«Βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα στη Μαγνησία

βουτιά-στην-οικοδομική-δραστηριότ-138221

Εντονη ανησυχία στον κατασκευαστικό κλάδο στη Μαγνησία για τις επιπτώσεις της πανδημίας – Αναστέλλονται και οι εργασίες ανακαίνισης

Στο ναδίρ η οικοδομική δραστηριότητα στη Μαγνησία λόγω της πανδημίας που έχει παγώσει τα πάντα, αναστέλλοντας ακόμη και τις προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης σε οικίες και τουριστικά καταλύματα. Μηδενική δραστηριότητα καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο, με τους κατασκευαστές, σχετικά με τις νέες οικοδομές που επρόκειτο να ανεγερθούν στην περιοχή, να βρίσκονται πλέον σε φάση αναμονής μέχρι νεωτέρας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι ανησυχητικές έως καταστροφικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων στη Μαγνησία Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας, να κάνει λόγο για πολύ σοβαρά προβλήματα στον χώρο της οικοδομής, λόγω ειδικών συνθηκών.

Ο κλάδος δοκιμάζεται σκληρά, μετά από μια περίοδο ενθαρρυντικών μηνυμάτων που άρχισαν να διαγράφονται στην αρχή της χρονιάς. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος «με ανακοίνωση που εκδώσαμε, αρχικά τοπικά και στη συνέχεια σε πανελλήνια κλίμακα, μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, επιστήσαμε την προσοχή στα μέλη μας, να μειώσουν τις δραστηριότητές τους με πολλά άτομα για λόγους δημόσιας υγείας και αυτή τη στιγμή υπάρχει, δυστυχώς, μηδενική δραστηριότητα» είπε.

Η «παύση» ενός μήνα στις οικοδομικές δραστηριότητες, συνεπάγεται καθυστέρηση τριών έως τεσσάρων μηνών στην αγορά των ακινήτων, όπως εκτιμά ο πρόεδρος των κατασκευαστών, ενώ εκφράζει φόβους ότι αν τα μέτρα διαρκέσουν πέραν του Απριλίου, η οικοδομική δραστηριότητα μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Λόγω της πανδημίας, που ανέτρεψε τα πάντα, αυτή την στιγμή υπάρχει μηδενική ζήτηση και στην αγορά ακινήτων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι δυσάρεστη, σε αντίθεση με την σταθερότατα που καταγράφονταν μέχρι πρότινος στην αγορά ακινήτων, που σημείωνε αυξητικές τάσεις. «Βρισκόμαστε σε μια στάση αναμονής για τις εξελίξεις. Αυτό ισχύει και για τους κατασκευαστές και για τους πελάτες μας» επισημαίνει.

Οι οικοδομικές εργασίες πάγωσαν αφενός διότι δεν είναι δυνατή η εργασία των συνεργείων λόγω της πανδημίας και δεύτερον διότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα στην προμήθεια υλικών. «Ουσιαστικά έχουμε επανέλθει σε περίοδο κρίσης, ελπίζουμε ολιγόμηνης» τονίζει, για να προσθέσει «αν τα μέτρα διαρκέσουν τρεις μήνες, η οικοδομή θα αρχίσει να δραστηριοποιείται μετά από εννέα περίπου μήνες».

Το πλήγμα είναι μεγάλο και στις ανακατασκευές που είχαν προγραμματιστεί σε οικίες και τουριστικά καταλύματα. Στην πρώτη περίπτωση οι εργασίες μετατίθενται μετά το καλοκαίρι, ενώ σε ότι αφορά τα καταλύματα, η γενικότερη αβεβαιότητα που διαγράφεται στην τουριστική σεζόν, μεταθέτει τις εργασίες ανακαίνισης για την επόμενη χρονιά.

«Πάντα η οικοδομή και η οικονομική αβεβαιότητα ήταν αλληλένδετα συνδεδεμένες και από τη στιγμή που υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα μας, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα και την κτηματαγορά» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ σημείωσε επίσης ότι «αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και μετά το τέλος Απριλίου, σίγουρα θα αναθεωρηθούν πολλά δικά μας πλάνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου