ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί συλλεκτική έκδοση του ημερολογίου της «Μαγνήτων Κιβωτός»

κυκλοφορεί-συλλεκτική-έκδοση-του-ημε-237776

Αφιερωμένο στα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και τη λαϊκή αρχιτεκτονική το ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτός».

«Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον» τιτλοφορείται η νέα συλλεκτική έκδοση ημερολογίου 2020 του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Σκοπός της «Μαγνήτων Κιβωτός» με την έκδοση και την κυκλοφορία της νέας συλλεκτικής έκδοσης – ημερολόγιο 2020, που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και φυσικό περιβάλλον», είναι να συνεισφέρει στην καταγραφή, στη διάσωση και στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η επιλογή του θέματος της έκδοσης, αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους συνδυάζει τον συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα επιτεύγματα και την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι, συνδυασμός υλικών της φύσης, όπως το ξύλο και η πέτρα, με την τέχνη και την τεχνολογία, ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής γεφυριού. Επίσης το παραδοσιακό γεφύρι είναι η σύνδεση ανάμεσα στο φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Επιλέχτηκαν ορισμένα πέτρινα τοξωτά γεφύρια από το όρος Πήλιο και από το βουνό της Οθρυος. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια ειδική έκδοση να παρουσιαστούν όλα τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Αυτό το έκανε με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια ο ερευνητής – γιατρός Νίκος Χαρατσής το 1992 (πρώτη έκδοση) του βιβλίου «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο Πήλιο». Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε κατά τη φετινή παρουσίαση της έκδοσης και τιμήθηκε ο Νίκος Χαρατσής.

«Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε τον οδηγό για τη δική μας επιλογή, τα κείμενα και τη νέα φωτογράφηση από τον συνεργάτη φωτογράφο της «Μαγνήτων Κιβωτός» Βαγγέλη Τσιάμη. Βέβαια πολύτιμη υπήρξε για μας και η συμβολή της καταγραφής των γεφυριών της Οθρυος από τον ΕΟΣ Αλμυρού, που στην ιστοσελίδα του φορέα παρουσιάζεται πλούσιο υλικό με την επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ζούπη» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της έκδοσης.

Η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2020 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στον φιλόξενο χώρο του κτιρίου Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιελάβανε προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης από τον Θοδωρή Σδρούλια αρχιτέκτονα, δημοσιογράφο. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής και ο Γιώργος Γκράσσος, εκπαιδευτικός, διευθυντής του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, έλαβαν αφορμή από την παρουσιαζόμενη έκδοση να αναφερθούν σε τεχνικά κυρίως θέματα ο πρώτος και στις προσπάθειες για την καταγραφή και τη διάσωση των πέτρινων τοξωτών γεφυριών, στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, προπάντων όμως για τις πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που πρόσφερε για την έκδοση ο δεύτερος. Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης, όπως πάντα, έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτός» Ιγνάτιο, ο οποίος απένειμε τιμητική διάκρισης στις κόρες του αείμνηστου Νίκου Χαρατσή, Ιφιγένεια και Ελένη, για την πολυετή προσφορά του πατέρα τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών καλντεριμιών και των πέτρινων τοξωτών γεφυριών.

Το κεντρικό κείμενο της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολόγιο του 2020, που σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε στις εγκαταστάσεις των Γραφικών Τεχνών «Παλμός», έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός», την καλλιτεχνική επιμέλεια η Αποστολία Παλάσκα, ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Για την καταγραφή των παραδοσιακών γεφυριών το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να εξάρει την εξαιρετική, αβίαστη, ποιοτική και πλήρως υποστηρικτική συνεργασία, συνοδεύοντας τον φωτογράφο Βαγγέλη Τσιάμη, αλλά και παρέχοντας πολλές πληροφορίες, τους συνεργάτες και φίλους της. Το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» Κώστα Γκουντάρα για την καταγραφή των γεφυριών της Οθρυος και συνολικά της περιοχής Αλμυρού, τον Γιάννη Ιατρού πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» για τα γεφύρια του Νότιου Πηλίου, τον Γιάννη Κερασιώτη πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας για τα γεφύρια όλης της περιοχής του Κεντρικού Πηλίου.

Για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν, η διάθεση της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολόγιο 2020 γίνεται στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ο Λύχνος», Κ. Καρτάλη 160, και σε άλλα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου