ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις για έξυπνες πόλεις: Πράσινη ενέργεια για μείωση ρύπων

προτάσεις-για-έξυπνες-πόλεις-πράσινη-28714

Στη σημασία των ανανεώσιμων πηγών επικεντρώνεται διαδικτυακό συνέδριο

Στις έξυπνες πόλεις επικεντρώνεται το 5ο Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που διοργανώνεται διαδικτυακά με τη συμμετοχή επιστημόνων από χώρες του εξωτερικού, ανοίγοντας την πλατφόρμα του διαλόγου σχετικά με τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασικό σημείο διαλόγου η μείωση των ρύπων στο μηδέν μέχρι το 2050, με τις διαδικτυακές εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται σήμερα, να προσθέτουν νέες πληροφορίες στην προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στα παραπάνω εστιάζεται ένας από τους βασικούς στόχους των βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, με το διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αποτελεί μεγάλη τομή.

Στα συμπεράσματα και τις γενικές κατευθύνσεις, που διατυπώνονται από τους επιστήμονες, αναφέρθηκε η Ευτυχία Ναθαναήλ, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Το αντικείμενο κατ’ αρχήν των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα δημιουργούνται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας», είπε.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάζονται ευρήματα από τέτοιου είδους εφαρμογές ή εκτιμήσεις, γιατί πολλές από τις τεχνολογίες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμη, όχι σε πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις είναι οι βασικοί άξονες, που θέτουν τις βάσεις για τις έξυπνες πόλεις. Ο πρώτος σχετίζεται με τα συστήματα που ανταποκρίνονται στη ζήτηση για μετακινήσεις, ο δεύτερος αφορά στα συνδεδεμένα και τα αυτόνομα οχήματα και ο τρίτος άξονας είναι η ηλεκτροκίνηση. «Οι τρείς άξονες δεν είναι απαραίτητα ξεχωριστοί, όλοι είναι συνεργατικοί» υπογράμμισε η κ. Ναθαναήλ.

Οπως υπογραμμίστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο, η ηλεκτροκίνηση, εφόσον προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον. «Ο στόχος παγκοσμίως είναι το 2050 να μειωθεί το αποτύπωμα που προέρχεται από τις μεταφορές και να γίνουν μηδενικές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ένας από τους κύριους στόχους των βιώσιμων συστημάτων γενικά και των βιώσιμων συστημάτων μεταφορών», σημείωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προτάσεις για το μέλλον

Το CSUM2020 είναι η 5η έκδοση του Συνεδρίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που διοργανώνει το Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TTLog) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συνέδριο CSUM2020 φιλοξενεί φέτος συμμετέχοντες από 25 χώρες από Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική. Κατά την τριήμερη διάρκειά του παρουσιάζονται 120 επιστημονικές εργασίες από 300 συγγραφείς.

Οι στόχοι του συνεδρίου είναι να φέρουν κοντά και να αναπτύξουν στενούς δεσμούς μεταξύ έρευνας, εφαρμογής, κοινωνίας. Οι άξονές του, που αποτελούν και τους πυλώνες ανάπτυξης των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από την ομπρέλα των έξυπνων πόλεων αφορούν σε συστήματα ανταποκρινόμενα στη ζήτηση για μετακινήσεις, συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτικά καύσιμα και συστήματα παροχής κινητικότητας ως υπηρεσία.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προωθούνται συστήματα μικροκινητικότητας (σκούτερ, ηλεκτρικά ποδήλατα, μικροοχήματα), μέσα μαζικής μεταφοράς και συνδυασμός αυτών, μοιρασμένα οχήματα και μοιρασμένη μετακίνηση. Η δυνατότητα ο μετακινούμενος να σχεδιάζει, να κάνει κράτηση και να πληρώνει τη μετακίνησή του σε ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα ενισχυμένο με την κατάλληλη υποδομή και κινητό εξοπλισμό, καταδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική από τους χρήστες (αποδοχή 82%) αφού αναμένεται να τους παρέχει υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης, ενώ εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση στους περιβαλλοντικούς ρύπους, ατυχήματα και χωρική κατάληψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου