ΤΟΠΙΚΑ

Στη «μαύρη λίστα» η Μητρόπολη Δημητριάδος από τη Ρωσικη Εκκλησία

στη-μαύρη-λίστα-η-μητρόπολη-δημητρι-314781

«Απαγορευτικό» για προσκυνηματικές εκδρομές σε έξι Μητροπόλεις, μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας

Κορυφώνεται η «ιερή» αντιπαράθεση του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Φανάρι και την Ελλαδική Εκκλησία, με τη Μητρόπολη Δημητριάδος να περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στη «μαύρη λίστα» της Ρωσικής Εκκλησίας, με αφορμή την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν συστήνονται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη.

Το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξήγησε ότι για την ώρα περιλαμβάνονται στη λίστα η Αρχιεπισκοπή και πέντε Μητροπόλεις, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Αρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης με κέντρο τα Τρίκαλα και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με κέντρο τον Βόλο, που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε δηλώσει ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι επίσκοποι θα συλλειτουργούν με τους εκπροσώπους της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το σκεπτικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση επί του συγκεκριμένου θέματος.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο χρόνος θα δείξει εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις της «μαύρης λίστας» σε επίπεδο προσκυνηματικών εκδρομών. Ο προβληματισμός εκδηλώνεται με αφορμή το γεγονός ότι η Μαγνησία δεν αποτελεί κατά βάση προορισμό για τους Ρώσους, οι οποίοι κινούνται σε Χαλκιδική και Μετέωρα, υπάρχουν, ωστόσο, μικρά γκρουπ Ρώσων επισκεπτών, που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής.

Θρησκευτικός τουρισμός

Οι Ρώσοι, που επισκέπτονται τη Μαγνησία, είναι σαφώς λιγότεροι σε σύγκριση με άλλες περιοχές, καταβάλλονται, ωστόσο, προσπάθειες για ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και άνοιγμα στις ορθόδοξες χώρες, με τους Βαλκάνιους να κρατούν τα σκήπτρα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

Την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Σαρούκος, υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης και ελέγχων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα. Η «μαύρη λίστα» θα αποτελέσει εμπόδιο για τον προγραμματισμό, που ενδεχομένως να έχει η Μητρόπολη Δημητριάδος».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι: «Βεβαίως και δεν μας βοηθά, γιατί πολύ απλά οι Ρώσοι είναι λαός που έχει βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, πολύ μεγάλη αγάπη και συσχέτιση με τους επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας. Μένει να το δούμε σε αριθμούς, αλλά ούτως ή άλλως δεν είμαστε προορισμός, που αναμένει τόσα πολλά από αφίξεις Ρώσων, για να μπορέσουμε να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός διανυκτερεύσεων των Ρώσων στη Μαγνησία, για να μπορούμε να δούμε αν υπάρχει τιμωρητική διάσταση ή όχι».

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου