ΤΟΠΙΚΑ

Επανεκκίνηση με απώλειες για τα ξενοδοχεία σε Μαγνησία και Βόρειες Σποράδες

επανεκκίνηση-με-απώλειες-για-τα-ξενοδ-38751

Αρκετές μονάδες των νησιών αναμένεται να παραμείνουν φέτος κλειστές, λόγω πανδημίας και αντικειμενικών δυσκολιών

Αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι ξενοδόχοι, με το σήμα επανεκκίνησης των εποχιακών καταλυμάτων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, θεωρητικά στις 15 Ιουνίου, με αρκετούς να προσανατολίζονται, ωστόσο, στην απόφαση να μην ανοίξουν φέτος τις επιχειρήσεως τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εντονος ο προβληματισμός κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπου σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το σημείο εκκίνησης αναμένεται να δοθεί περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με τα βλέμματα όλα να είναι στραμμένα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Σαφής και κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο ελληνικός τουρισμός θα δουλέψει για δύο μήνες και θα αγγίξει το 20% του περσινού τζίρου. Δεν έχουμε ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Δεν θα δουλέψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Θα δουλέψει με πολύ μικρούς ρυθμούς. Με αυτό το 20% έχω βάλει στόχο να επιβιώσω και σε αυτή την θέση είναι όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού». Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Σκιάθου να εκτιμά ότι δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία στην Σκιάθο. «Ηδη μας έχουν ανακοινώσει πέντε ξενοδοχεία ότι δεν θα ανοίξουν» είπε.

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν και πάλι τις πύλες με μηδενικές ή πολύ μικρές κρατήσεις, σε μια περίοδοι που υπό άλλες συνθήκες και χωρίς την σκιά του κορονοϊού, όλα θα ήταν διαφορετικά. «Πολύ λίγα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και ο μεγαλύτερος όγκος θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ μέχρι στιγμής δύο ξενοδοχεία αναστέλλουν για φέτος την λειτουργία τους, λόγω συνθηκών» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης.

Καταθέτοντας τον προβληματισμό του, ο Σκοπελίτης ξενοδόχος, εξέφρασε την άποψη πως «όποιος καταφέρει φέτος να φτάσει στο 15% με 20% του περσινού τζίρου θα είναι επιτυχία, σε επίπεδο πωλήσεων, όχι σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Αντιλαμβάνεστε ότι ο βασικός λόγος που δεν θα ανοίξουν κάποιοι φέτος, είναι καθαρά οικονομικός, η έλλειψη κρατήσεων». Παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι «υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν και πιθανόν ορισμένα θα λειτουργήσουν με μικρότερο ποσοστό δωματίων και λιγότερο προσωπικό».

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει από την Αλόννησο ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσουκανάς, μέλος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων του νησιού, ο οποίος εκτιμά ότι το ένα τρίτο των καταλυμάτων του νησιού δεν θα λειτουργήσει κατά τη φετινή σεζόν, ενώ ορισμένα ενδέχεται να λειτουργήσουν σε μικρότερη κλίμακα και με λιγότερο προσωπικό. Παράλληλα χαρακτήρισε «αβέβαιο το μέλλον, ευμετάβλητο», ενώ σημείωσε ότι τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα λειτουργούν αποτρεπτικά για την λειτουργία δεκάδων μονάδων. «Το σημαντικό είναι να κρατήσουν στάση ψυχραιμίας και αισιοδοξίας οι επιχειρηματίες γιατί όλα τα υπόλοιπα δεν βοηθάνε», σημείωσε, κλείνοντας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γρηγόρη Κοντορίζου, γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής εικόνα για τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των τουριστικών μονάδων. «Εκτιμούμε ότι πολλά θα ανοίξουν μετά την 1η Ιουλίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φετινή κατάσταση και πολλοί θα αργήσουν να ανοίξουν, αλλά στην χερσαία Μαγνησία θα λειτουργήσουν όλα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου