ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό

φυσικό-κινηματογραφικό-σκηνικό-774853

Παραγωγές της χρυσής εποχής του ελληνικού και του διεθνούς σινεμά γυρίστηκαν στη Μαγνησία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή «Mamma Μia», που γυρίστηκε στη Μαγνησία, με φόντο Πήλιο και Β. Σποράδες. Ο αντίκτυπος από τη μεγάλη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή παραμένει ζωντανός, ενώ δεκάδες ακόμη αστέρες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου πέρασαν από την περιοχή, πρωταγωνιστώντας σε παραγωγές που γυρίστηκαν στη Μαγνησία.

Επιμέλεια: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αφορμή για την ανίχνευση κινηματογραφικών αναμνήσεων με φόντο τη Μαγνησία αποτέλεσε σχετικό διαδικτυακό αφιέρωμα του Route, που αποδεικνύει ότι ο Βόλος και η Μαγνησία έγραψαν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία. Αφετηρία το λιμάνι του Βόλου στη θρυλική ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», που γυρίστηκε το 1960 με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και πλειάδα ακόμη γνωστών ηθοποιών.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, αποτύπωσε μια εικόνα του παρελθόντος που δεν υπάρχει πλέον. Τη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη και Αργοναυτών, σε μια εποχή που κυριαρχούσαν τα διώροφα σπίτια και οι μονοκατοικίες στον Βόλο. Το μόνο αναγνωρίσιμο σημείο στο πλάνο, το ιστορικό καφενείο «Η συνάντηση», που παρέμεινε αναλλοίωτο στον χρόνο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1969, η Αλίκη μαγεύεται από την «μπαλκονάδα του Πηλίου», όπως αποκαλούσε την υπέροχη θέα από την πλατεία της Μακρινίτσας, αγναντεύοντας τον Βόλο και τον Παγασητικό, κάθε σούρουπο, όταν τελείωναν τα πολύωρα καθημερινά γυρίσματα της «Δασκάλας με τα ξανθά μαλλιά». Για τις ανάγκες της παραγωγής, η περιοχή μετονομάστηκε «Κρυόβρυση». Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκαν στη Μακρινίτσα και πλαισίωσαν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όπως ο Αγγελος Αντωνόπουλος, ο Παντελής Ζερβός, ο Σπύρος Καλογήρου κ.ά., με πολλούς ντόπιους κάθε ηλικίας να συμμετέχουν στα γυρίσματα.

Στο μαγευτικό Πήλιο και τα Αμπελάκια γυρίστηκε λίγα χρόνια αργότερα η επική ταινία «Παπαφλέσσας» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, πλαισιωμένο από μεγάλα ονόματα όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Φερνάντο Σάντσα, η Κάτια Δανδουλάκη και πολλοί ακόμη.

Εποχή άφησε η ταινία «Η φανέλα με το νούμερο 9», με πρωταγωνιστή τον Στράτο Τζώρτζογλου, παραγωγής Παντελή Βούλγαρη, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΡΤ σε σενάριο Βαγγέλη Ραπτόπουλου. Η ταινία συνδέθηκε με τον Βόλο, καθώς μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο του Ολυμπιακού Βόλου.

Σημείο αναφοράς για τη Μαγνησία η ταινία «Mamma Mia» που γυρίστηκε στην ειδυλλιακή Νταμούχαρη, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, που ονομάστηκε έκτοτε «Το νησί του Μamma Μia».

Σύμφωνα με το σενάριο, η Νταμούχαρη είναι το λιμάνι του νησιού όπου υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται η ιστορία. Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για τον γάμο της κόρης της. Επιπλέον, το χωριό αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού «Dancing Queen».

Τα γυρίσματα στην Νταμούχαρη κράτησαν τρεις μέρες και περίπου τριακόσια άτομα εργάστηκαν μαζί εκείνες τις ημέρες. Ηταν πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπει κανείς το πλήθος των συμμετεχόντων να συντονίζεται άψογα. Ολα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι, όπου στήθηκε, σημειωτέον, ξύλινη μαρίνα για τις ανάγκες της παραγωγής.

Χολιγουντιανές σκηνές βίωσαν παράλληλα, η Σκιάθος και η Σκόπελος, που «φιλοξένησαν» το διάσημο καστ, με τις παραλίες των νησιών και το γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι αναρίθμητοι γάμοι αλά… Μamma Μia έχουν τελεστεί στα νησιά, στον απόηχο της ταινίας που έχει μαγέψει τους κινηματογραφόφιλους σε όλο τον κόσμο.

Στο ίδιο εκκλησάκι και στη Σκόπελο πραγματοποιήθηκαν επίσης εντυπωσιακά γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Τατουάζ», που έκοψαν την ανάσα.

Στο μεταξύ, η Μαγνησία παραμένει το ιδανικό σκηνικό για δεκάδες εκπομπές και ντοκιμαντέρ, που προβάλλονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιοχή ευλογημένη με αναρίθμητες ομορφιές, βουνό και θάλασσα, αποτελεί τόπος αγαπημένος για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος και λόγιους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου