ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά των Σποράδων

μεταφορικό-ισοδύναμο-στα-νησιά-των-σπ-75765

Δικαιούχοι και οι νησιώτες, που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Aνάσα για τους κατοίκους των Βορείων Σποράδων η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και σε όσους νησιώτες δεν είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Με το συγκεκριμένο μέτρο, επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια χιλιομετρική απόσταση.

«Θετική» χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ουσιαστικά, με αυτό το μέτρο, οι νησιώτες έχουν ίσα δικαιώματα με τους πολίτες που κατοικούν σε χερσαίες περιοχές».

Αναλύοντας την έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου, ο δήμαρχος Αλοννήσου υπογράμμισε ότι η μετακίνηση του νησιώτη εναρμονίζεται με τα δεδομένα που αφορούν όσους βρίσκονται σε χερσαίες περιοχές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν προσφέρει κάποιο επιπρόσθετο προνόμιο στον νησιώτη, από αυτό που δικαιούται».

Με την παραπάνω απόφαση εφαρμόζεται η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος υπαγωγής στο μέτρο του μεταφορικού Ισοδυνάμου με κατάθεση αίτησης του δικαιούχου εγγράφως.

Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων και άλλων νησιωτικών περιοχών που μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα για τις μετακινήσεις τους να αξιοποιούν το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είναι οι πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι μοναχοί, οι μοναχές και γενικά οι νησιώτες που είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν τον Μοναδικό Αριθμό του Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), σε έγχαρτη μορφή.

Η νέα αυτή ρύθμιση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Μαΐου, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η υποβολή της αίτησης γίνεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επισυνάπτεται στο www.hcg.gr. υπόδειγμα της αίτησης, όπου αναγράφονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου