ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδαίο αρχαίο λιμάνι τα Πευκάκια

σπουδαίο-αρχαίο-λιμάνι-τα-πευκάκια-192058

Τα ευρήματα, που έφερε στο φως η ερευνητική συνεργασία Πανεπιστημίου και Αρχαιολογίας, παρουσιάστηκαν χθες στον Βόλο

Σπουδαία ευρήματα έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές και λοιπές ερευνητικές δραστηριότητες του τομέα αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά χαρακτηριστικά του πιο σημαντικού, για την περιοχή, λιμανιού, στη μυκηναϊκή περίοδο. Ο κομβικός ρόλος του λιμανιού των Πευκακίων, τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Σκιάθο και την περιοχή του Αλμυρού, καθώς και της ευρύτερης Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση στο κτίριο Τσικρίκη, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενδιαφέροντα δεδομένα φέρνει στο φως ο μυκηναϊκός οικισμός που ανασκάπτεται στα Πευκάκια, και χρονολογείται στον 14ο – 13ο αιώνα πΧ, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου και την Ιφιγένεια Τουρναβίτου, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά ενός παραθαλάσσιου οικισμού που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μπάτζιου ανέφερε ότι το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας ολοκληρώνεται το 2020 και έχει ήδη προσθέσει πολύ σημαντικά δεδομένα στο παζλ της αρχαιολογικής γνώσης. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να αναδειχθεί ένας «σημαντικός εργαστηριακός και βιοτεχνικός χώρος και ταυτόχρονα λιμάνι εισαγωγών και εξαγωγών στο μυκηναϊκό κέντρο της Ιωλκού» είπε. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται το εύρος των εμπορικών επαφών που δεν περιορίστηκαν μόνο στο Αιγαίο αλλά έφτασαν μέχρι την Κύπρο και την Μέση Ανατολή.

Δίνοντας το στίγμα του μυκηναϊκού οικισμού που ανασκάπτεται, η κ. Μπάτζιου ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν χώρο με εργαστηριακή και εμπορική δραστηριότητα που μας δίνει πληροφορίες για την δραστηριότητα της περιοχής και τις ανταλλαγές που αναπτύχθηκαν κατά την μυκηναϊκή περίοδο», για να προσθέσει ότι ήταν «το μεγαλύτερο λιμάνι και πύλη εισόδου προς και από την Θεσσαλία».

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας με επίκεντρο την Κεφάλα της Σκιάθου, και τις γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2019. Την συγκεκριμένη ενότητα ανέπτυξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, η οποία διετέλεσε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ο Γρηγόρης Τσόκας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μαζαράκης, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΙΑΚΑ, ανέφερε ότι «ο σκοπός των ερευνών ήταν να εντοπίσουμε τα όρια του αρχαίου νεκροταφείου στην Κεφάλα της Σκιάθου, πραγματοποιώντας τις έρευνες με τις μεθόδους του γεωραντάρ και της μαγνητικής αντίστασης» είπε.

Η ερευνητική δράση δεν περιορίστηκε στον χώρο του νεκροταφείου αλλά στην αρχαία πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά επιστημονικά ερωτήματα. Ο πιο πρώιμος τάφος που ανακαλύφθηκε ανάγεται στον 11ο αιώνα πΧ, περίοδο που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του χαλκού και την αρχή της εποχής του σιδήρου. «Η υστερότερη ένδειξη κατοίκησης που έχουμε, είναι στα κλασικά χρόνια, 5ος – 4ος αιώνας πΧ, αλλά υπάρχουν και κάποιες σποραδικές ενδείξεις για χρήση του χώρου και κυρίως στην ακρόπολη, στα ελληνιστικά χρόνια» ανέφερε ο κ. Μαζαράκης. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι στα κλασικά χρόνια οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την Κεφάλα και εγκαθίστανται στην πόλη της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου