ΤΟΠΙΚΑ

Παράθυρο στον κόσμο άνοιξε το σχολείο της πρωτοπορίας

παράθυρο-στον-κόσμο-άνοιξε-το-σχολείο-28925

Επετειακή έκδοση ετοιμάζει το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ενώ αναπτύσσει πρότυπες δράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο

Καινοτόμες δραστηριότητες υλοποιεί το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που συμμετέχει στην πανελλαδική προσπάθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να καταγράψει πρότυπες εκπαιδευτικές πρακτικές, που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Το σχολείο, που ετοιμάζει επετειακή έκδοση για το πλαίσιο καινοτομίας που υιοθετεί την τελευταία δεκαετία, έχει ανοίξει παράθυρο στον κόσμο, με δραστηριότητες που δίνουν τον ορισμό των καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το σχολείο συγκαταλέγεται μεταξύ των 22 πανελλαδικά, που ανάπτυξαν καλές πρακτικές και στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετέχοντας σε πρωτοποριακή δράση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το 30ό Δ.Σ. Βόλου είναι το μοναδικό σχολείο της Θεσσαλίας, που συμμετέχει στη διαδικασία καταγραφής της εμπειρίας της περιόδου της πανδημίας, προκειμένου να παραχθούν εκπαιδευτικό υλικό και ταυτόχρονα καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων από όλα τα σχολεία.

«Το κάθε σχολείο καταθέτει σε πρώτη φάση την πρακτική που ακολούθησε για την προσέγγιση των μαθητών και τη διατήρηση της επαφής με το σχολείο σε αυτούς τους 2,5 μήνες. Στη δεύτερη φάση που ξεκινά θα συναντηθούμε με τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και με την πρακτική θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό σε βιβλίο, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε αντίστοιχες περιόδους» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου, Πασχάλης Δήμου.

Το σχολείο παρέμεινε στις επάλξεις της πρωτοπορίας και στη διάρκεια της πανδημίας, με εφόδιο τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και την προσπάθεια των ίδιων των εκπαιδευτικών να διατηρήσουν ανοιχτή την επικοινωνία με τους μαθητές.

Οπως ανέφερε, παράλληλα, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου Πασχάλης Δήμου «τον Ιούλιο αναμένεται να εκδοθεί επετειακός τόμος από το σχολείο με όλη τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων». Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν συνεργασίες με φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, οργανώσεις και σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια προγράμματα, συνεργασίες με σχολικές δομές τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, παραγωγή γραπτού λόγου και πολλές ακόμη δράσεις.

Στόχος της έκδοσης είναι η διατήρηση της σχολικής μνήμης για τους μαθητές, τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους, δίνοντας, παράλληλα, κίνητρα συνέχειας και στο μέλλον.

Μέσω των δράσεων, που αναπτύσσονται, άνοιξαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με συνομήλικα παιδιά άλλων περιοχών, όπως το μειονοτικό σχολείο Δημαρίου στην Ξάνθη, ενώ πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με σχολείο της Σουηδίας, το Αμερικανικό Κολλέγιο, το Αγγλικό Σχολείο, αντίστοιχα. «Μέσω των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι μαθητές μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι είναι πολίτες του κόσμου, που πρέπει να φροντίζουν για το περιβάλλον, για την ειρήνη, για έναν καλύτερο κόσμο», είπε ο κ. Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου