεις για να τηρούνται οι αποστάσεις, κατευθύνουσα γραμμή το πώς θα ακολουθηθεί η σειρά, προκειμένου να περάσουν από τον μπουφέ για να πάρουν το φαγητό τους».

Σκηνικό πανδημίας παντού, σε όλους τους κλάδους, με τον Βολιώτη σεφ να τονίζει ότι «το στοιχείο που καθιστά πρωτόγνωρο και διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι, είναι το ότι είμαστε με μέτρα ατομικής προστασίας όλη τη μέρα, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Αποφεύγουμε τις επαφές, δεν συνωστιζόμαστε με πελάτες στον ίδιο χώρο για την προσωπική μας ασφάλεια, βιώνοντας μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν».

Η σεζόν στο νησί όπου εργάζεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κι όπως υπογραμμίζει μόλις επιστρέψει στον Βόλο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διοργανώσει κοινωνική δράση με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου