ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταμάτης Παγασαίος: «Έχουμε ανάγκη το γέλιο»

σταμάτης-παγασαίος-έχουμε-ανάγκη-το-64546

Ο αγαπημένος Βολιώτης ηθοποιός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πανδημία και τη νέα παράσταση που ετοιμάζει

Με αγαπημένη κωμωδία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου επανέρχεται στο θεατρικό σανίδι η ομάδα ΠΑΓΑΣκήνιο του Σταμάτη Παγασαίου, φιλοδοξώντας να διατηρήσει το χαμόγελο και την αισιόδοξη σκέψη των θεατρόφιλων. Ο γνωστός Βολιώτης ηθοποιός, μετά το πρώτο σοκ της καραντίνας, πέρασε στη δημιουργική αντεπίθεση, με παράσταση που αναμένεται να διανθίσει το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι με χαμόγελα, περιοδεύοντας στη Μαγνησία.

Με έκδηλη την αγάπη στον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο, ο δημιουργός της ομάδας διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Πάστα Φλώρα αγάπη μου», που βασίζεται στην αθάνατη κωμωδία «Μια τρελή οικογένεια» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, διατηρώντας «το ύφος και το ήθος της εποχής», όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Περιγράφοντας την περίοδο που προηγήθηκε, υπογραμμίζει ότι «υπήρξε μια βουλιμική κατάσταση εξαιτίας όλης αυτής της κατάθλιψης που μας προκάλεσε το πρώτο στάδιο της καραντίνας και βεβαίως ανασφάλεια γιατί κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, με την ομάδα μου το ΠΑΓΑΣκήνιο, οργώνουμε την ελληνική και μαγνησιώτικη περιφέρεια. Υπήρξε, λοιπόν, και ένα δεύτερο στάδιο ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ύπαρξης οικονομικής, όπως και πολύς κόσμος».

Πολύ γρήγορα, υπερίσχυσε η δημιουργική καλλιτεχνική διάθεση που τον διακρίνει, με τον ίδιο να δηλώνει «ξανασηκώθηκα στα πόδια μου και όπως πολλοί συνάδελφοί μου εφαρμόσαμε τη διαδικτυακή πρόβα». Μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων η ομάδα συνέχισε με πρόβες σε ανοιχτούς χώρους, προετοιμάζοντας με πολύ κέφι και σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα μέτρα, την καλοκαιρινή παράσταση.

«Στόχος του ΠΑΓΑΣκηνίου είναι να ξαναθυμίσει στον κόσμο τις κλασικές κωμωδίες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Για αυτό η πορεία μας ξεκίνησε με το «Δεσποινίς ετών 39», τον «Μπακαλόγατο», οι «Γερμανοί ξανάρχονται» και τώρα ήρθε η ώρα της «Πάστας Φλώρα». Ηθελα σχεδόν από την πρώτη στιγμή να ανεβάσω αυτό το έργο», αναφέρει.

Στην κινηματογραφική εκδοχή πρωταγωνιστούσαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Μαίρη Αρώνη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δημήτρης Καλλιβοκάς και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η θεατρική εκδοχή της παράστασης που θα περιοδεύσει στη Μαγνησία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, διατηρεί το ύφος της εποχής και διανθίζεται με σύγχρονα στοιχεία, που αποτελούν έκπληξη για τον θεατή.

Το σημείο εκκίνησης παραμένει άγνωστο προς το παρόν. «Βαδίζουμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα» υπογραμμίζει ο Σταμάτης Παγασαίος, με την ελπίδα ότι το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πανδημίας, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν για όλους.

Αφήνοντας πίσω τα αρχικά δυσάρεστα συναισθήματα που βίωσε, κοιτάζει με αισιόδοξη διάθεση το μέλλον κι όπως επισημαίνει «πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε, διατηρώντας το χαμόγελο, το χιούμορ και την αισιοδοξία μας, που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου