ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για τόνωση του επιχειρείν στον Βόλο τη νέα χρονιά

προσδοκίες-για-τόνωση-του-επιχειρείν-250505

Πέντε γνωστοί επαγγελματίες του Βόλου καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις σκέψεις τους για το 2020

Με προσδοκίες για τόνωση της ψυχολογίας των καταναλωτών υποδέχτηκαν την καινούργια χρονιά επαγγελματίες της περιοχής, θεωρώντας μοχλό ανάπτυξης τα μέτρα ελάφρυνσης και τόνωσης του επιχειρείν. Τα βλέμματα των επαγγελματιών είναι στραμμένα στις φοροελαφρύνσεις, που θέσπισε η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας και θα τονωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις διίστανται, κοινός παρονομαστής είναι, εντούτοις, η ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις σκέψεις και τις προσδοκίες πέντε γνωστών επαγγελματιών του Βόλου, λίγες ώρες μετά τη λαμπρή υποδοχή της καινούργιας χρονιάς, που συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Περιμένουμε να δούμε ανάκαμψη, μετά από μια περίοδο η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων δέκα ετών στο εμπόριο και μια περίοδο γιορτών που δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τα αναμενόμενα, όπως το έχουμε δει μέσα στην αγορά, από την εμπειρία μας και την ομολογία πολλών εμπόρων», υπογράμμισε ο Μάξιμος Ζάντζος, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει: «Περιμένουμε να δούμε τις φοροελαφρύνσεις, περιμένουμε να δούμε μέτρα που πραγματικά θα έχουν καλό αποτύπωμα στην αγορά, θα βοηθήσουν στη ρευστότητα της αγοράς και των εμπόρων. Περιμένουμε να αναστραφεί το κλίμα και να δούμε, παράλληλα, κάποιες κινήσεις από την κυβέρνηση, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, έστω στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου».

Αισιόδοξος εμφανίζεται, παράλληλα, ο Βασίλης Γκιλομανάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων, ο οποίος σημειώνει, ωστόσο, ότι «η έλλειψη ρευστότητας φάνηκε πολύ έντονα στις γιορτές και η πλειονότητα των καταστημάτων κατέγραψε μειωμένους τζίρους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά». Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου. Δεν ξέρω πώς μπορεί να αλλάξει το κλίμα, είναι δύσκολο μεν, αλλά όχι ακατόρθωτο. Κινητήριος δύναμη είναι οι οικονομικοί δείκτες. Κατά συνέπεια αν βελτιωθούν, θα τονωθούν και η ψυχολογία των καταναλωτών και το κλίμα στην αγορά», είπε.

Τις απόψεις της πάνω στο θέμα του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα διατυπώνει η Θέκλα Καμμένου, τουριστική πράκτορας, η οποία προσδοκά «να είναι μία καλή σεζόν, να ανέβει το αεροδρόμιό μας, να βάλουμε τις προοπτικές, να εξελιχθούμε ως προορισμός. Ως επαγγελματίες αυτό που θέλουμε ιδανικά είναι να ανοίξει η αγορά και η πολυπόθητη ρευστότητα» υπογράμμισε. Θέτοντας ως βάση ανάπτυξης την ψυχολογία του κόσμου, η κ. Καμμένου προσδοκά από την καινούργια χρονιά «να εξελιχθεί το αεροδρόμιό μας τα επόμενα χρόνια, το λιμάνι μας για την κρουαζιέρα, να γίνει η χερσαία Μαγνησία γνωστή, να προσεγγίσουμε τις αγορές που πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε», είπε.

Συγκρατημένος και επιφυλακτικός εμφανίζεται, αντίθετα, ο Απόστολος Οροκλός, ο οποίος δραστηριοποιείται στα είδη περιπτέρου και προσδοκά από την καινούργια χρονιά να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις των επαγγελματιών. «Χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο πολιτικής. Δεν έχουμε άλλες αντοχές. Ενα βήμα ακόμη και δεν θα υπάρχει η αγορά. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για ελάφρυνση και τόνωση του επιχειρείν» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε «έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες ο αντικαπνιστικός και το πλαστικό χρήμα».

Ορατά είναι τα σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο Νίκος Πριονάς, ιδιοκτήτης γαλακτοπωλείου, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό και όλα τα άλλα έπονται. «Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο από οικονομικής άποψης. Με τη μείωση της φορολογίας και όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Παράλληλα, χρειάζονται αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, για να μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί καλύτερα οικονομικά, αλλά για μένα το πρώτιστο είναι να είμαστε υγιείς» είπε. Ατενίζοντας την καινούργια χρονιά που ανέτειλε, εμφανίζεται αισιόδοξος, ενώ τονίζει ότι «τώρα, ειδικότερα, υπάρχουν κάποια σημάδια, ότι θα πάμε καλύτερα, για να μπορεί ο κόσμος να έχει την ευχέρεια να κινείται με μεγαλύτερη οικονομική άνεση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου