ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Μάρδας: «Βαρβαρότητα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος»

δημήτρης-μάρδας-βαρβαρότητα-η-μετατ-763964

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη σημερινή του παρουσία στον Βόλο

Διαχρονικό και επίκαιρο το βιβλίο του Δημήτρη Μάρδα, «2015: Το ημερολόγιο του τρόμου – Η διαπραγμάτευση, ο εκβιασμός και το «παίγνιο» με το κρατικό ταμείο στη δίνη των αριθμών», που περιγράφει πολιτικές καταστάσεις των τελευταίων ετών, με τον ίδιο να υπογράφει το βιβλίο του σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, 7.00 – 10.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Επιλογή», Ερμού 262 και Μαυροκορδάτου, στον Βόλο.Με αφορμή τη σημερινή του παρουσία στον Βόλο, ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καταθέτοντας τις απόψεις του για την οικονομία, την πανδημία και τα εθνικά θέματα. Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία χαρακτήρισε «τουρκική βαρβαρότητα» τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας ότι «είναι μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ζούμε και πάλι το σενάριο του τρόμου, που περιγράφετε στο βιβλίο σας, λόγω της πανδημίας;

Το βιβλίο ακουμπά στη σημερινή εποχή, με τη διαφορά ότι στη σημερινή εποχή το πρόβλημα της ρευστότητας πηγαίνουμε εν μέρει να το επιλύσουμε με ενισχύσεις και όχι με δάνεια. Αυτό είναι το λεπτό σημείο αυτών των περιόδων. Αν αυτή η κουλτούρα υπήρχε το 2009 – 2010, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, θα είχαμε και άλλη οικονομική πολιτική στη χώρα και άλλη Ευρώπη σήμερα. Κατά τα άλλα οι ομοιότητες είναι η ανεργία, η ύφεση, το γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη πάλι από χρήματα.

Η οικονομία υφίσταται, ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα στην περίοδο της πανδημίας.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πανδημίες. Αυτό είναι συμπέρασμα, πλέον, γιατρών και δεν είναι η πρώτη πανδημία που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 50 χρόνια. Οπότε πρέπει το σύστημα της υγείας και το σύστημα της οικονομίας να αναπτύξουν μια διαδικασία αλληλεξάρτηση και να περπατήσουν ταυτόχρονα. Πρέπει να τα δούμε και τα δύο μαζί και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που να εξυπηρετούν τόσο την οικονομία, όσο και την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της οποιασδήποτε πανδημίας.

Βλέπετε έξαρση της ανεργίας από το φθινόπωρο;

Ηδη υπάρχει έξαρση της ανεργίας και από το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο και μετά, θα υπάρχει, γιατί το καλοκαίρι κατ’ αρχάς δεν εργάστηκε πάρα πολύς κόσμος στις τουριστικές εγκαταστάσεις και δεύτερο δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με την καινούργια σεζόν. Ευτυχώς έρχεται η περίοδος των Χριστουγέννων που ζωντανεύει λίγο η αγορά. Εκεί θεωρούμε ότι θα κρατηθεί η ανεργία, σε κάποια επίπεδα, αλλά ήδη τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα δεδομένα του Μαρτίου – Απριλίου.

Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με φόντο την ένταση στο Αιγαίο;

Η όξυνση των σχέσεων που υπάρχει με την Τουρκία ήταν κάτι αναμενόμενο. Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ανακοινώσει από το 2019 ότι χρηματοδότησε πέντε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοσδήποτε προσπάθεια γεωτρήσεων της Τουρκίας. Από κει και πέρα έχουμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία δεν το δέχεται, υπάρχει μια διαφορά, η οποία πρέπει να λυθεί με διπλωματικό τρόπο. Το πώς θα διευθετηθεί αυτή η διαφορά, θα δούμε στο μέλλον. Με την Τουρκία συζητάμε πάρα πολλά χρόνια αυτή την ιστορία και βέβαια όλο το «πακέτο» πρέπει να διευθετηθεί, με την έννοια ότι ήδη είχε αρχίσει μια συζήτηση για το Αιγαίο, επί Παπανδρέου του νεώτερου. Το ζητούμενο είναι ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, η μόνη λύση είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί;

Είναι ένα στοιχείο της τουρκικής βαρβαρότητας. Της βαρβαρότητας ενός ισλαμικού κράτους, το οποίο έτσι αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα σύμφωνα με τα δικαιώματα που έχει περί εθνικής κυριαρχίας, αλλά πέρα από την δυτική κυριαρχία, υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις σε επίπεδο Ουνέσκο. Υπάρχουν κάποιες διεθνείς αποφάσεις, που πρέπει να τις σέβεται. Το γεγονός ότι έχουμε το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο που έλαβε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε η Αγία Σοφία να γίνει τέμενος, εδώ σας παραπέμπω στις απόψεις και τις θέσεις του Global Competitive Report σε ότι αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε 141 περίπου κράτη. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στο πλαίσιο της Τουρκίας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Δηλαδή η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κατατάσσεται στην Τουρκία στην 140 θέση σε σύνολο 141 κρατών, που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία της έρευνας για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι η Τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε κάτι τέτοιο, χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και θεωρώ δεν υπήρχε περίπτωση δικαστήριο να παραβεί κανόνες της Ουνέσκο και αυτό είναι συμφωνία, ότι η Αγία Σοφία είναι μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Συμπαρατάσσεστε, κατά συνέπεια, με την άποψη περί αναγκαιότητας σεβασμού ενός μνημείου – συμβόλου, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σαφώς δεν έπρεπε να γίνει τέμενος η Αγία Σοφία. Κατά την άποψή μου, έπρεπε το Υπουργείο Εξωτερικών τη μέρα που θα γίνει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, να έχει χρηματοδοτήσει διάφορα άρθρα στο εξωτερικό, στα οποία να σημειωνόταν η τουρκική βαρβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω αν έχει σκεφτεί να το κάνει. Αν έχει σκεφτεί να το κάνει, καλά έκανε, και μπορώ να σας πω και η κοινή γνώμη της Ευρώπης είναι ώριμη να δεχθεί μια τέτοια θέση περί τουρκικής βαρβαρότητας μιας Ισλαμικής κυβέρνησης, η οποία έτσι αντιλαμβάνεται το Ισλάμ. Και ο Κεμάλ ήταν μωαμεθανός, αλλά σε τελική ανάλυση, είχε άλλη αντίληψη για πολλά άλλα θέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου