ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης νοσηλευτής δημιούργησε ομάδα αλληλεγγύης

βολιώτης-νοσηλευτής-δημιούργησε-ομά-130208

Ο Γρηγόρης Γαγάρας ένωσε διαδικτυακά 6.000 άτομα, ενισχύοντας το αίσθημα της προσφοράς στην περίοδο της πανδημίας

Πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί η «Τοπική Ομάδα Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας ενάντια στον Covid – 19 Βόλος», που δημιουργήθηκε πριν από δύο εβδομάδες και μετρά ήδη περισσότερα από 6.000 μέλη. Η ομάδα προωθεί την αλληλοβοήθεια στην τοπική κοινωνία με συνεχείς αναρτήσεις, που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το κοινό για την πανδημία, προτάσσοντας την προτροπή «Μένουμε σπίτι».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εμπνευστής και δημιουργός της προσπάθειας ο Βολιώτης Γρηγόρης Γαγάρας, ο οποίος είναι νοσηλευτής και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο πεδίο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Εχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, από το καλοκαίρι του 2018 είναι νοσηλευτής στη μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου, ενώ όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η διάθεση της προσφοράς στον άνθρωπο τον οδήγησε στη νοσηλευτική.

Αναλύοντας την φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, διευκρινίζει κατ’ αρχάς ότι η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας αλληλοβοήθειας βασίστηκε σε παρόμοιες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πλήττονται από την συγκεκριμένη υγειονομική κρίση. «Σε μικρές πόλεις είχαν δημιουργηθεί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ομάδες αλληλοϋποστήριξης σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε σε καιρό καραντίνας να μην υπάρχει ευπαθής ομάδα η οποία θα εκτεθεί. Στόχος είναι να μειώσουμε δηλαδή τον κίνδυνο στις ευπαθείς ομάδες, εξυπηρετώντας όσους έχουν ανάγκη βοήθειας, σύμφωνα με μοτίβο της παλιάς γειτονιάς, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξηγεί.

Παράλληλα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν εθελοντικές ομάδες και δεν υποκαθιστούμε σε καμία περίπτωση τη χρησιμότητα και την αξία τους στην τοπική κοινωνία».

Η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας, είναι μια έκφραση συμμετοχής στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία του πληθυσμού, με επίκεντρο τους ανήμπορους και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.

Πλατφόρμα προσφοράς

Ο δημιουργός της διαδικτυακής πλατφόρμας αλληλοβοήθειας δηλώνει έκπληκτος από τη μεγάλη ανταπόκριση. «Μέσα στις πρώτες 48 ώρες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.000 άτομα και είχαν δηλώσει προθυμία να συμμετάσχουν δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό τους και την περιοχή που μπορούν να συνδράμουν αν χρειαστεί βοήθεια», υπογράμμισε.

Δύο εβδομάδες μετά το πρώτο καθοριστικό βήμα, είναι διαθέσιμη διαδικτυακά η φόρμα επιλογής όπου το μέλος τοποθετεί τα στοιχεία του, το πεδίο και την περιοχή όπου επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί όταν παρίσταται ανάγκη. «Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 6.400 μέλη και 100 περίπου μέλη της ομάδας έχουν δηλώσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν σε διάφορες περιοχές. Τα 100 αυτά μέλη είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αλλά και αξιόλογοι επιστήμονες και καρδιολόγοι και ψυχολόγοι και νομικοί που στον τομέα τους μπορούν να παράσχουν από μια νομική συμβουλή, μια συμβουλευτική συνεδρία ή ακόμη και ιατρική βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται» είπε.

Στην ομάδα αλληλοβοήθειας υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, γιατί ο ένας γνωρίζει τον άλλο κοινωνικά. «Είμαστε όλοι Βολιώτες, γιατροί, νομικοί, ψυχολόγοι, επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες και απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που διαθέτουν μεταφορικό μέσο και μπορούν αν κάποιος ηλικιωμένος ζητήσει βοήθεια, γειτονιά με γειτονιά, στόμα με στόμα, τηλέφωνο με τηλέφωνο, να εξυπηρετηθεί, να λάβει στο σπίτι τα φάρμακα από το φαρμακείο ή τα είδη που χρειάζεται για το σπίτι», εξηγεί.

Ζωντανεύει η γειτονιά

Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας του 33χρονου νοσηλευτή είναι η διατήρηση του πνεύματος της γειτονιάς, της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, με την συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Το θέμα είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, για να νιώσουμε ότι όλο αυτό δεν το περνάμε μόνοι μας, αλλά το μοιραζόμαστε κι έτσι είναι πιο «ελαφρύ» το φορτίο ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτή την κρίση και να μη λείψει κανένας μας, παίρνοντας αυστηρά μέτρα και αυτή είναι η κύρια πολιτική μας. Επιμένουμε στη λήψη των αυστηρών μέτρων, επιμένουμε στο «Μένουμε σπίτι» και στην ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και στην κοινωνική ευθύνη ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτό και να μη λείπει κανένας» τονίζει. Μέσα από τη δράση της ομάδας η ανήμπορη ηλικιωμένη που είναι καθηλωμένη στο σπίτι προμηθεύτηκε μπουκάλια με νερό και τα αναγκαία για τις μέρες της καραντίνας. Ηλικιωμένοι γείτονες που ζουν στο διπλανό σπίτι ή στην ίδια πολυκατοικία, βοηθήθηκαν επίσης. «Γίνονται καθημερινά αρκετές μικρές πράξεις σε επίπεδο γειτονιάς, που ενισχύουν το αίσθημα της κοινότητας μπροστά στην επιδημιολογική αυτή απειλή» επισημαίνει ο κ. Γαγάρας.

Χέρι βοήθειας στον συνάνθρωπο

Υπόθεση ζωής είναι για τον Γρηγόρη Γαγάρα η προσφορά στον συνάνθρωπο, έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση ότι «ένας υγειονομικός οφείλει να παρέμβει, εκπαιδεύοντας με σωστούς υγειονομικούς τρόπους και ενημερώνοντας με επιστημονικά άρθρα σωστά την κοινωνία και συμμετέχοντας σε μια αλυσίδα αλληλοβοήθειας. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η ομάδα» αναφέρει.

Κοινωνικά αλληλέγγυος από μικρή ηλικία, προσφέρει αθόρυβα είτε ως εθελοντής αιμοδότης, είτε φροντίζοντας αφιλοκερδώς όσους έχουν ανάγκη βοήθειας. «Εγινα νοσηλευτής από αγάπη για τον άνθρωπο. Είναι το επάγγελμά μου και η στάση ζωής μου. Το εξασκώ από το 2009» τονίζει.

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι εσωτερική ανάγκη και τα συναισθήματα που νιώθει είναι καθοριστικά. «Το αίσθημα που παίρνεις από τους ανθρώπους που βοηθάς είναι λυτρωτικό. Είναι ανακουφιστικό, σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις και άλλο και μακάρι αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης να εξαπλωθεί στον κόσμο και να είναι μια ευκαιρία όλο αυτό που περνάμε, ώστε να εκτιμήσουμε τον γείτονά μας, τον φίλο μας και γενικότερα να αναθεωρήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις», σημειώνει.

Διαδικτυακή επικοινωνία

Τα αιτήματα για συμμετοχή στην ομάδα πληθαίνουν, στο μεταξύ, και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της προσπάθειας, μπορούν να πληκτρολογήσουν: Τοπική Ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στον Covid – 19 Βόλος για να εισέλθουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα και να συναντήσουν την πρώτη ανακοίνωση, που είναι η συμπλήρωση της φόρμας παροχής βοήθειας.

Οπως εξηγεί ο ίδιος «η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται μόνο για χρήσεις του Facebook» και όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια, μπορεί να δηλώσει «την περιοχή που μπορεί να συνδράμει και αν θέλει ένα e mail ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί του» αναφέρει.

Κλείνοντας, ο 33χρονος νοσηλευτής επανέλαβε ότι «αυτό που εισπράττω, γιατί έχω κι εγώ ένα μικρό παιδί και δεν κατέχω δημόσια αξιώματα, είναι ότι πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί και να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις με τους γύρω μας. Το ζητούμενο είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, για να νιώσουμε το βάρος των άλλων στην πράξη και να ενισχύσουμε το αίσθημα αλληλεγγύης. Να αποτελούμε συλλογικότητες, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι σε αυτή την κρίση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου