ΤΟΠΙΚΑ

«Φρούρια» οι αρχαιολογικοί χώροι στη Μαγνησία

φρούρια-οι-αρχαιολογικοί-χώροι-στη-76089

Ανοιξαν σήμερα για το κοινό Διμήνι, Σέσκλο, Νέα Αγχίαλος και Δημητριάδα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Με αυστηρά μέτρα απολύμανσης και υγιεινής ανοίγουν από σήμερα τις πύλες τους στο κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας, μετά το δίμηνο lock down που «πάγωσε» τις δραστηριότητες σε όλη την περιοχή. Επισκέψιμοι από αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι Διμηνίου, Σέσκλου, Δημητριάδας και Νέας Αγχιάλου – Φθιωτίδων Θηβών, που παρέμειναν κλειστοί λόγω πανδημίας, με τα αρχαιολογικά Μουσεία του Βόλου και του Αλμυρού να ακολουθούν στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σήμα επανεκκίνησης με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας για επισκέπτες και εργαζόμενους, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού κατ’ αρχάς. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν σημάνσεις επί του εδάφους ασφαλών διαδρομών περιήγησης και διάκριση εισόδου – εξόδου με βέλη, δείχνοντας τη διαδρομή που θα ακολουθεί ο εισερχόμενος και ο εξερχόμενος από τον αρχαιολογικό χώρο».

Το έμψυχο δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εργάστηκε συντονισμένα προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα μέτρα «θωράκισης» των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνονται επίσης η προμήθεια διαχωριστικών πετασμάτων στα γκισέ των φυλακίων, η τοποθέτηση πλεξιγκλάς, στα σημεία έκδοσης των εισιτήριων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, καθώς και η τοποθέτηση απολυμαντικών χεριών όπου υπάρχουν POS, δηλαδή στους Αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου και Νέας Αγχιάλου. Στους στόχους της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, πάντως, είναι η εγκατάσταση POS και στον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου στο μέλλον, ενώ σύμφωνα με την διαβεβαίωση της προϊσταμένης, «θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί και απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους και τα φυλάκια, ενώ προγραμματίζονται τακτικές απολυμάνσεις στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η χρήση μάσκας και γαντιών για το προσωπικό, ενώ έχουν τοποθετηθεί, παράλληλα, δίγλωσσα έντυπα ενημέρωσης για το κοινό σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν. «Επίσης θα γίνεται ενημέρωση και από το προσωπικό προφορικά, για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, γιατί δεν διαθέτουμε αναψυκτήρια και πωλητήρια στους χώρους» υπογράμμισε η κ. Μπάτζιου.

Πόλος έλξης επισκεπτών

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι παραπάνω αρχαιολογικοί χώροι, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε της πανδημίας.

Σε ετήσια βάση ο αριθμός των επισκεπτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 40.000, με έλληνες και ξένους, ενήλικες και μαθητές να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό πλούτο της Μαγνησίας.

Οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας άνοιξαν από σήμερα, διεθνή μέρα μουσείων, τις πύλες τους στο κοινό, 8.30 το πρωί έως 3.30 το απόγευμα, με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας να υπογραμμίζει ότι «ξεκινάμε με θετική διάθεση και πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί σταδιακά η κατάσταση μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων».

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκαν ανοιξιάτικες επισκέψεις από ομάδες μαθητών λόγω της ακύρωσης όλων των σχολικών εκδρομών, ενώ μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, εκτιμάται ότι θα ανακτήσει τον βηματισμό της η ροή λειτουργίας.

Το έμψυχο δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εργάστηκε μεθοδικά και συντονισμένα για να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να ανοίξουν και πάλι από σήμερα οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής, με την ελπίδα ότι η πανδημία σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Στο μεταξύ, ωστόσο, τηρούνται απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και της ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών.

Ψηφιακές ξεναγήσεις

Νέος κύκλος ψηφιακών ξεναγήσεων ανοίγει από τους «Φίλους του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων».

Συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πρώτη ψηφιακή ξενάγηση με τίτλο: «Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πέρασμα του χρόνου».

Η συγκεκριμένη θεματική επιλέχθηκε για να τιμήσουν την επέτειο των 110 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, η οποία γιορτάστηκε με την περιοδική έκθεση για το έργο και την προσφορά του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου. Την ψηφιακή περιπλάνηση στην ιστορία, στους χώρους και στις δράσεις του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα κάνει η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», Μελίνα Κωστίδη.

Θα ακολουθήσουν, μια κάθε εβδομάδα, οι παρακάτω θεματικές: Ο λόφος της Γορίτσας, το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στο πέρασμα του χρόνου και οι Φθιώτιδες Θήβες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου