ΤΟΠΙΚΑ

«Βουρκώνουν τα μάτια μας για την Αγία Σοφία»

βουρκώνουν-τα-μάτια-μας-για-την-αγία-σ-773607

Εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων της περιοχής εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για τη μετατροπή του μνημείου – συμβόλου σε τζαμί

Συγκλονισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι απανταχού της γης Ελληνες και όχι μόνο, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του εμβληματικού μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί. Με ανάλογα συναισθήματα μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών Σωματείων, για την απόφαση που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο και έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Μας έχει προκαλέσει θλίψη το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ως Μικρασιατικός Σύλλογος θεωρούμε ότι είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής, καθώς και της πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αννα Πετσιάβα, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες».

Περιγράφοντας σκέψεις και συναισθήματα που διακατέχουν την ψυχή της, χαρακτηρίζει το εμβληματικό μνημείο «θεμέλιο λίθο του γένους», εκφράζοντας την απογοήτευσή της. «Νιώθουμε μεγάλη θλίψη, βουρκώνουν τα μάτια μας. Θεσπίσαμε τον κύκλο «Μνήμη Βυζαντίου» και κάθε χρόνο διοργανώναμε εκδηλώσεις για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Βυζαντίου, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ξεριζώνεται η ψυχή μας με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανακαλεί συναισθήματα «συγκίνησης, μεγάλου δέους και θαυμασμού», που ένιωσε στην θέα «του καταπληκτικού αυτού δημιουργήματος».

Ανάλογα συναισθήματα καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Φατσής, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων». «Οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι αποτροπιασμός και θυμός. Η Αγιά Σοφιά μας αγγίζει πολύ βαθιά εμάς τους πρόσφυγες και αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Είμαστε όλοι πολύ φορτισμένου συναισθηματικά» υπογραμμίζει.

Με έκδηλη συγκίνηση αναφέρεται στο εμβληματικό μνημείο – σύμβολο η Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε πάρα πολύ στενοχωρημένοι από αυτή την κατάσταση. Είναι ένα πλήγμα φοβερό, που μας προκαλεί πόνο και δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε. Είμαστε τελείως αρνητικοί σε αυτό και δεν το περιμέναμε ποτέ να συμβεί».

Εχοντας επισκεφτεί κατ’ επανάληψη το μνημείο, όπως και το σύνολο, σχεδόν, των Ελλήνων, προσφυγικής και μη καταγωγής, επισημαίνει: «Αισθάνθηκα δέος και συγκίνηση, και όλα τα συναισθήματα που αισθάνεται κάθε χριστιανός και Ελληνας που βρίσκεται σε εκείνο τον χώρο. Ασυγκράτητα τα δάκρυά μας, όχι μόνο στην Αγιά Σοφιά, αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους που πήγαμε, ιδιαίτερα εκεί βέβαια, η ψυχή μας μίλησε. Οργή και θλίψη τα συναισθήματα του κόσμου, τα συναισθήματα όλων μας».

Στην ψυχή του κάθε επισκέπτη «μιλά» το μνημείο που καθηλώνει τους πάντες με την μεγαλοπρέπειά του, κάνοντας πολλά μάτια να βουρκώσουν στη θέα του μεγαλείου. «Εχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αγιά Σοφιά και είναι δύσκολο να περιγράψεις και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Ενα δέος κυριαρχεί όταν επισκέπτεσαι την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Περκουλίδης. Την ίδια στιγμή εκφράζει τον προβληματισμό του για τις απρόβλεπτες εξελίξεις που ενδέχεται να υπάρξουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η Αγιά Σοφιά αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει όλοι μας, αλλά περισσότερο ο δυτικός κόσμος και η Ρωσία και όλος ο πολιτισμένος κόσμος να αντιδράσει, διότι τα μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας πρέπει να διαφυλάττονται από όλο τον πολιτισμένο κόσμο» είπε, εκφράζοντας την οργή του, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου