ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάκαμψη από το 2021 εκτός απροόπτου»

ανάκαμψη-από-το-2021-εκτός-απροόπτου-68030

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Κυριαζής αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία

Την εκτίμηση ότι η δύσκολη περίοδος που διανύουμε ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και άλλων πεδίων, παράλληλα με τον τουρισμό, διατυπώνει ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Κυριαζής, ο οποίος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι ορατή, εκτός απροόπτου, από το 2021.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, ο διακεκριμένος καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, υπογραμμίζει κατ’ αρχάς ότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτυπώνονται με αριθμούς στους διεθνείς οικονομικούς δείκτες.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, εκτιμά ότι «κινούνται στη σωστή βάση. Είναι σωστά, δεν το αμφισβητώ», είπε. Παράλληλα δήλωσε υπέρμαχος της μείωσης φόρων ως μέτρο για την τόνωση της οικονομίας και σημείωσε ότι «κάθε μείωση φόρου, όπως στην εστίαση, τα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων και αλλού, θεωρώ ότι είναι σωστά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η κοινή θέση που διατυπώνεται από τους οικονομολόγους για βαθιά ύφεση εντείνει, όπως είναι φυσικό, την ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας, με τον κ. Κυριαζή να εμφανίζεται επιφυλακτικός για τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς.

Καταθέτοντας την άποψή του, επισημαίνει ότι είναι επιφυλακτικός, διότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί και το ύψος της ανάκαμψης.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος και το ύψος που θα φτάσει, σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν που θα είναι πολύ χαμηλότερο» είπε, εκφράζοντας φόβους ότι «θα χρειαζόμαστε πάλι πολύ υψηλά πλεονάσματα για να μπορούμε να το εξυπηρετούμε και αυτό δυσκολεύει πολύ τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης να μειώσει τα πλεονάσματα κάτω από το 3,5% το 2021».

Το πλέον δυσάρεστο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η πανδημία προέκυψε αναπάντεχα, σε μια καίρια στιγμή κατά την οποία καταβάλλονταν προσπάθειες η ελληνική οικονομία να επανακτήσει τον βηματισμό της μετά από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης. «Άλλες οικονομίες ήταν σε καλύτερη κατάσταση, οπότε μπορούσαν να αντέξουν περισσότερο» σχολίασε.

Το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία είναι αναμφίβολα βαρύ, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, διότι «δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, θα χρειαστεί, ενδεχομένως να λάβουμε κι άλλα μέτρα, το οποίο απεύχομαι βέβαια» τόνισε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι ενδεχομένως η περίοδος της πανδημίας να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη και άλλων τομέων, όπως η βιομηχανία και η πρωτογενής παραγωγή. Κλείνοντας, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να φαίνονται από την επόμενη χρονιά, τα επιθυμητά αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου, ενώ το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα αντανακλαστικά υπάρξουν, για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου