ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ ελέγχων στα καταλύματα αρχίζει στη Μαγνησία

μπαράζ-ελέγχων-στα-καταλύματα-αρχίζε-29710

Εξόρμηση της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται ή όχι τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σαρωτικούς ελέγχους αρχίζει από σήμερα η Διεύθυνση Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία για ξενοδοχεία και καταλύματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι έλεγχοι τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων αρχίζουν σήμερα από τον Βόλο, για να επεκταθούν σταδιακά στο Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες.

Με τα ερωτήματα και τις διευκρινιστικές ερωτήσεις των επαγγελματιών για τα πρωτόκολλα να πληθαίνουν, η Υπηρεσία Τουρισμού εξορμά, με ελεγκτική και ενημερωτική, ταυτόχρονα, διάθεση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί η σωστή τήρηση των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σε εξαιρετικά κρίσιμη τουριστική σεζόν που σκιάζεται από την πανδημία.

Σύμφωνα και με τον Νικόλαο Σαρούκο, προϊστάμενο Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, σε πρώτη φάση οι έλεγχοι πρόκειται να επικεντρωθούν σε υποδείξεις και συστάσεις συμμόρφωσης, προκειμένου ο επιχειρηματικός κλάδος να μπορέσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αρμονία να ανταποκριθεί στις νέες απαιτητικές συνθήκες.

«Ωστόσο, όσο θα απομακρυνόμαστε από τις παραπάνω ημερομηνίες, από τα κλιμάκια ελέγχου πρόκειται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής των συγκεκριμένων επιθεωρήσεων, ενώ ενδεχόμενα αρνητικά ευρήματα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στόχος των ελέγχων, που αφορούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι να διαπιστωθεί αν το σήμα ποιότητας που λαμβάνουν τα καταλύματα από το Υπουργείο Τουρισμού εφαρμόζεται στην πράξη. «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι όσα αναγράφονται, βάσει δεδομένων, είναι αληθή και πράγματι τηρούν όλες τις υγειονομικές δικλίδες που ορίζει το ΦΕΚ της 30ής Μαΐου» είπε.

Ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, η χρήση αντισηπτικών, αν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις που ορίζει ο νόμος για τα τραπεζοκαθίσματα, αν εφαρμόζονται αποστειρώσεις και το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.

Τσουχτερά πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 30 Μαΐου νομοθετήθηκαν όλες οι υγειονομικές κατευθυντήριες γραμμές που οφείλουν να εφαρμόζουν όλα τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί πλήρως έως τις 20 Ιουνίου για τα ξενοδοχεία και τις 5 Ιουλίου για μη κύρια τουριστικά καταλύματα.

Αυστηρές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και σφράγιση τουριστικής μονάδας για διάστημα έως και 60 ημέρες, προβλέπει ο νόμος. Τα χρηματικά πρόστιμα, ειδικότερα, κυμαίνονται μεταξύ 500 και 5.000 ευρώ, ανάλογα την παράβαση, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να παραμένουν σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Οι πρώτες ελεγκτικές εξορμήσεις έχουν ενημερωτικό και καθοδηγητικό χαρακτήρα, όπως προαναφέρθηκε, με τα δεδομένα να αλλάζουν, ωστόσο, στα τέλη του μήνα καθώς αναμένεται να καταστούν αυστηρότεροι οι έλεγχοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου