ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βόλος, 10 + ιστορίες»

βόλος-10-ιστορίες-37442

Συγκλονιστικά τεκμήρια του παρελθόντος συνθέτουν τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Πόλης

Γνωστές και άγνωστες πτυχές του παρελθόντος αναδεικνύει η έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες», που κοσμεί σε μόνιμη βάση το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επανήλθε στην ενεργό δράση, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό. Η έκθεση, που στηρίζεται στις δωρεές Βολιωτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσης με νέο υλικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με οδηγό τις δωρεές Βολιωτών, δωρεές που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και οι οποίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.

Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός. Παράλληλα το κοινό έχει πρόσβαση από σταθμούς εργασίας στο σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Μουσείο Πόλης, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς με νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει 600 εκθέματα, 1000 λήμματα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, 1000 αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών, 150 λεπτά κινούμενων λήψεων (βίντεο, ταινίες, ιδιωτικές λήψεις). Αναπτύσσεται σε έκταση 900 τμ στους 2 ορόφους του Μουσείου. Ακόμη, στον ημιώροφο του Μουσείου, περιοδικές εκθέσεις με εικαστικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο θα προβάλλουν όψεις της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης εργάστηκε το σύνολο του προσωπικού της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού, τεχνικού και δημιουργικού μέρους του συνολικού έργου. Μαζί τους και σε επέκταση του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» συνεργάστηκαν ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Αρχιτεκτόνων, καθώς και ειδικοί εξωτερικοί συνεργάτες.

Σημαντικό κτίριο

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στεγάζεται στο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, στην οδό Φερών 17, στα Παλιά Βόλου.

Στο ισόγειο λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Κάτω από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων διατηρούνται και είναι ορατά στον επισκέπτη τμήματα αγωγών υδάτων, οι οποίοι χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια (6ος -7ος αιώνας μ.Χ.).

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία: Τόσο κοντά, τόσο μακριά», αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία. Η μόνιμη έκθεση «Βόλος 10 + ιστορίες» εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 2019.

Γύρω στα 1990 άρχισε να ωριμάζει στην τοπική κοινωνία και να υιοθετείται από την τοπική αυτοδιοίκηση η ανάγκη για τη δημιουργία μουσείου για την πόλη του Βόλου. Από το 1989 και έως το 2000 ο Δήμος Βόλου αποκτά σταδιακά την πρώην καπναποθήκη Παπάντου και άλλα τρία κτήρια στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ 49, το οποίο το 1997 χαρακτηρίστηκε ως χώρος για την ανέγερση και λειτουργία του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Η καπναποθήκη Παπάντου κτίστηκε περί το 1920. Οπως και άλλες καπναποθήκες στην πόλη στέγασε μέχρι και την ίδρυση του Συνοικισμού πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ξεκίνησε το 2006 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου. Τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου είχε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.

Ενθυμήματα του παρελθόντος

Η συλλογή του Μουσείου της Πόλης του Βόλου συγκροτείται από δύο μεγάλες ενότητες, τις συλλογές και δωρεές στην πρώην δημοτική επιχείρηση «Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου» και το υλικό που αποκτήθηκε μετά την έναρξη λειτουργίας του, το 2014.

Περιλαμβάνει αντικείμενα, φωτογραφίες και τεκμήρια κάθε είδους και μορφής, που αφορούν την ιστορία και τη φυσιογνωμία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. Χρονικά εκτείνεται σε όλη την περίοδο από την ενσωμάτωση του Βόλου στο Ελληνικό κράτος (1881) έως σήμερα. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η ψηφιακή συλλογή του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ηχητικό αρχείο εκδηλώσεων από το 1991, το αρχείο της Δημοτικής Τηλεόρασης Βόλου της περιόδου 1996-1998, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, video και άλλο οπτικό-ακουστικό υλικό. Μετά από συμφωνία με τον τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου διαθέτει το σύνολο των ηχογραφήσεων που συγκέντρωσε και συγκεντρώνει η τράπεζα προφορικών μαρτυριών του εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας του τμήματος. Το εβδομαδιαίο ωράριο του Μουσείου Πόλης παραμένει το ίδιο, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 19.00, Δευτέρα κλειστό. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2421029878 και το e-mail [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου