ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιοι θησαυροί στο φως

σπάνιοι-θησαυροί-στο-φως-37372

Συνολικά 270 τεκμήρια στο Εκθετήριο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, που επαναλειτουργεί από αύριο

Ανοίγει και πάλι από αύριο τις πύλες του στο κοινό το Εκθετήριο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις», που στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Τρεις μήνες μετά, ο μουσειακός χώρος που αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, επανέρχεται στην ενεργό δράση, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Μουσείο καταλαμβάνει τους δύο πάνω ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, δίπλα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και αποτελεί ένα καλαίσθητο, σύγχρονο Μουσείο, που αναδεικνύει με υποβλητικούς τόνους, την Εκκλησιαστική ιστορία πολλών δεκαετιών.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, από την οποία «δανείστηκε» την ονομασία του, το Μουσείο, «Οξεία Επίσκεψης». Η Μονή χρονολογείται στον 13ο αιώνα μΧ και το καθολικό βρίσκονταν στην θέση όπου ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σπάνιες εικόνες, ιερά άμφια, ιερά σκεύη – κοσμήματα μικροτεχνίας, μια αξιόλογη συλλογή από λειτουργικά βιβλία, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, συντηρήθηκαν με επιστημονικό τρόπο, και έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινες προθήκες, σε περίοπτη θέση του χώρου.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι μια φορητή εικόνα του Χριστού, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Σπάνια είναι επίσης η εικόνα της Ανάστασης του Θεόφιλου, που φιλοτεχνήθηκε το 1911, δύο ασημένια πολυκάντηλα του 19ου αιώνος, πολύτιμα ιερατικά άμφια από την προσωπική συλλογή του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνού, ο οποίος είναι «ψυχή» της προσπάθειας και πολλά ακόμη εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας. Το ωράριο λειτουργίας προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε περιόδου, ενώ το Μουσείο εντάσσει στο πρόγραμμα δράσης, βιωματικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους, ταυτόχρονα όμως να συνειδητοποιούν και ποια είναι η πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία, άλλωστε, υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να φιλοτεχνηθούν όλα αυτά τα εκκλησιαστικά κειμήλια και σήμερα εμείς να τα απολαμβάνουμε μέσα από αυτόν τον μουσειακό χώρο» τόνισε ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, καλώντας το κοινό να επισκεφτεί τον χώρο.

Πρόθεση και στόχος των δημιουργών του χώρου, που βρίσκεται σε κτίριο της Εκκλησίας, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, είναι να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός και η θρησκευτική περιήγηση στην περιοχή και παράλληλα να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Πέμπτης, Κυριακή – Τετάρτη 10.00 – 16.00 και Παρασκευή – Σάββατο 10.00 – 18.00, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2428090016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου