ΤΟΠΙΚΑ

Στερεύουν οι ποσότητες γαντιών στα φαρμακεία του Βόλου

στερεύουν-οι-ποσότητες-γαντιών-στα-φα-764148

Αυξημένη ζήτηση στα μέσα ατομικής προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού

Είδος προς εξαφάνιση τα προστατευτικά γάντια στα φαρμακεία του Βόλου. Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις όμως πλέον τα αποθέματα έχουν στερέψει σημαντικά.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης λέει ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν βρίσκουν πουθενά. Ετσι υπάρχουν σήμερα σε μικρές ποσότητες. Αντίθετα, τα άλλα είδη που παρουσιάζουν ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού υπάρχουν σε επάρκεια.

Μετά την εκδήλωση καινούργιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία του Βόλου και της Μαγνησίας η κίνηση έχει αυξηθεί. Ο κ. Ματσιόλης λέει ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη ζήτηση σε μάσκες, αντισηπτικά χεριών και γάντια.

Πεσμένοι, ωστόσο, οι τζίροι

Η ζήτηση στα υπόλοιπα φαρμακευτικά είδη στα οποία παρουσιάζονται επίσης ελλείψεις, είναι πεσμένη με αποτέλεσμα ο τζίρος να παρουσιάζει πτώση για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο κ. Ματσιόλης σχολιάζει ότι «είναι ένα περίεργο καλοκαίρι αυτό που διανύουμε, που έχει πολλές ελλείψεις, μεγάλη πτώση του τζίρου και αβεβαιότητα για το αύριο».

«Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει οικονομική στενότητα. Η κοινωνία βουλιάζει. Ζούμε με την κοινωνία, καθώς τα οικονομικά μεγέθη αφορούν όλους. Αν ο πελάτης δεν έχει χρήματα δεν έχει και το φαρμακείο», προσθέτει ο ίδιος. Προς στιγμήν η πτώση δεν μπορεί να προσδιοριστεί, εκτιμάται όμως ότι είναι πολύ μεγάλη.

Όμως, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν να παλέψουν μόνο με αυτό. Εχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις στα φαρμακευτικά είδη. Οι αποθήκες προμηθεύουν φαρμακεία με μικρές ποσότητες επιδεικνύοντας τρομερή φειδώ. «Ζούμε έναν πόλεμο καθημερινά. Για να εκτελέσεις μία συνταγή ανεβαίνεις Γολγοθά. Και σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα παρά ποτέ. Οι όποιες προτάσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν δυστυχώς δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Ο κόσμος παλεύει. Παλεύουμε μαζί του κι εμείς. Ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να πάρει τη συνταγή. Εμείς προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο».

Για τις παράλληλες εξαγωγές που γίνονται τέλος σχολιάζει ότι: «Θεωρούν το φάρμακο εμπορεύσιμο είδος, ενώ είναι είδος πρώτης ανάγκης, αναγκαίο για τη ζωή του ανθρώπου. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στην Ευρώπη. Όμως εδώ είναι ακόμη πιο αισθητό λόγω της χαμηλής φαρμακευτικής δημόσιας δαπάνης», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου