ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερές τιμές στα καύσιμα

σταθερές-τιμές-στα-καύσιμα-235310

Πολύ μικρές αποκλίσεις, παρά τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και την αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο

Στις διεθνείς εξελίξεις είναι στραμμένα τα βλέμματα των επαγγελματιών και όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των υγρών καυσίμων, με τις τιμές, ωστόσο, να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ανησυχία για τις τιμές των υγρών καυσίμων εκδηλώνεται με αφορμή το τεταμένο κλίμα που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώνονται αλλαγές στο εμπορικό τοπίο, με δεκάδες πρατήρια καυσίμων να «αλλάζουν χέρια», λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να τα διατηρήσουν.

«Η μοναδική αύξηση σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου στην τιμή της αμόλυβδης κατά τρία λεπτά, λόγω της αύξησης της προσθήκης της βιοαιθανόλης, ενώ στα υπόλοιπα καύσιμα οι τιμές παρέμειναν οι ίδιες» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Μαγνησίας.

«Παρά τα τεταμένα γεγονότα της Μέσης Ανατολής δεν είχαμε διακυμάνσεις, γιατί δεν επλήγησαν στρατηγικά σημεία του Ιράν, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα για την παραγωγή των καυσίμων. Δεν είχαμε διακυμάνσεις στις τιμές, ούτε αυξήσεις, μόνο που ανέβηκε η αμόλυβδη λόγω της συγκεκριμένης προσθήκης» σημείωσε η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βενζινοπωλών.

Η τιμή στην αμόλυβδη διαμορφώνεται στο 1,61 ευρώ ανά λίτρο στην περιοχή, έναντι 1,58 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,38 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης, αντίστοιχα, 1,10 ευρώ, με την πρόεδρο των πρατηριούχων να υπογραμμίζει ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, γεγονός που καταργεί τα όποια σενάρια ανησυχίας «αναδύθηκαν» λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Στο μεταξύ, κίνηση και αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σημειώθηκε στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, λόγω του επιδόματος θέρμανσης, που έχει παραταθεί, σημειωτέον, μέχρι την 31η Ιανουαρίου, οδηγώντας πολλά νοικοκυριά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση και στην κατανάλωση βενζίνης, λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών που επέλεξαν τη Μαγνησία ως προορισμό χειμερινών διακοπών στη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Οι εορταστικές εξορμήσεις των φίλων της Μαγνησίας και του Πηλίου αποτέλεσαν τονωτική ένεση για τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής.

Στο διάστημα που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, η κατανάλωση έχει περιοριστεί στα αναγκαία, με τους πρατηριούχους να περιμένουν το επόμενο κύμα επισκεπτών στην περιοχή και τις φοροελαφρύνσεις, που θα τους επιτρέψουν να ανασάνουν και να σταθούν στα πόδια τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου