ΤΟΠΙΚΑ

Σπάνιο έγγραφο στο φως για το επετειακό πρόγραμμα του 1933

σπάνιο-έγγραφο-στο-φως-για-το-επετειακ-146974

Επετειακό πρόγραμμα του 1933 από το αρχείο του Ασύλου Παιδιού Βόλου στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Εξαιρετικά σημαντικό και σπάνιο έγγραφο που αναφέρεται στις επετειακές εκδηλώσεις του τότε Δήμου Παγασών, φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των ΓΑΚ και το Facebook της προϊσταμένης της υπηρεσίας, Αννίτας Πρασσά, με αφορμή την εθνική επέτειο.

Ο φετινός εορτασμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας, με τα ιστορικά τεκμήρια του παρελθόντος να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στις κρίσιμες μέρες που βιώνουμε.

«Στο αρχείο του Ασύλου Παιδιού Βόλου που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας εντοπίσαμε αυτό το πρόγραμμα τελετής για τον εορτασμό από τον Δήμο Βόλου (τότε Παγασών) της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου πριν από 87 χρόνια» γράφει η κ. Πρασσά. Το έγγραφο συντάχθηκε στις 20 Μαρτίου 1933, την πρώτη μέρα της ανάληψης από τον Ιωάννη Αντωνόπουλο (1867-1936) των καθηκόντων του ως δημαρχούντος Παγασών (1933-1934), αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γ. Καρτάλη (1872-1933), ο οποίος πέθανε στη διάρκεια της θητείας του.

Μετά το θάνατο του Αντωνόπουλου, ένας κεντρικός δρόμος της πόλης, η οδός Πηλέως, μετονομάστηκε σε οδό Ιωάννη Αντωνόπουλου. «Για την ιστορία να αναφέρουμε επίσης ότι το πολίτευμα τότε ήταν, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο, αβασίλευτη δημοκρατία με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Ζαΐμη (1855-1936). Ηταν η περίοδος της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935)» αναφέρει η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας.

Στο πρόγραμμα τελετής του 1933 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι κ.κ. αντιπρόσωποι των ξένων κρατών θέλουσι προσκληθή ιδιαιτέρως όπως παραστώσιν, εάν ευαρεστώνται. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος θέλει κανονίσει τα της ιεροτελεστίας, ο σε κ. Φρούραρχος τα της παρατάξεως και ο κ. Διοικητής της Χωροφυλακής τα της τηρήσεως της τάξεως. Μετά την Δοξολογίαν θα γίνη δεξίωσις εις το Δημαρχείον. Την εσπέραν θέλει γίνει παρέλασις του Στρατού και των προσκόπων, προηγουμένων των μουσικών της πόλεως».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου