ΤΟΠΙΚΑ

Αναβιώνει το πανηγύρι της Γορίτσας

αναβιώνει-το-πανηγύρι-της-γορίτσας-71254

Μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων διοργανώνεται μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή

Αναβιώνει, μετά την παροδική σιωπή λόγω των απαγορευτικών μέτρων, το πανηγύρι στη Γορίτσα, με το ιστορικό εκκλησάκι να ανοίγει και πάλι τις πύλες για να υποδεχθεί τους πιστούς μεθαύριο Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο εορτασμός, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά δεδομένα, ήταν ενταγμένος στην εβδομάδα της Διακαινησίμου, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών μετατέθηκε το Σαββατοκύριακο πριν την απόδοση του Πάσχα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ειδικά για την περίσταση θα τοποθετηθούν καθίσματα και στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, ενώ η θαυματουργή εικόνα θα μεταφερθεί για πρώτη φορά οδικώς από τον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ανω Βόλου, όπου φυλάσσεται, στο εκκλησάκι της Γορίτσας, καθώς απαγορεύονται οι λιτανείες μέχρι νεωτέρας.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον εφημέριο του ναού π. Γαβριήλ Βοϊτσέσκου ο οποίος ανέφερε ότι εντός του ναού επιτρέπεται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα. Λόγω του περιορισμένου χώρου, έχει αναληφθεί μέριμνα και θα τοποθετηθούν καθίσματα και παγκάκια περιμετρικά του ναού, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών που θα ανηφορήσουν στον λόφο της Γορίτσας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, μεθαύριο Σάββατο 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας. Στις 6.30 θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός λόγω της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής και στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός, στο προαύλιο του ναού, όπου θα χοροστατήσει ο π. Μάξιμος Παπαϊωάννου, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Την Κυριακή 24 Μαΐου θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία εντός του ναού, 7 έως 10 το πρωί, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και στις 6.30 το απόγευμα θα ψαλεί η παράκληση της Ζωοδόχου Πηγής.

Ειδικά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία καταρτίζονται, θα εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές με αφετηρία τον Αναυρο, ενώ στο μεταξύ, ομάδα εθελοντών εργάζεται με πολύ ζήλο, προετοιμάζοντας τον χώρο για την πανήγυρη, με τον π. Γαβριήλ να υπογραμμίζει ότι «ο εθελοντισμός είναι η μεγάλη μας δύναμη και ο κόσμος θέλει να προσφέρει στον ναό της Παναγίας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είναι πνευματική αποζημίωση για όλους η πραγματοποίηση του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το εκκλησάκι και το εισπράττουμε πολύ συχνά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου