ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγωνία ενόψει τουριστικής σεζόν για τα νησιά των Βορείων Σποράδων

αγωνία-ενόψει-τουριστικής-σεζόν-για-τ-65958

Μείζονος σημασίας ζήτημα για τα νησιά των Βορείων Σποράδων η θωράκιση των δομών υγείας

Με το βλέμμα στην έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν οι δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων, μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την εξέλιξη της καλοκαιρινής περιόδου, κάτω από το πρίσμα της πανδημίας και την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού την 1η Ιουλίου.

Κοινό αίτημα η «θωράκιση» των δομών υγείας και η στελέχωση Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων με το ανάλογο προσωπικό, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η αντιμετώπιση κάθε έκτακτου περιστατικού, με την έναρξη της σεζόν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Κοινές αγωνίες μετέφεραν στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη οι δήμαρχοι Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ως θέμα την εξεύρεση λύσης στα φλέγοντα ζητήματα υγείας.

Με αφορμή την έναρξη της φετινής, ιδιόμορφης κατά γενική ομολογία, σεζόν, οι τρεις δήμαρχοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την ανησυχία τους για την υποστελέχωση των δομών υγείας, σε μια περίοδο με πολυεπίπεδες απαιτήσεις, που καθιστά επιβεβλημένη την ετοιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις δήμαρχοι υπογράμμισαν την ανάγκη στελέχωσης των δομών υγείας με ειδικότητες συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και τον δήμαρχο Αλοννήσου να ζητάει την προμήθεια ειδικών τεστ για την ανίχνευση «ύποπτων» κρουσμάτων από τις τοπικές δομές υγείας.

«Αναμφίβολα υπάρχει προβληματισμός ενόψει της έναρξης της σεζόν και αγωνία να δούμε τι θα γίνει. Είμαστε σε αναμονή των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων, των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με τις χώρες προέλευσης των πτήσεων εξωτερικού», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήμαρχοι των δύο άλλων νησιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης του κλίματος ασφάλειας για ντόπιους και επισκέπτες.

Τα κοινά αιτήματα έθεσαν, εξάλλου, υπόψη του Υπουργείου Υγείας οι τρεις δήμαρχοι με κοινή επιστολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων προσλήψεων για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου και της Σκοπέλου και του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου με μόνιμο προσωπικό στο ακέραιο και σύμφωνα με τα ισχύοντα οργανογράμματα.

Βασικό αίτημα επίσης η πρόβλεψη της δυνατότητας προμήθειας και χρήσης ειδικών τεστ ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διακομιδή στον Βόλο.

Η πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας και του περιφερειακού ιατρείου με πληρώματα, διασώστες και οδηγούς του ΕΚΑΒ, η αντικατάσταση του ασθενοφόρου στο ιατρείο Αλοννήσου και αναβάθμιση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου σε Κέντρο Υγείας, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές.

Κοινό αίτημα η πρόβλεψη ειδικών πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας και ασφάλειας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των απομακρυσμένων μικρών νησιωτικών περιοχών. Η ενοικίαση ξενοδοχείου από το κράτος, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των ξενοδοχείων και των νησιών γενικότερα. Η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου και η κτιριακή ανακαίνιση του περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου. Η προμήθεια και εγκατάσταση 3 προκάτ θαλάμων, ένα για κάθε νησί, εξοπλισμένων και με δυνατότητα λειτουργίας υπό αρνητική πίεση, καθώς και σύγχρονου σταθερού και φορητού εξοπλισμού για κάθε νησί, κατάλληλου για συνθήκες κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου