ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου

σε-απόγνωση-οι-παραγωγοί-του-ανατολικ-61496

Ζητούν την άμεση αποπληρωμή της περσινής αποζημίωσης και τη στήριξη της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν τη νέα καταστροφή

Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου, που είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται, χτυπημένοι από το δυνατό χαλάζι που έπληξε την περιοχή. Δεκάδες παραγωγοί, που υπέστησαν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν τα δεινά που προκάλεσαν για πολλοστή φορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν προχθές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναμένοντας το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να κάνει την πρώτη εκτίμηση της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε η προχθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση, οι παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου εκφράζουν φόβους για την επαγγελματική τους επιβίωση.

Κοινό αίτημα η ταχεία αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού των αποζημιώσεων του 2019 και η γρήγορη ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να λάβουν και φέτος την οικονομική ενίσχυση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες στο μέλλον.

«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Ιωάννης Κράββαρης, ενώ προσέθεσε ότι «η ζημιά σε πολλά χωράφια είναι ολοκληρωτική».

Εν αναμονή κλιμακίου του ΕΛΓΑ για την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε το χαλάζι σε μήλα, κεράσια και άλλες εποχιακές καλλιέργειες, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «περιμένουμε στήριξη από την πολιτεία και αυτό είναι το πρωτεύον».

Καταθέτοντας την κοινή αγωνία για τις αποζημιώσεις, ανέφερε ότι «έχουμε ένα υπόλοιπο αποζημίωσης από πέρυσι, το 35%, το οποίο θέλουμε να δοθεί άμεσα, να μας στηρίξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε να «τρέξουν» οι εκτιμήσεις για την καταστροφή που προκάλεσε η νέα χαλαζόπτωση, γιατί αντιμετωπίζουμε, για μια ακόμη χρονιά, τεράστιο πρόβλημα».

Την αγωνία του εκφράζει, παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θεόδωρος Γεωργαδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα στην περιοχή» που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα λόγω κατεστραμμένων δρόμων και υποστελέχωσης στην πρωτοβάθμια υγεία.

Οι απώλειες που σημειώνονται στη φετινή παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων καθιστούν αβέβαιο το μέλλον των καλλιεργητών, που δικαιολογημένα καρδιοχτυπούν για την επόμενη μέρα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η δήλωση του Δημήτρη Χιώτη, μηλοκαλλιεργητή από το Πουρί: «Πρέπει να κινηθούμε σύντομα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για να δρομολογηθεί η κατάσταση έτσι ώστε να αποζημιωθεί η προηγούμενη χρονιά γιατί πάμε και πάλι σε μια χρονιά με έντονα φαινόμενα, με ζημιά πάρα πολύ σοβαρή. Η παραγωγή πάλι θα είναι μειωμένη και γι’ αυτό τίθεται θέμα επιβίωσης».

Στο μεταξύ έχει αναρτηθεί ανακοίνωση από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για τους καλλιεργητές που έχουν πληγεί από το χαλάζι, προκειμένου να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις για να λάβουν αποζημίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου