ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Τσουράπας: Δραματική πτώση τζίρου στα αρτοποιεία

κώστας-τσουράπας-δραματική-πτώση-τζί-133891

Ξεπερνά το 70% η κάθετη μείωση στη ζήτηση ψωμιού, που καταγράφεται στους φούρνους της γειτονιάς

Πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί της περιοχής, με τη μείωση στη ζήτηση του ψωμιού να υπερβαίνει το 70% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Η δραματική μείωση αποδίδεται στα δυσάρεστα παρελκόμενα της πανδημίας, που έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα όχι μόνο των Βολιωτών, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι φούρνοι της γειτονιάς παραμένουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, με τον πρόεδρο των αρτοποιών της περιοχής, Κώστα Τσουράπα, να επισημαίνει, ωστόσο, ότι «από την περίοδο που έκλεισαν τα σχολεία, δεν αγοράζουν πλέον κουλούρια και τυρόπιτες τα παιδιά. Χάσαμε τις μητέρες που αγόραζαν ψωμί το πρωί, πηγαίνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο ή επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι».

Οι αλλαγές που σημειώνονται στην καθημερινότητα των Βολιωτών έχουν επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους, με τους αρτοποιούς να βρίσκονται σε απόγνωση και τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «οι άλλοτε καθημερινοί πελάτες αγοράζουν πλέον ψωμί μία έως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ παρατηρούμε επίσης, ότι άτομα νεότερης ηλικίας εξυπηρετούν τους γείτονες που παραμένουν στο σπίτι λόγω προβλημάτων υγείας».

Μεγάλες ποσότητες ψωμιού και αρτοσκευασμάτων παραμένουν στα ράφια, λόγω της μειωμένης ζήτησης και προσφέρονται από τους αρτοποιούς σε κοινωνικούς φορείς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άπορες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που βιώνουμε. Χάσαμε τα τσιπουράδικα και τις ταβέρνες που έκλεισαν και δεν παίρνουν ψωμί. Ο κόσμος σταμάτησε να βγαίνει έξω για να ψωνίσει και επιπλέον οι περισσότεροι ζυμώνουν ψωμί, γιατί βρίσκονται στο σπίτι αυτή την περίοδο», τονίζει ο κ. Τσουράπας.

Περιγράφοντας τις δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας στην καθημερινότητα των αρτοποιών, υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τις μελλοντικές επιπτώσεις για τους φούρνους της γειτονιάς. «Ούτε στην περίοδο της κατοχής δεν έζησε ο Βόλος τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε.

«Είναι δραματική περίοδος για μας και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και μετά το Πάσχα, δεν θα έχουμε χρήματα ούτε για να προμηθευτούμε αλεύρι» είπε, ενώ έκανε λόγο για συσσωρευμένες υποχρεώσεις που είναι αδύνατο να καλυφθούν λόγω της κατάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου