ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσες της διασποράς μεταφέρουν εικόνες της «επίθεσης»

βολιώτισσες-της-διασποράς-μεταφέρου-141315

Η Ελένη Ματθαίου – Κωνσταντινίδη από τη Ζυρίχη και η Αννα Βαρδάκη από τις Βρυξέλλες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει η πανδημία, με την ανησυχία να κορυφώνεται και τους απανταχού της Γης Βολιώτες να βρίσκονται στις επάλξεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους δικούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται στη Μαγνησία. Δύο Βολιώτισσες της διασποράς, που ζουν στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελένη Ματθαίου – Κωνσταντινίδη στη Ζυρίχη και η Αννα Βαρδάκη στις Βρυξέλλες, περιγράφουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις δραματικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί λόγω της επέλασης του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Ελβετία, με την Ελένη Ματθαίου – Κωνσταντινίδη να υπογραμμίζει: «Εν μέσω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, ο καθένας μας ξεχωριστά και υπεύθυνα και το κάθε κράτος σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα, εφαρμόζει τα δικά του μέτρα προστασίας. Το ελληνικό κράτος λειτούργησε άμεσα και με κύριο σκοπό την προστασία των πολιτών της, σε αντίθεση με την Ελβετία, στην οποία μεταναστεύσαμε εν μέσω οικονομικής κρίσης μαζί με τον σύζυγο μου και την κόρη μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μας».

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα υπογραμμίζει η κόρη της Ντίνας Τριανταφύλλου, εκπροσώπου της «Φλόγας» Μαγνησίας, ενώ επισημαίνει πως αν δεν το πράξουν οι Ελληνες, σε λίγα εικοσιτετράωρα θα έρθουν αντιμέτωποι με ανάλογα, ίσως και περισσότερα τρομακτικά νούμερα κρουσμάτων.

«Η Ελβετία έχει ένα από τα καλύτερα ιατρικά συστήματά παγκοσμίως το οποίο οι πολίτες της το πληρώνουμε ακριβά. Εδώ τα σχολεία δεν έκλεισαν στα πρώτα 100 κρούσματα αλλά έφτασαν τα 1.000 για να αποφασίσει η κυβέρνηση να τα κλείσει. Κανείς δεν είπε όμως, «Κρατήστε τα παιδιά μέσα στο σπίτι». Τα πάρκα γέμισαν με παιδάκια! Μας έστειλαν γράμμα να μην χαιρετάμε με φιλιά και χειραψίες, αλλά δεν μας είπαν «Μείνετε σπίτι!». Κι εμείς συνεχίζαμε την κοινωνική μας ζωή δίχως χαιρετούρες» υπογραμμίζει.

Οι εταιρείες εφάρμοσαν την τηλεργασία για όσους εργαζόμενους έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να έχει δοθεί, ωστόσο, έγκαιρα η οδηγία για παραμονή στο σπίτι. «Εχουν τοποθετήσει παντού ταμπέλες, στα μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, για να έχουμε δυο μέτρα απόσταση ασφάλειας ο ένας από τον άλλο, αλλά πουθενά δεν γράφει «Μείνετε σπίτι!» Γεμάτα και τα πολυκαταστήματα! Αδεια τα ράφια! Χαρτιά υγείας και μακαρόνια είδη προς εξαφάνιση και εδώ» αναφέρει η κ. Ματθαίου, περιγράφοντας την σημερινή εικόνα της Ελβετίας.

Η Ελβετία σε καραντίνα

Πρόσφατα ενημερώθηκαν οι κάτοικοι ότι έκλεισαν τα σύνορα με την Ιταλία αλλά οι έχοντες εργασία στην Ζυρίχη θα μετακινούνται κανονικά, με το ιατρικό σύστημα της Ελβετίας να χτυπάει συναγερμό και την προτροπή «Μείνετε σπίτι σας» να αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα της χώρας.

Σήμερα η εικόνα της Ελβετίας είναι τελείως διαφορετική. «Τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι. Τα πάρκα έχουν ερημώσει. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εκλεισαν τα πολυκαταστήματα και τα εστιατόρια. Δεν κυκλοφορεί κανένας έξω, παρά μόνο αυτοί που πρέπει να πάνε στις δουλειές τους» αναφέρει η Βολιώτισσα που ζει στην Ζυρίχη.

«Το κράτος δεν μας ενημέρωσε έγκαιρα ότι το κορυφαίο, κατά τα άλλα, Ιατρικό σύστημα της Ελβετίας, που το πληρώνουμε ακριβά και ατομικά ο καθένας μας, είτε είσαι άνεργος, είτε μισθωτός, καταρρέει! Κανένα κράτος δεν μας προειδοποίησε έγκαιρα για αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν έχει τέλος! Τώρα πλέον έχουμε καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου και είμαστε τρομοκρατημένοι. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για όλους. Μόνο με τον εγκλεισμό θα προφυλαχτούμε και θα προφυλάξουμε τις οικογένειες μας αλλά κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» κλείνει η συγκλονιστική αφήγηση από την Ζυρίχη.

Εικόνες από το Βέλγιο

Ανάλογες εικόνες μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αννα Βαρδάκη, ψυχή των εθελοντών της People for Greece Βελγίου, η οποία βρίσκεται με τον σύζυγό της Ντίνο στις Βρυξέλλες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις κι όπως αναφέρει, δεν είναι γνωστό πότε θα καταστεί δυνατή η επιστροφή στα πάτρια.

«Το Βέλγιο κηρύχτηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη κυβέρνηση τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Υπάρχει μεγάλος περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών. Με αυτοκίνητο μπορούμε να πάμε μόνο σε σουπερμάρκετ, καταστήματα εμπορίας τροφίμων, φαρμακεία, μαγαζιά ζωοτροφών και πρατήρια υγρών καυσίμων. Η αστυνομία επιτηρεί στους δρόμους τη λιγοστή κυκλοφορία και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων. Ο κόσμος προσαρμόζεται σ’ αυτά αρκετά πειθαρχημένα και υπεύθυνα. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν κυκλοφορούν πια εκτός σπιτιού» αναφέρει.

Σχολεία και Πανεπιστήμια έκλεισαν πριν από δύο εβδομάδες, με τους μαθητές και τους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι με ειδικές ιντερνετικές πλατφόρμες. «Εμπεδώνεται το σύστημα της διδασκαλίας εξ’ αποστάσεως, το όποιο επιβάλλει πειθαρχία στα παιδιά από νεαρή ηλικία. Το κομπιούτερ γίνεται πραγματικό εργαλείο μάθησης και όχι άχρηστου και βίαιου παιχνιδιού σε ίντερνετ-καφέ. Στα σπίτια, οι οικογένειες ανακαλύπτουν ξανά βιβλιοθήκες, βιβλία, πικάπ με δίσκους βινυλίου», περιγράφει η κ. Βαρδάκη.

Ερημιά παντού

Εικόνες ερημιάς μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ λέγοντας «έκλεισαν δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, όλες οι εκκλησίες και χώροι θρησκευτικής λατρείας. Μειώθηκαν σημαντικά οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα λιγοστά λεωφορεία κυκλοφορούν άδεια». Ολες οι επισκέψεις και οι μη επείγουσες εξετάσεις σε ιατρούς και νοσοκομεία ακυρώθηκαν. Οι ιατροί «εξετάζουν» και συνταγογραφούν μέσω Skypeη τηλεφώνου, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται οι δυνάμεις γιατρών και νοσηλευτών με νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν έχει ακόμη φτάσει στη κορύφωση της.

«Δεν μπορούμε πια να επισκεφτούμε φίλους η συγγενείς η να τους καλέσουμε στο σπίτι μας. Σαν να μην έφτανε αυτό, όλα τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν στην στενή τροφοδοτική αλυσίδα έχουν κλείσει. Τα εργοστάσια, ο τομέας των υπηρεσιών υπολειτουργούν διότι εμπεδώθηκε υποχρεωτικά η τηλεργασία. Επιτρέπεται ακόμα να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια και στα πάρκα, αλλά μόνο δυο-δυο, με συγγενή η φίλο αλλά σε απόσταση 1,5 μέτρου ένας από τον άλλο», τονίζει.

Κλείνοντας, η Αννα Βαρδάκη εκφράζει τον φόβο ότι «θα εκτιναχθεί η ανεργία». Δηλώνει τη μεγάλη ανησυχία της για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου