ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μείωση 80% στις προσεγγίσεις θαλαμηγών και τουριστικών σκαφών στις Σποράδες

μείωση-80-στις-προσεγγίσεις-θαλαμηγών-κ-9470

Ανατροπές και φουρτούνες προκάλεσε η πανδημία, με τη μείωση στις προσεγγίσεις πολυτελών σκαφών στα νησιά των Βορείων Σποράδων να ξεπερνά το 80% στην έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Διστακτική η εκκίνηση της φετινής σεζόν, με λιγοστές θαλαμηγούς, ενοικιαζόμενα πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά να βάζουν πλώρη για τα νησιά, στην αρχή, τουλάχιστον, της φετινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υποτονική η τουριστική εικόνα που μεταφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι καβοδέτες των νησιών, οι άνθρωποι που υποδέχονται με ευγένεια και διακριτικότητα μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, διευκολύνοντας την παραμονή τους.

Αντιστρόφως ανάλογη με την περίοδο του Ιουλίου η εικόνα των προσεγγίσεων πολυτελών ταχύπλοων σκαφών στα λιμάνια των νησιών, με ελάχιστες, σχεδόν μηδενικές προσεγγίσεις να καταγράφονται μέχρι στιγμής. Για μεγάλη πτώση κάνει λόγο ο Βασίλης Παγωνάρης, καβοδέτης της Αλοννήσου, περιγράφοντας μια υποτονική εικόνα, που δεν θυμίζει καλοκαίρι. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι αποτρεπτική για σκάφη και για θαλαμηγούς» αναφέρει, για να προσθέσει ότι «παλαιότερα συνωστίζονταν στο λιμάνι δεκάδες πολυτελή σκάφη. Υπήρχε πολύς κόσμος στο νησί».

Στην εκκίνηση του Ιουλίου υπολογίζεται ότι έχει ανοίξει το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων και μικρός αριθμός καταστημάτων εστίασης στο νησί, καθώς η τουριστική σεζόν παραμένει σε αναμονή. Σε αντίθεση με την έντονη κινητικότητα της περσινής σεζόν, η φετινή παραμένει υποτονική σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει, την ίδια στιγμή, η γειτονική Σκόπελος, που αναμένει την πολυπόθητη έλευση τουριστών, οι οποίοι είναι μέχρι στιγμής ελάχιστοι στο νησί. Τις θρυλικές εποχές των διάσημων επισκεπτών αναπολεί ο δημοτικός υπάλληλος Κώστας Γεράκης, τριάντα χρόνια στο ίδιο πόστο. Αναπολεί τις εποχές που επισκέπτονταν το νησί σύγχρονοι κροίσοι, του βεληνεκούς των Βαρδή Βαρδινογιάννη, Σωκράτη Κόκκαλη, Γιάννας Αγγελοπούλου, Μαριάννας Λάτση, Δημήτρη Κοπελούζου και πολλοί ακόμη διάσημοι επισκέπτες της θερινής περιόδου.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για προσεγγίσεις θαλαμηγών μετά τις 15 Ιουλίου αλλά μέχρι στιγμής επισκέπτονται το νησί μόνο λίγα ιστιοπλοϊκά. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στη φετινή, την περσινή χρονιά και τις προηγούμενες» υπογραμμίζει. Τελείως διαφορετική η εικόνα της περσινής σεζόν σε σύγκριση με την φετινή. «Πέρυσι υπήρχαν τουλάχιστον 20 ιστιοπλοϊκά, 6 – 7 ιστιοπλοϊκά και 3 με 4 θαλαμηγοί κάθε μέρα στο λιμάνι. Η συγκεκριμένη εικόνα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής» αναφέρει η «ψυχή» της μαρίνας της Σκοπέλου.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη Σκιάθο που αποτελεί παραδοσιακά πόλο έλξης για γαλαζοαίματους, διάσημους επιχειρηματίες και καλλιτέχνες με διεθνή εμβέλεια. Το νησί που έχει προσελκύσει μεγαθήρια του εγχώριου και του διεθνούς στερεώματος, παρουσιάζει υποτονική τουριστική εικόνα, τουλάχιστον στην παρούσα.

«Πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχαν επισκεφτεί το νησί 82 σκάφη και φέτος μόνον δύο το αντίστοιχο διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοτικός υπάλληλος Δημήτρης Ζαχαριάς, καβοδέτης στη Σκιάθο. Περιγράφοντας την εικόνα των αρχών Ιουλίου στη Σκιάθο, επισημαίνει ότι «είναι πολύ μειωμένη η κίνηση, δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύνολο των ξενοδοχείων και τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν, παρουσιάζουν πολύ μικρή κίνηση».

Μικρός είναι παράλληλα ο αριθμός των ενοικιαζόμενων τουριστικών σκαφών που ανοίγουν πανιά για θαλασσινές εξορμήσεις, με τον κ. Ζαχαριά να εκφράζει την ευχή ότι θα καταγραφεί θετικό πρόσημο στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, καθώς το νησί είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους θερινούς επισκέπτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου