ΤΟΠΙΚΑ

Νίκος Καντερές: Λίγο ώς πολύ έγιναν όλοι μετεωρολόγοι

νίκος-καντερές-λίγο-ώς-πολύ-έγιναν-όλο-762324

Ο πρώην διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού

Ηπιο και μάλλον ευχάριστο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στη Μαγνησία, όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Καντερές, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επί σειρά ετών. Ο διακεκριμένος μετεωρολόγος ήταν ο πρώτος, που εκφώνησε δελτίο καιρού στην τηλεόραση, στην τότε ΥΕΝΕΔ, στις 21 Νοεμβρίου του 1975. Γνώριμος και οικείος στο ευρύ κοινό, δεν σταματά μέχρι σήμερα να δίνει τα φώτα του, παρακολουθώντας τους μετεωρολογικούς χάρτες σε καθημερινή βάση, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων «λίγο ώς πολύ όλοι έχουν γίνει μετεωρολόγοι», ενώ επισημαίνει ότι «πρέπει να εισακούγονται οι επιστήμονες, που έχουν δαπανήσει ατέλειωτες ώρες, μελετώντας το επιστημονικό τους αντικείμενο».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πόσο έχουν μεταβληθεί οι καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα προηγούμενων ετών;

Βασικά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Οι τέσσερις εποχές εξακολουθούν να υπάρχουν. Βέβαια, η έναρξη και η λήξη τους δεν είναι ακριβώς πάντα ίδιες, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Απλώς στη διάρκεια των εποχών έχουμε τα τελευταία χρόνια περισσότερα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αφορούν σε πλημμύρες ή σε καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτά είναι ευρύτερα, για όλη την υφήλιο.

Για παράδειγμα το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται μέχρι στιγμής σε αρκετά δροσερό, θα έλεγα. Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, που είχαμε έναν μίνι καύσωνα τριών ημερών, αμέσως μετά είχαμε τη μεταβολή του καιρού με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς. Γενικά οι υπόλοιπες μέρες εξελίχθηκαν με τη θερμοκρασία να είναι στα κανονικά ή κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη συνέχεια αυτής της εβδομάδας δείχνει να έχουμε θερμή μεταβολή προς το τέλος της, να ανεβαίνει η θερμοκρασία, να φτάνει 36, 37 έως και 38 βαθμούς. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, αλλά δεν θα κρατήσουν για πολύ, γιατί μπαίνοντας στην άλλη εβδομάδα, ο καιρός αλλάζει. Το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε δροσερό, χωρίς να έχουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καυσώνων και επομένως σιγά – σιγά, μπαίνοντας στον Αύγουστο, θα κυριαρχήσουν τα μελτέμια, ενώ μεγαλώνει και η νύχτα. Πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι είναι ευχάριστο και για τους ντόπιους, αλλά και για τους ξένους, όσοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο άστατος καιρός, που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι, με ενίοτε φθινοπωρινά στοιχεία, είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγάλη λέξη και θέλουμε να τα αποδίδουμε όλα εκεί. Είναι μια περίπτωση που είναι ακόμα προς διερεύνηση. Η διακυβερνητική επιτροπή μελέτης του κλίματος αποτελείται από 2.500 επιστήμονες, που παρακολουθούν γενικά τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και πράγματι διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, συγκριτικά με τις τιμές που υπήρχαν πριν τη βιομηχανική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται και από όλους εμάς, τους απλούς πολίτες κάθε χώρας, να προσέχουμε το περιβάλλον μας, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Η φύση πάντα αντιδρά στις επεμβάσεις που κάνει ο άνθρωπος με την οποιαδήποτε μορφή.

Πόσο επηρεάζει, δηλαδή, η ανθρώπινη παρουσία και δράση τον καιρό;

Επηρεάζει σημαντικά, γιατί όλο αυτό το σύστημα, οι αέριες μάζες που περιστρέφονται γύρω από τη Γη, όταν δέχονται αυτές τις επιδράσεις, έχουν και αυτές τις επιδράσεις τους στα φαινόμενα, τα οποία εξετάζουμε εμείς. Διότι τα φαινόμενα που εξετάζουμε εμείς, είναι τα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία βασικά δημιουργούνται, τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο, στον Βόρειο Ατλαντικό.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες έχουν συνεργασία διεθνώς και σε καθημερινή βάση όλο το 24ωρο, όλους τους μήνες και όλο τον χρόνο, έχουν μεταξύ τους πληροφόρηση για τα δεδομένα, για να μπορούν να μελετούν την εξέταση του καιρού.

Ο κόσμος παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα, συμμετέχοντας στη συζήτηση, που γίνεται σχετικά με τη σύνδεση της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών. Ολα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία;

Ο καιρός, πράγματι, έχει ενδιαφέρον, γιατί είναι μια πληροφόρηση που απασχολεί όλους τους ανθρώπους. Πώς θα ντυθούν, πώς θα κινηθούν, αν ο γεωργός θα πρέπει να ραντίσει ή να ποτίσει κ.λπ. Ο καιρός έχει σημασία κι αν σκεφτείτε ότι πριν από πολλά χρόνια πρωτοβγήκα στο δελτίο καιρού, στις 21 Νοεμβρίου του 1975 στην τότε ΥΕΝΕΔ, ήταν κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου το δελτίο καιρού. Τώρα όμως, με αυτή την εξέλιξη που σημειώνεται, φαίνεται ότι ο κόσμος περιμένει να ακούσει το δελτίο καιρού. Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση, λίγο ώς πολύ έγιναν όλοι μετεωρολόγοι τώρα. Επιστήμονες και μη, όλοι έχουν γίνει μετεωρολόγοι για την προβολή τους. Είναι όμως μια επιστήμη, η οποία έχει αρκετό ενδιαφέρον σε καθημερινή βάση και πρέπει να εισακούγονται, θα έλεγα, οι επιστήμονες μετεωρολόγοι, οι οποίοι έχουν αναλύσει χάρτες, έχουν καθίσει στον πάγκο, εργάστηκαν όλες τις μέρες και νύχτες. Ο καιρός δίνει πάντοτε σημάδια. Δεν έρχεται ξαφνικά. Προειδοποιεί ο καιρός.

Ως διευθυντής πρόγνωσης εδώ και 15 χρόνια καθιερώσαμε στη μετεωρολογική υπηρεσία την πεντάβαθμη κλίμακα για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών. Γρήγορα όμως μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, στην Πολιτική Προστασία, η οποία ανέλαβε να το εκδίδει.

Διατελέσατε πολλά χρόνια διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Βρεθήκατε ποτέ αντιμέτωπος με ξαφνικές καιρικές αλλαγές, που προκάλεσαν ανατροπές στην αρχική πρόγνωση;

Αρχισα από απλός υπάλληλος και έφτασα μέχρι τη θέση του διευθυντή, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην πρόγνωση καιρού. Στη Μετεωρολογική Υπηρεσία εργάστηκα 35 χρόνια και τα 5 τελευταία ως διευθυντής. Η πρόγνωση πάντα είναι ένα δύσκολο αντικείμενο και επειδή ήμουν εισηγητής τα πρώτα χρόνια ως υπάλληλος να εκδίδονται και έκτακτα δελτία πέρα από τη γενική πρόγνωση, θυμάμαι ότι στις δύσκολες περιπτώσεις με τις χιονοπτώσεις, ειδικά σε περιόδους χιονοπτώσεων που κρατούσαν πολύ, βγαίνοντας στην τηλεόραση, ο κόσμος, χωρίς να υπερβάλω, κρεμόταν από τα χείλη μου τι θα πω. Πάντα ήμουν μετρημένος στις εκφράσεις μου, για να μπορώ να μεταδίδω το νέο, χωρίς να είμαι εγώ το κεντρικό πρόσωπο. Να μεταφέρω την πληροφορία με βάση τις σταθερές και χωρίς να ξεσηκώνω τον κόσμο. Στις δύσκολες καταστάσεις πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος χωρίς να υπερβάλει εκείνος που παρουσιάζει τον καιρό. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες.

Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή σας, δεν σταματάτε να παρακολουθείτε τον καιρό και τους μετεωρολογικούς χάρτες…

Σε καθημερινή βάση βλέπω τους χάρτες που βγάζει το ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων, παρακολουθώ τις προβλέψεις και πάντα συνεχίζω να ενημερώνομαι. Τέτοια περίοδο και αυτές τις μέρες το 1987 είχαμε τον χειρότερο καύσωνα στην Ελλάδα. Κράτησε 12 ημέρες ο καύσωνας εκείνος και ήταν τέτοιες ημέρες του Ιουλίου. Επί 12 μέρες στην Αθήνα είχαμε από 37 βαθμούς και πάνω, μια μέρα είχε φτάσει τους 44, δύο τους 43 και τρεις 42 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία και είχε ως αποτέλεσμα 2.500 νεκρούς εκείνη την περίοδο.

Στη Μαγνησία περιμένουμε δροσερό καλοκαίρι;

Κατ’ αρχάς να είστε ευτυχείς που είστε κάτοικοι της Μαγνησίας, γιατί πράγματι είναι απίστευτης ομορφιάς και με την όμορφη θάλασσα δίπλα και το Πήλιο και γενικά το πράσινο που διαθέτετε. Νομίζω ότι η Μαγνησία είναι από τις καλύτερες περιοχές που γνωρίζω. Βέβαια θα έχετε δροσερό καλοκαίρι. Βέβαια το φθινόπωρο και τον χειμώνα δέχεστε αρκετή βροχή, ειδικά το Πήλιο δέχεται αρκετό νερό, αυτό όμως είναι η πεμπτουσία της φύσης. Από την ώρα που πλησιάζει ο καιρός στα σύνορα της Ελλάδος έως ότου βγει, πρέπει να παρακολουθείται η εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος, να μην έχουμε θύματα ή υλικές ζημιές.

Σε γενικές γραμμές είναιήπιο το καλοκαίρι στη Μαγνησία. Δεν νομίζω ότι στο υπόλοιπο διάστημα θα έχουμε, από πλευράς υψηλών θερμοκρασιών, κάτι ιδιαίτερο στη Μαγνησία. Γενικά η Μαγνησία, πέρα από τις φυσικές ομορφιές, έχει ένα καλό μικροκλίμα συγκριτικά με άλλες περιοχές.

Είστε λάτρης της Μαγνησίας και διατηρείτε συγγενικούς δεσμούς με την περιοχή…

Ο αδελφός μου Βασίλης ζει στον Βόλο και επισκεφτήκαμε πρόσφατα τον κουνιάδο μου που διατηρεί σπίτι στην Κορώπη, για οικογενειακές διακοπές. Εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, υγεία πάνω απ’ όλα, περνάμε δύσκολες καταστάσεις και θα έλεγα το όμορφο περιβάλλον της περιοχής να το διατηρήσετε όλοι οι κάτοικοι. Είναι πράγματι θαύμα Θεού το όμορφο περιβάλλον που έχει η Μαγνησία και πρέπει να το διατηρήσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου