ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανοιχτές ακολουθίες

αντίστροφη-μέτρηση-για-τις-ανοιχτές-α-77369

Ανάρπαστες οι κάρτες εισόδου από πιστούς, που επιθυμούν να προσέλθουν στην πρώτη θεία λειτουργία μετά την καραντίνα

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των ναών της Μητρόπολης Δημητριάδος μετά την τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας. Ενόψει της αυριανής, πρώτης θείας λειτουργίας της Κυριακής μετά το lock down, πολλοί Βολιώτες έσπευσαν να προμηθευτούν από τον ναό της ενορίας τους την κάρτα εισόδου, δηλώνοντας εγκαίρως την ακολουθία στην οποία επιθυμούν να παραστούν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προγραμματίζονται επαναλαμβανόμενες θείες λειτουργίες για την εξυπηρέτηση του κόσμου, με το αντίστοιχο κενό διάστημα ενδιαμέσως, για τον επαρκή αερισμό των ναών, που θα λειτουργούν πλέον με ανοιχτές τις πόρτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η τοποθέτηση και εξωτερικών καθισμάτων, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, ενώ οι υπεράριθμοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία από το προαύλιο, με τη βοήθεια των μεγαφώνων, τηρώντας, ωστόσο, την ενδεδειγμένη απόσταση του ενάμιση μέτρου.

Πρωτοφανή για τα εκκλησιαστικά χρονικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα αντισηπτικά χεριών να είναι τοποθετημένα σε περίοπτη θέση και τη χρήση μάσκας να συνιστάται ως προαιρετική σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν από τους πιστούς έχουν οριοθετηθεί, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ολα είναι έτοιμα για τις λειτουργίες της Κυριακής και βλέπουμε τη λαχτάρα του κόσμου. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και θα δούμε πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες των πιστών. Πιστεύω ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες με τις πολλαπλές λειτουργίες».

Κληθείς να καταθέσει τον σχολιασμό του για την αυριανή μέρα ορόσημο στη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε το κάθε τι για να νιώθουν ασφαλείς οι άνθρωποι, ταυτόχρονα τηρούμε τα μέτρα που έχουν προταθεί και θα συνεχίζουμε με τις ίδιες λειτουργίες και τις καθημερινές ακολουθίες. Μέρα με την ημέρα νομίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να μη μείνει κανείς χωρίς θεία λειτουργία και χωρίς διακονία από την πλευρά των κληρικών».

Οριοθετήθηκαν τα καθίσματα

Ολα είναι έτοιμα για την πρώτη θεία λειτουργία και όσες θα ακολουθήσουν, οι θέσεις έχουν οριοθετηθεί, το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ανακοινωθεί και οι πιστοί επικοινωνούν με το ναό της ενορίας τους για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες.

Ο κάθε ναός έχει καταρτίσει το δικό του πρόγραμμα κι όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, προϊστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου «όσοι δεν καταστεί δυνατό να εξυπηρετηθούν, λόγω του μικρού αριθμού των πιστών που θα βρίσκονται εντός του ναού, θα εξυπηρετηθούν στις αγρυπνίες και τις άλλες ακολουθίες που θα τελεστούν στη διάρκεια της εβδομάδας».

Οπως ανέφερε από την πλευρά του ο π. Σεραφείμ Κονταξής, προϊστάμενος του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Βόλου, οι ενορίτες προσέρχονται καθημερινά στον ναό για να προμηθευτούν την κάρτα εισόδου, εκφράζοντας τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που τους διακατέχουν.

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζει ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ αναφέρει ότι «πολλοί ρωτούν πώς θα εισέλθουν στον ναό, είτε επισκεπτόμενοι τον Αγιο Νικόλαο, είτε με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα. Αρκετός κόσμος έχει πληροφορηθεί το πρόγραμμα των ακολουθιών και προχωράμε με τη βοήθεια του Θεού».

Ανάλογη εικόνα περιγράφει ο π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του ναού Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου και υπογραμμίζει ότι «οι κάρτες εισόδου έχουν θεσπιστεί προκειμένου να γνωρίζουμε πόσα άτομα βρίσκονται στον ναό».

«Θερμή» χαρακτηρίζει την ανταπόκριση του κόσμου ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, τονίζοντας παράλληλα πως «όσοι δεν χωράνε στον ναό, θα παραμείνουν στον προαύλειο χώρο για να ακούσουν τη λειτουργία από τα μεγάφωνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου