ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες στην επιτροπή «Ελλάδα 2021»

βολιώτες-στην-επιτροπή-ελλάδα-2021-311799

Στην οργανωτική επιτροπή ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, η Ιωάννα Λαλιώτου, η Καίτη Καμηλάκη και η Ελευθερία Ζεγγίνη

Δυναμική είναι η παρουσία της Μαγνησίας στην επιτροπή «Ελλάδα 2021», που ανέλαβε τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, η Βολιώτισσα επιστήμων Ελευθερία Ζεγγίνη και η Τσαγκαραδιώτισσα Καίτη Καμηλάκη, η οποία διετέλεσε διευθύντρια του κέντρου ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, που απαρτίζεται από διαπρεπείς προσωπικότητες με διεθνές κύρος και δυναμική παρουσία σε όλα τα πεδία, με επίκεντρο την έρευνα και την επιστήμη. Τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021», στην οποία πρόεδρος είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου, θα αποτελείται από:

  • Κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία, όπως οι Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.
  • Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού, την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα.
  • Μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, όπως είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.
  • Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου, πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής, αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
  • Τα γράμματα και οι τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών», με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.
  • Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς
  • Παράλληλα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα εκπροσωπούν στην επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία στην οργανωτική επιτροπή, είναι παράλληλα πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου, αλλά και πρόεδρος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» με πολύ μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιριών του Κόσμου, ενώ είναι μέλος στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπως και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ιωάννα Λαλιώτου αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, αντιπρύτανης διεθνών και δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει επιστημονικά ενδιαφέροντα την ιστορία του σύγχρονου κόσμου (19ος-20ος) με έμφαση στις διαπολιτισμικές σχέσεις.

Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Βρετανίας και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.

Ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η νεότερη και σύγχρονη ιστορία, ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς, διεθνικές σπουδές, ιστορία της υποκειμενικότητας, διαπολιτισμικές σχέσεις, φύλο, πολιτισμική ιστορία, πολιτισμική θεωρία και κριτική, ιστορία της ουτοπίας και της έννοιας του μέλλοντος. Παράλληλα έχει αναπτύξει αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Καίτη Καμηλάκη π. διευθύντρια Κέντρου Ερευνας Ακαδημίας Αθηνών

Η Καίτη Καμηλάκη η οποία διετέλεσε διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία Μουσείων, εκθέσεων κ.λπ.

Εχει πραγματοποιήσει πλήθος επιστημονικών ανακοινώσεων σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δεκάδες διαλέξεις και συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα της ειδικότητάς της.

Στη διάρκεια της επιστημονικής και ερευνητικής της θητείας στο Κέντρο Λαογραφίας, εκτός από τη συμμετοχή στην εκδοτική του προσπάθεια, τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, τη διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων της επιστημονικής Επετηρίδας, των αυτοτελών δημοσιευμάτων του Κέντρου, την αρχειακή εργασία, πραγματοποίησε εντεταλμένες πολυήμερες λαογραφικές αποστολές στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη για επιτόπια έρευνα.

Ελευθερία Ζεγγίνη γενετίστρια και καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής

Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι γενετίστρια και καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, στην ανάπτυξη αναλυτικών εργαλείων καθώς και στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεια μιας νόσου.

Εχει βραβευτεί με το βραβείο «Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας» από την Βρετανική Κοινωνία Ρευματολογίας το 2002 και από την Ευρωπαϊκή Ομάδα κατά του Ρευματισμού το 2003, έλαβε το βραβείο Ιατρικής Ερευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2007, το βραβείο «Νέο Ανερχόμενο Αστέρι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη το 2008 και το τίτλο της επίτιμης καθηγήτριας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Λέστερ το 2013.

Από το 2015, η έρευνά της επικεντρώνεται στη γενετική των πολύπλοκων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας γενετικές μελέτες για την ταυτοποίηση νέων χαρακτηριστικών των νόσων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου