ΤΟΠΙΚΑ

Μετακομίζει η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου

μετακομίζει-η-ελεπαπ-βόλου-311737

Μετεγκατάσταση του τοπικού παραρτήματος από την Παιδόπολη της Αγριάς σε χώρο του Old City στα Παλαιά

Αφετηρία νέων δράσεων συνιστά για την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου η μετεγκατάσταση του τοπικού παραρτήματος σε νέο χώρο, στο συγκρότημα Old City στην περιοχή των Παλαιών, με στόχο την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών και την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται. Η διαδικασία μετεγκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου από την Παιδόπολη στον νέο χώρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με τα εγκαίνια να τοποθετούνται στην καινούργια χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο νέο, μεγάλο εγχείρημα του τοπικού παραρτήματος αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, Πέπη Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες στο ξενοδοχείο Παρκ, παρουσία των μελών της διοικούσας και του έμψυχου δυναμικού, χωρίς να αποκαλύψει, ωστόσο, το ύψος της δαπάνης που συνεπάγεται η μετεγκατάσταση.

Στην πολυεπίπεδη δράση και προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ, που μετράει 82 συνεχόμενα χρόνια αναφέρθηκε η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Πέπη Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά με αναπηρία που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νευρολογικά σύνδρομα, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό κλπ». Το τοπικό παράρτημα μετράει, αντίστοιχα, 22 χρόνια προσφοράς στην περιοχή της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας σε εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους, που εξυπηρετούνται στα θεραπευτικά προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ.

Η ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, που ήδη εξυπηρετεί 70 παιδιά, με την λίστα αναμονής να μακραίνει, σε συνδυασμό με την ευκολότερη προσβασιμότητα στον ιστό της πόλης και την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων δράσεων, προς όφελος των παιδιών, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η μετεγκατάσταση σε χώρο ανάλογων διαστάσεων και προδιαγραφών.

Βασικός στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι το άνοιγμα της ΕΛΕΠΑΠ στην τοπική κοινωνία, η εύκολη προσβασιμότητα και η δυνατότητα ανάπτυξης των προσφερόμενων υπηρεσιών. «Σε αυτή μας την προσπάθεια, όπως και σε όλες στην πορεία των 22 χρόνων, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πορευτούμε μόνοι μας, αλλά πλαισιωμένοι και επικουρούμενοι από τους τοπικούς φορείς, τους πολλούς συμπολίτες φίλους και αρωγούς, ώστε να πετύχουμε το νέο μας εγχείρημα» είπε η πρόεδρος.

Για την μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο απαιτούνται εργασίες, υλικά, εξοπλισμός, με την πρόεδρο να ζητάει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, είτε αγοράζοντας λαχνούς από την λαχειοφόρο αγορά είτε καταθέτοντας το απόθεμα της αγάπης τους στους λογαριασμούς της ΕΛΕΠΑΠ.

Διαρκής προσπάθεια

Το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς, υπάρχουν γονείς από διάφορες περιοχές, που αδυνατούν να μεταφέρουν, λόγω οικονομικής στενότητας, τα παιδιά τους στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στην Παιδόπολη της Αγριάς, προκειμένου να συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα, όπως ανέφερε, στην συνέχεια, η Σταυρούλα Ευαγγέλου, ψυχολόγος – υπεύθυνη του τοπικού παραρτήματος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο διάστημα των 22 χρόνων λειτουργίας του τοπικού παραρτήματος έχουν υποστηριχθεί θεραπευτικά εκατοντάδες παιδιά τόσο από το Βόλο, το Πήλιο, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, την Λάρισα, την Καρδίτσα, ακόμη και την Λαμία.

«Ιδιαίτερα μετά την έναρξη του προγράμματος αισθητηριακής ολοκλήρωσης, στη νέα αίθουσα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, τα αιτήματα των οικογενειών για ένταξη των παιδιών τους στα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ αυξήθηκαν κατακόρυφα» είπε.

Παράλληλα η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε με έμφαση στην προσβασιμότητα, ενώ τόνισε ότι «ειδικά εν μέσω κρίσης, υπήρξαν οικογένειες που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο δύο εισιτηρίων για να φέρουν τα παιδιά τους για θεραπεία», χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένη» την μετεγκατάσταση σε νέο χώρο, στον οικοδομικό ιστό της πόλης.

Αυξανόμενες ανάγκες

Στα θεραπευτικά προγράμματα που υλοποιούνται και τους νέους στόχους αναφέρθηκε, αντίστοιχα, η Στυλιανή Παπακώστα, φυσίατρος, επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.

«Ο νέος, ευρύχωρος, κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα, να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις παιδιών που επιθυμούν να ενταχθούν στα θεραπευτικά μας προγράμματα, αλλά και να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και την επέκταση προϋπαρχόντων» είπε.

Στους στόχους της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου είναι η επέκταση του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης από 5 σε15 παιδιά, η ανάπτυξη του τμήματος ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης βρεφών υψηλού κινδύνου και η επέκταση των προγραμμάτων αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των θεραπευτικών προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι το πρόγραμμα πρώιμης εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης – μονάδα ειδικής προσχολικής αγωγής της ΕΛΕΠΑΠ απευθύνεται σε παιδιά 18 μηνών έως 6 ετών που παρουσιάζουν κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές.

Το τμήμα ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης βρεφών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε βρέφος σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της πρώϊμης παρέμβασης για αποτελεσματικότερη αποκατάσταση. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των γονέων από εξειδικευμένο προσωπικό, για συνέχιση του προγράμματος στο σπίτι. Το τμήμα βρεφών θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τέλος, προγραμματίζεται, όπως προαναφέρθηκε, η επέκταση προγραμμάτων αισθητηριακής παρέμβασης, όπου «μέσα από το παιχνίδι και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου θεραπευτή, το παιδί εξοικειώνεται και εκπαιδεύεται να ρυθμίζει τα ερεθίσματα που δέχεται και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος» υπογράμμισε η επιστημονικά υπεύθυνη της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου