ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης street artist έδωσε χρώμα στο Παρίσι

βολιώτης-street-artist-έδωσε-χρώμα-στο-παρίσι-197138

Ο Σταμάτης Λάσκος, μέλος της Urbanact, συμμετείχε σε φεστιβάλ, αφήνοντας τη σφραγίδα του στην Πόλη του Φωτός

Την καλλιτεχνική σφραγίδα του Βολιώτη Σταμάτη Λάσκου έχουν τα εντυπωσιακά επιτοίχια έργα, που κοσμούν δημόσια κτίρια της πόλης, με την ιδιαίτερη αισθητική του να αποτυπώνεται και σε εντυπωσιακών διαστάσεων δημιουργίες στην καρδιά του Παρισιού. Ο ταλαντούχος street artist αποτυπώνει με δημιουργίες την έμπνευσή του, δίνοντας χρώμα στον Βόλο, αλλά και την Πόλη του Φωτός.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παρουσία του Σταμάτη Λάσκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι δυνατή και τα έργα του, όπου παρουσιάζονται, ξεχωρίζουν. Ανάλογες εντυπώσεις άφησε η πρόσφατη συμμετοχή του στο street art festival, το φεστιβάλ τοιχογραφίες που πραγματοποιήθηκε κάτω από τη νέα αψίδα, στο κέντρο του Παρισιού, με την συμμετοχή 15 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. «Πριν από δύο μήνες προσκλήθηκα να συμμετάσχω στο φεστιβάλ τοιχογραφίας του Παρισιού και πέρασα εκπληκτικά. Αποκόμισα πολύ καλές εντυπώσεις από την συγκεκριμένη διοργάνωση, που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφραστώ και να δημιουργήσω στο κέντρο του Παρισιού» είπε.

Δεκάδες βλέμματα στάθηκαν με θαυμασμό στην φιγούρα που ζωγράφισε σε μεγάλη επιφάνεια, και απεικονίζει άνδρα να κρατάει μια γάτα, ενώ μια δεύτερη σκαρφαλώνει στον ώμο του. Το συγκεκριμένο έργο, όπως και τα υπόλοιπα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του πρωτότυπου φεστιβάλ τοιχογραφίας, αποτυπώθηκαν σε μεγάλα ξύλινα πάνελ, διαστάσεων 6Χ3 μέτρα, με την προοπτική να τοποθετηθούν από τους διοργανωτές σε δημόσια πάρκινγκ της πόλης, δίνοντας χρώμα στο Παρίσι.

Η συγκεκριμένη εμπειρία ενθουσίασε τον Βολιώτη δημιουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με εφόδια το χρώμα και την τέχνη, που δεν έχουν σύνορα και ενώνουν τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

«Πρεσβευτής» της Ελλάδας

Ο Σταμάτης Λάσκος συμμετέχει σε μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνάντηση που ενώνει 101 street artists από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας σε γνωστή γκαλερί του Παρισιού έργο μεγάλων διαστάσεων σε καμβά.

Η πρόσκληση συμμετοχής στην συγκεκριμένη διοργάνωση, αποτελεί την συνέχεια αντίστοιχης δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη με ανάλογη επιτυχία, αφήνοντας την καλλιτεχνική του σφραγίδα στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας.

«Συμμετέχω στην έκθεση του Παρισιού μετά από πρόταση που μου έγινε από την επιμελήτρια αντίστοιχης έκθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στην Βαρκελώνη πριν από δύο χρόνια. Η επιμελήτρια της έκθεσης άνοιξε μια καινούργια γκαλερί στο Παρίσι και διοργάνωσε ομαδική έκθεση, επιλέγοντας 101 καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν με ένα έργο ίδιων διαστάσεων σε καμβά. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες παρουσιάζουμε τα έργα μας σε γκαλερί του Παρισιού και άλλοι σε γκαλερί της Βαρκελώνης και η συνάντηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο Παρίσι και θα διαρκέσει ένα μήνα, με τον Βολιώτη καλλιτέχνη να δηλώνει πανευτυχής διότι του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει την οπτική του, συμμετέχοντας σε μια εικαστική «συνομιλία» που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, με συνδετικό κρίκο το χρώμα και την έκφραση.

Δημιουργός του κόσμου

Ο Σταμάτης Λάσκος έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη έργα του σε Βερολίνο, Ντόρτμουντ, Αμστερνταμ, Λονδίνο και Βαρκελώνη, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο του διεθνούς καλλιτέχνη.

Στο μεταξύ, έχει δημιουργήσει πολλά έργα στον Βόλο, όπως η μεγάλη τοιχογραφία που κοσμεί την εξωτερική όψη του κτιρίου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, ο ευμεγέθης Κρητικός που κοσμεί κτίριο στην συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Γιάννη Δήμου, αλλά και ο ψαράς στο πάρκινγκ του λιμανιού, παράλληλα με άλλα έργα που έχει δημιουργήσει ως μέλος της Urbanact.

Τα έργα του διακρίνονται για την δύναμη που αποπνέουν, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «τις περισσότερες φορές ζωγραφίζω βιωματικά, γιατί θέλω να εκτονωθώ, να εκφράσω την ψυχική μου κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα έργα μου έχουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα αλλά τις περισσότερες φορές ζωγραφίζω για να αποτυπώσω σκέψεις και συναισθήματα» υπογραμμίζει.

Εκφραση και ταλέντο

Η ζωγραφική είναι υπόθεση ζωής για τον Σταμάτη Λάσκο ο οποίος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 2007.

To 2004 εργάστηκε ως ζωγράφος – γλύπτης στην εικαστική ομάδα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Έχει διδάξει σε Ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρου σχεδίου τη διετία 2009-2010 και ως καθηγητής εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Θεσσαλονίκης και Βόλου από το 2010 έως το 2016.

Σημαντικό κεφάλαιο στο καλλιτεχνικό του βιογραφικό είναι, η συνεργασία του, ως ζωγράφος, με την Jordan Nike inc. στο Oρεγκον αλλά και το περιοδικό «The New Yorker» της Νέας Υόρκης.

Από το 2013 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας Urban Act, η οποία δημιουργεί δημοσιές τοιχογραφίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναπτύσσει εναλλακτικές μορφές πολιτισμού, συμμετέχοντας με το καλλιτεχνικό όνομα Sive.

Ο Σταμάτης Λάσκος ζωγραφίζει από καμβάδες πολύ μικρών διαστάσεων, έως πολύ μεγάλες επιφάνειες (τοιχογραφίες) με εμφανείς επιδράσεις στη δουλειά του από την σύγχρονη αστική τέχνη.

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με τη ζωγραφική» αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Κατάλαβα από τότε που ήμουν παιδί, προσθέτει ο ίδιος, ότι ήθελα να παίρνω χαρτί και ότι βλέπω, να προσπαθώ να το αντιγράφω. Παρότι ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, εντούτοις, αντιλήφθηκα ότι η ζωγραφική με εξέφραζε περισσότερο και ήταν ο τομέας στον οποίο ήθελα ευθύς εξαρχής να δραστηριοποιηθώ».

Η ζωγραφική αποτελεί, έκτοτε, κομβικό σημείο δράσης και έκφρασης, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές και εν γένει εικαστικές του δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν εκθέσεις σε σημαντικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέχνη σε κοινή θέα

«Από μικρός ήθελα να βγάλω την τέχνη μου έξω από το δωμάτιο. Ηθελα να βλέπει ο καθένας τη διαδικασία, ακόμη κι εκείνος που δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί ένα χώρο τέχνης, ώστε να συναντήσει ξαφνικά το έργο και να λάβει τα μηνύματα που θέλω να δώσω στο θεατή» υπογραμμίζει ο Σταμάτης Λάσκος.

Άποψή του είναι ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει όψη και να αποκτήσει χρώμα μέσα από ζωγραφικές παρεμβάσεις σε κεντρικά κτίρια. Το βλέμμα του στρέφεται σε κάθε γκρίζα γωνιά και οραματίζεται το χρωματικό αποτέλεσμα, που θα δώσει νέα όψη σε γκρίζους, μονότονους τοίχους.

Το βλέμμα του στρέφεται στην ίδια πάντα κατεύθυνση, στη ρότα της δημιουργίας, της τέχνης και της ζωγραφικής. Τον γοητεύει η διαδικασία των έργων ζωγραφικής, η οποία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τη ζωγραφική σε κλειστό χώρο. «Και τα δύο μου αρέσουν, για διαφορετικούς λόγους και όταν συνδυαστούν, έχουν ευεργετική επίδραση στο δημιουργό» υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «νιώθω την ανάγκη να εξωτερικεύσω την έκφραση της ψυχής μου».

Γύρω του βλέπει διαρκώς χρώματα και συναρπαστικές εικόνες, ενώ άποψή του είναι ότι «η πόλη μπορεί να γίνει πιο όμορφη μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και σωστή επιλογή σημείων, προκειμένου να αναδειχθεί η διαχρονική ομορφιά του Βόλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου