ΤΟΠΙΚΑ

Με στόχο τη χρυσή διάκριση ομάδα φοιτητών του Π.Θ.

με-στόχο-τη-χρυσή-διάκριση-ομάδα-φοιτη-81179

Συνολικά 13 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνουν δυνάμεις και συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό

Δυναμικοί εκπρόσωποι της επιστήμης της συνθετικής βιολογίας 13 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνουν δυνάμεις, συμμετέχοντας με υψηλές προσδοκίες σε διαγωνισμό με διεθνή εμβέλεια. Η διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaly 2020 – 2021 πρόκειται να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM Competition, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την περσινή ομάδα, που σάρωσε τα βραβεία στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κορυφαία διοργάνωση ο διεθνής διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας iGEM, άρχισε το 2003 ως ιδέα του MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστόνη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες ομάδες να καταθέσουν ορισμένες από τις ερευνητικές τους προτάσεις τον Νοέμβριο του 2020 στη Βοστόνη, με σκοπό τη βελτίωσή τους και την τελική ολοκλήρωσή τους τον Νοέμβριο του 2021 στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, η ιδέα του διαγωνισμού έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο συρρέουν στη Βοστόνη περισσότερες από 340 ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και σχολεία από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους έργα.

Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελείται από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Γιώργο Ανδρονικίδη, Λεμονιά Απόχα, Αντώνη Γρηγοριάδη, Ιφιγένεια Δασκαλάκη, Μαγδαληνή Κοροξενίδου, Μάριο Λάνγκε, Αναστάσιο Μεσσή, Βενέτιο Μιχελιουδάκη, Νικόλαο Ντελκή, Φωτεινή Παπαδάκη, Βασίλειο Στεργίου, Εμμανουήλ Στυλιανάκη και Αστερία Τσαπαδίκου, που προέρχονται από τους τομείς της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών. Κοινός στόχος ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της συνθετικής βιολογίας.

«Προτείνουμε ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της διάγνωσης και στον τομέα της θεραπείας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντώνης Γρηγοριάδης, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, που συμμετέχει στον διαγωνισμό με αξιώσεις και υψηλές προσδοκίες.

Με οδηγό την επιστήμη

Οι 13 φοιτητές, που εκπροσωπούν τη Θεσσαλία στον κορυφαίο θεσμό συνθετικής βιολογίας, εργάζονται πυρετωδώς στην κοινή πρόταση και αναμένουν με ανυπομονησία το σήμα εκκίνησης για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων, προκειμένου να τελειοποιηθεί ο πειραματικός σχεδιασμός.

«Το πρότζεκτ προετοιμάζεται εντατικά από τα τέλη Φεβρουαρίου και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για θέματα που προκύπτουν, προσπαθούμε να αναπτύξουμε δράσεις μέσω internet, με προτεραιότητα στην τελειοποίηση του πειραματικού σχεδιασμού», υπογράμμισε ο Αντώνης Γρηγοριάδης.

Στους άμεσους στόχους της ομάδας η διοργάνωση διαδικτυακών δράσεων που θα καταστήσουν ευρύτερα γνωστή την προσπάθεια στο κοινό, με κουίζ και αναρτήσεις που θα παρέχουν πληροφορίες απαραίτητες σχετικά με τη βιολογία και τη συμβολή της στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου. «Παράλληλα προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του διαγωνισμού, διότι υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα, δουλεύοντας από κοινού, συντονισμένα, για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Διεθνείς προδιαγραφές

Σημαντική στιγμή αποτελεί, αναμφίβολα, η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κορυφαίο διαγωνισμό με διεθνείς προδιαγραφές, που στόχο έχει την επίλυση προβλημάτων της σύγχρονης εποχής μέσω της συνθετικής βιολογίας, δημιουργώντας καινοτόμα και πρωτότυπα ερευνητικά έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

Η συνθετική βιολογία αποτελεί τον συνδυασμό της επιστήμης της βιολογίας και της μηχανικής, συνδυάζει δηλαδή τις γνώσεις του DNA και τις τεχνικές τροποποίησής του με σκοπό την κατασκευή νέων συστημάτων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων.

Η περσινή ομάδα του iGEMThessaly2019, η οποία εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Νοέμβριο του 2019 στον διαγωνισμό, απέσπασε χρυσό μετάλλιο για το ερευνητικό της έργο, που αφορούσε στη δημιουργία ενός γρήγορου και ασφαλούς τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης, το οποίο διακρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία της διάγνωσης. Η φετινή ομάδα καλείται να συνεχίσει τις επιτυχίες με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό, καθώς ο πήχης τέθηκε ψηλά από την προηγούμενη ομάδα.

«Στην προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας Βιολογίας Σπονδυλωτών Αικατερίνης Μούτου, της αναπληρώτριας καθηγήτριας Βιοτεχνολογίας Φυτών Καλλιόπης Παπαδοπούλου και του δρ. Κωνσταντίνου Γκαραγκούνη μεταδιδάκτορα Βιοτεχνολογίας Φυτών, που προέρχονται από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου», υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου