ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διάκριση υψηλών προδιαγραφών κτηνοτροφικής μονάδας στον Αγιο Γεώργιο Φερών

διάκριση-υψηλών-προδιαγραφών-κτηνοτ-52572

Επαινο έλαβε η κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Κορώνα στον Αγιο Γεώργιο Φερών

Μια ακόμη σημαντική διάκριση προσέθεσε στο ενεργητικό της η προβατοτροφική μονάδα των αδελφών Κορώνα στον Αγιο Γεώργιο Φερών, αποσπώντας έπαινο υψηλών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, έλαβε πιστοποιητικό που τη χαρακτηρίζει μονάδα υψηλών προδιαγραφών, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η πιστοποίηση ανεβάζει ψηλά τον πήχη της ποιότητας για τη μονάδα που συμμετέχει ενεργά ως αντίστοιχη αναφοράς στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Disarm – European Horizon 2020. Η μονάδα αξιολογήθηκε με το International Biocheck, Ugent ερωτηματολόγιο, βάσει εξωτερικών και εσωτερικών δεικτών ασφαλείας και χαρακτηρίστηκε ως υψηλών προδιαγραφών.

Η διαδικασία αφορά τόσο στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων από τον άνθρωπο, όσο και στις απεκκρίσεις των ζώων στο περιβάλλον με απώτερο στόχο τη μείωση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, για λόγους δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Ζέρβα να επισκέπτεται τις πέντε μονάδες που έχουν επιλεγεί, ανάμεσά τους και η συγκεκριμένη στον Αγιο Γεώργιο.

Τρία αδέλφια, οι Απόστολος, Γιώργος και Αντώνης Κορώνας, συνεχίζουν με μεράκι την παράδοση, που αναζητεί τις ρίζες της από πάππου προς πάππον, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βενιαμίν της οικογένειας, ενώ επισημαίνει ότι «παλαιότερα υπήρχαν άλλες εγκαταστάσεις, αλλά η μονάδα δημιουργήθηκε το 2003 και εξελίχθηκε σε πρότυπη προσπάθεια».

Με επίκεντρο την σπάνια φυλή Σκοπέλου και σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, τα τρία αδέλφια, λογιστής ο πρώτος, απόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι άλλοι δύο, ένωσαν δυνάμεις με κοινό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. «Το Disarm είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα ζώα και να δώσει έμφαση στην πρόληψη, μέσω διαφόρων ορθών πρακτικών», εξήγησε ο Αντώνης, για να προσθέσει ότι ο καταναλωτής γίνεται αποδέκτης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος.

Επιδίωξη των υπευθύνων του προγράμματος είναι να εφαρμοστεί και σε άλλες μονάδες η συγκεκριμένη πρότυπη πρακτική, διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Απώτερος στόχος είναι «να εξελίξουμε και άλλο τη μονάδα με όσο γίνεται πιο τελευταία προϊόντα της τεχνολογίας, για να γίνει και η δική μας δουλειά καλύτερη και στο μέλλον να παράγουμε και τα δικά μας προϊόντα» είπε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα με πρόβατα γαλακτοπαραγωγών φυλών υλοποιείται σε Ελλάδα και Γαλλία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική επίσκεψη ομάδας Ελλήνων κτηνοτρόφων σε γαλλικές πόλεις και αντίστροφα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου