ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσγειώθηκε η TUI στην Σκιάθο

προσγειώθηκε-η-tui-στην-σκιάθο-755519

Προβληματισμός φορέων των νησιών για τα πρωτόκολλα επιβατών στα πλοία

Στην αιχμή της σεζόν, με φόντο τον Δεκαπενταύγουστο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τόνωση της κίνησης επαγγελματίες και φορείς των νησιών, που υποδέχτηκαν την πρώτη φετινή πτήση της Βρετανικής TUI στην Σκιάθο, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για την ακτοπλοϊκή κίνηση. Η πρώτη πτήση της TUI Βρετανίας προσγειώθηκε προχθές στο αεροδρόμιο της Σκιάθου μεταφέροντας 180 επιβάτες, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, θα πραγματοποιούνται τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως, Τετάρτη και Παρασκευή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με την φουλ σεζόν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες, εκφράζουν έντονο προβληματισμό σχετικά με τα πρωτόκολλα επιβατών στα πλοία, που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους τουρίστες.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες των νησιών, η αύξηση του πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία στο 80%, δεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό τουριστών να επισκεφτούν τα νησιά, παρότι το επιθυμούν, με αποτέλεσμα τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που άνοιξαν φέτος, να υπολογίζονται μεταξύ 40 έως 50% στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Εμφανώς προβληματισμένος ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «στόχος μας είναι να επιβιώσουμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μηνύματα για τον Σεπτέμβριο, αλλά εκτιμούμε ότι οι πληρότητες του Αυγούστου δεν θα ξεπεράσουν το 40 με 50% στα καταλύματα του νησιού που είναι ανοιχτά».

Αγώνας επιβίωσης το φετινό καλοκαίρι για τους επαγγελματίες του τουρισμού, με τον Χρήστο Δημητριάδη, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών της Σκιάθου να επισημαίνει από την πλευρά του ότι «η τουριστική εικόνα του νησιού δε θυμίζει σε τίποτα παλαιότερες εποχές, ούτε κατά διάνοια. Εισπρακτικά είμαστε πάρα πολύ χαμηλά, υπάρχουν Ελληνες στο νησί, αλλά η δυσαρέσκεια όλων είναι φανερή, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δρομολόγια». Με την πληρότητα των επιβατών στο 80%, «υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά, αλλά δεν είναι δυνατόν, λόγω συνθηκών. Αυτή την στιγμή μας εξυπηρετούν το «ΣΥΜΗ», ο «Πρωτέας» και το «Εξπρές Σκιάθος», τα οποία φέρνουν κόσμο, αλλά λόγω των πρωτοκόλλων που αφορούν τον αριθμό των επιβατών, είναι λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι», υπογράμμισε.

Ανησυχία για την σεζόν

Προβληματισμένος δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, ενώ εκτιμά ότι η πληρότητα των καταλυμάτων του νησιού που είναι ανοιχτά, θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 40% στη διάρκεια του Αυγούστου. Αναφερόμενος στα πρωτόκολλα επιβατών των πλοίων, ο δήμαρχος τονίζει ότι πρέπει να καλυφθεί η ζήτηση με διπλά δρομολόγια όπου απαιτείται. Η ευελιξία και η προσαρμογή του προγραμματισμού δρομολογίων με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου είναι το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Περίσση, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η δήλωση του τουριστικού πράκτορα Βαγγέλη Δρόσου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο. «Υπάρχει μια σχετική αύξηση της κίνησης, αλλά δεν νομίζω ότι η πληρότητα του νησιού θα υπερβεί το 40% στην φουλ σεζόν». Βελτιωμένη εμφανίζεται, στο μεταξύ, η τουριστική εικόνα του νησιού σε σύγκριση με το προηγούμενο εικοσαήμερο, υπάρχουν Ελληνες και ξένοι τουρίστες στο νησί αλλά «μετά τις 20 Αυγούστου οι Ελληνες περιορίζονται δραματικά και θα δούμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα», τονίζει.

Σημείο αιχμής για την Αλόννησο το υποβρύχιο μουσείο που άνοιξε για το κοινό, με τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Τσουκανά να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλοί Ελληνες και ξένοι επιθυμούν να μεταβούν στο νησί, αλλά πρακτικά είναι αδύνατον λόγω του πρωτοκόλλου επιβατών. «Ούτως ή άλλως όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πρόβλημα αυτή την περίοδο, πολύ δε περισσότερο φέτος, λόγω του μέτρου και του μικρότερου αριθμού επιβατών στα πλοία», σημειώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου