ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πλήθος κόσμου στο Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου

πλήθος-κόσμου-στο-βένετο-του-δήμου-ρήγ-196726

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η πανήγυρη της Υπαπαντής στον ιστορικό ναό

Με λαμπρότητα, παρουσία των πιστών, γιορτάστηκε το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, η πανήγυρη της μεγάλης δεσποτικής και θεομητορικής γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού στον φερώνυμο ιερό ναό στο Βένετο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Στον μεγάλο εσπερινό που τελέστηκε την παραμονή της γιορτής χοροστάτησε ο π. Αγγελος Χειμάρας.

Κατά την καθιερωμένη λιτανεία, στην οποία συμμετείχε σύσσωμο το εκκλησίασμα, η εικόνα της Υπαπαντής ήταν στολισμένη με τριαντάφυλλα και μαργαρίτες και ο ιερέας μίλησε επίκαιρα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού, που θεωρείται μεγαλύτερη των Χριστουγέννων και των Θεοφάνιων. «Είναι η πρώτη φορά που τον Κύριο αγκαλιάζουν ανθρώπινα χέρια σαράντα ημέρες από τη γέννησή του», είπε.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, προεξάρχοντος του π. Αγγέλου Χειμάρα, ο οποίος πραγματοποίησε κήρυγμα και συνεχάρη όλους όσοι διακονούν τον ναό, συμβάλλοντας στην εξαιρετική έκβαση της πανηγύρεως, απευθύνοντας σε όλους ευχές.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας με τους αντιδημάρχους, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας και διοικητής Τροχαίας, ο διοικητής του Α.Τ. Βελεστίνου, ο υποδιοικητής Π.Υ. Βελεστίνου, οι μοναχές της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, Βενετιώτες, επισκέπτες και πλήθος κόσμου είχαν από νωρίς κατακλύσει τον χώρο του ναού και συμμετείχαν στη μεγάλη πανήγυρη.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον ναό δέχτηκαν το παραδοσιακό κέρασμα που πρόσφερε το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Απόλυτη ησυχία και τάξη επικρατούσαν, όλα τακτοποιημένα και γιορτινά. Αυλές που μύριζαν ασβέστη, έλαμπαν από τάξη και καθαριότητα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός στο Βένετο χτίστηκε πριν 253 χρόνια (το 1767) και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι Βενετιώτες έχοντας πάντα μέσα τους έντονη την πίστη, με το ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο θρησκευτικό τους συναίσθημα, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να χτίσουν τον μεγαλοπρεπή ναό και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα για το έθνος και την ορθοδοξία, κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.

Περίφημο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο λαϊκής τέχνης το οποίο είναι μοναδικό που καλύπτει όλη την επιφάνεια του ιερού. Επίσης διαθέτει Ευαγγέλιο χρυσόδετο με διαμαντένιες πέτρες, που αποτελεί ιερό κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, όπως και πολλά άλλα ιερά σκεύη, Αγιο Δισκοπότηρο, ιερά βιβλία, εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, πίνακες του 18ου αιώνα κ.λπ.

«Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση και την ανάδειξη όλης αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Βένετου» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου