ΤΟΠΙΚΑ

Πρ. Παυλόπουλος: Αντίδοτο κατά της πανδημίας η αλληλεγγύη

πρ-παυλόπουλος-αντίδοτο-κατά-της-πανδ-30834

Τη σημασία της συλλογικότητας υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε διαδικτυακή ομιλία, που διοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός»

Τη σημασία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης σαν αντίδοτο κατά της πανδημίας υπογράμμισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη διαδικτυακή ομιλία, που διοργάνωσε χθες η «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρώτος ομιλητής του κύκλου διαδικτυακών ομιλιών του φορέα πολιτισμού της τοπικής Εκκλησίας ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέπτυξε τη «Διαχρονική αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού», καθηλώνοντας το ακροατήριο με τη διάλεξή του, που είχε ως σημεία αναφοράς έννοιες διαχρονικές και θεμελιώδεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι: «Μέσω της νίκης τους στους Μηδικούς Πολέμους, οι Ελληνες υπερασπίσθηκαν και τον πολιτισμό που δημιούργησαν και ο οποίος ορθώνει, και σήμερα, τον πρώτο πυλώνα του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, θέτοντας, ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία το έκτοτε σταθερό όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Παράλληλα, μέσω της παραπάνω νίκης, οι Ελληνες κατέδειξαν «τη συντριπτική υπεροχή και κατά λογική ακολουθία κατηγορηματική αντίθεση του ατίθασου και δημιουργικού αρχαίου ελληνικού πνεύματος απέναντι στο πνεύμα κάθε ανελεύθερης μορφής πολιτειακής οργάνωσης με βασικά στοιχεία δεσποτισμού, ατομικού ή συλλογικού» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της διαδικτυακής του ομιλίας, που παρουσιάστηκε, παράλληλα, στο Συνεδριακό της Μητρόπολης για περιορισμένο αριθμό παρισταμένων, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων, σε αντιστοιχία με τη σημερινή πραγματικότητα της πανδημίας, που προκαλεί πληθώρα προβλημάτων.

«Ανακαλύπτοντας, μέσα από τους αδήριτους και εν πολλοίς δικαιολογημένους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 την αξία της αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης και, επομένως, της συλλογικότητας, ανακαλύπτουμε και ότι έτσι κατανοούμε την αξία αυτής της μορφής κοινωνικής συνύπαρξης ως αντηρίδας της Δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας. Το ζήτημα είναι αυτή η ανακάλυψη να μην είναι πρόσκαιρη και να μην εξαϋλωθεί όταν οι περιορισμοί θα έχουν λήξει. Η τρέχουσα εμπειρία έχει ήδη παραγάγει πολλές επώδυνες παρενέργειες, για να μην αφήσει βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένο το στίγμα της στον ψυχισμό μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, αναφέρθηκε, στο ιστορικό παρελθόν και ταυτόχρονα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που βιώνουν η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπό τα δεδομένα αυτά το σύνδρομο του Επιμηθέα σε μιαν άλλη, ίσως πολύ πιο τραυματική, εμπειρία στο μέλλον μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο, με την έννοια ότι δεν θα έχει πια την παραμικρή διδακτική αξία, αφού δεν θ’ αφήνει περιθώρια διορθωτικής αναγνώρισης του λάθους. Ο Σίσυφος θα έχει χάσει για πάντα τον βράχο του και ο Τάνταλος θα βλέπει, επίσης για πάντα, γύρω του τα δέντρα ξερά και τις πηγές να έχουν στερέψει».

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο σήμερα, επεσήμανε, σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα, ότι: «Κατά τούτο, και το εμβόλιο του Covid-19 δεν θα είναι αρκετό για την πορεία του ανθρώπου στο μέλλον, αν δεν ανακαλύψουμε και αν δεν εκτιμήσουμε δεόντως το άλλο «εμβόλιο», το αντίδοτο εναντίον του άκρατου ατομισμού και της ματαιοδοξίας, το «ακεσώδυνο» για την υπεράσπιση της συλλογικότητας και των δύο «μοριακών» συστατικών της, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου