ΤΟΠΙΚΑ

Δαφνοστεφανωμένη στη γη του Ιπποκράτη Βολιώτισσα αριστούχος

δαφνοστεφανωμένη-στη-γη-του-ιπποκράτ-315472

Η Αντωνία Συρνιώτη ανάμεσα στους πρωτεύσαντες Ιατρικών Σχολών, που τιμήθηκαν στο Ασκληπιείο της Κω

Στο Ασκληπιείο της Κω, εκεί όπου δίδαξε και θεράπευσε ο Ιπποκράτης μαζί με τους μαθητές του, εκεί όπου γεννήθηκε και εδραιώθηκε η επιστημονική και ορθολογική ιατρική, πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου η τελετή απόδοσης του όρκου του Ιπποκράτη και βράβευσης των 7 πρωτευσάντων των αντίστοιχων Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και η Βολιώτισσα Αντωνία Συρνιώτη, που πρώτευσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω, ο Δήμος Κω, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Παρευρέθηκαν τοπικές αρχές, πανεπιστημιακοί εκπρόσωποι, καθώς και κορυφαίοι επιστήμονες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Η απόδοση του όρκου έγινε σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης, σε έναν χώρο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, που συνδέθηκε με τον πατέρα της Ιατρικής.

«Είναι πραγματικά τεράστια τιμή για μένα, ως ιατρό, αλλά και ως Ελληνίδα, να βραβεύομαι στον ιερό αυτό χώρο του μεγάλου πατέρα της Ιατρικής, του οποίου οι διδαχές παραμένουν πάντα επίκαιρες και φωτίζουν ακόμη και σήμερα την διεθνή ιατρική κοινότητα» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αντωνία Συρνιώτη.

«Είναι συνταρακτικό ότι πριν από 2500 χρόνια, με τον όρκο του Ιπποκράτη, θεμελιώνεται η έννοια της μη διάκρισης μεταξύ φυλών, ελευθέρων και δούλων, πλουσίων και πτωχών, ανδρών και γυναικών, η αρχή του ιατρικού απορρήτου, της ανιδιοτέλειας και του «ωφελείν ή μη βλάπτειν». Ταυτόχρονα, συνιστά και προσωπική δέσμευση του καθενός από εμάς όχι μόνο να αξιοποιήσει την επιστημονική παρακαταθήκη των προγόνων μας αλλά και να γίνει πρεσβευτής των αρχών και της ηθικής του Ιπποκράτη μέσα από την καθημερινή φροντίδα του ασθενούς και άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος» υπογράμμισε η αριστούχος απόφοιτη της Ιατρικής.

Ιατρικό Κέντρο Αριστείας

Στην τελετή ορκωμοσίας στον όρκο του Ιπποκράτη των αριστούχων ιατρών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διοργάνωσε το Διεθνές Ιπποκράτειο ίδρυμα της Κω και ο Δήμος Κω, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΕΛΙΤΟΥΡ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στο όραμό του για την μετεξέλιξη της Ελλάδος σε Ιατρικό Κέντρο Αριστείας αναφέρθηκε από την Κω ο Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας στον όρκο του Ιπποκράτη των αριστούχων ιατρών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Παρουσία των αρχών της Δωδεκανήσου και της Κω, πρυτάνεων και κοσμητόρων των Ιατρικών Τμημάτων του Ελληνικού Πανεπιστημίου, προέδρων των Ιατρικών Σχολών και Ιατρικών Συλλόγων και πλήθους κόσμου, ο κ. Πατούλης συνεχάρη τους 7 αριστούχους ιατρούς των Σχολών Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί βασικό στόχο στα πλαίσια της προώθησης του τουρισμού υγείας η διάδοση της γνώσης για τις αρχαίες ρίζες της ιατρικής και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής στους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς της διεθνούς κοινότητας, τους ιατρικούς συλλόγους ανά τον κόσμο, όπως και τους ταξιδιώτες υγείας.

«Επιδιώκουμε με σταθερά βήματα να γίνει η ορκωμοσία εδώ στο Ασκληπιείο της Κω ένα παγκόσμιο ετήσιο γεγονός, να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που σήμερα ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη με τους αριστούχους των μεγαλύτερων ξένων πανεπιστημίων» τόνισε και υπογράμμισε πως η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο από τη γενέτειρα του Ιπποκράτη στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα με εφόδιο την πλούσια κληρονομιά της προχωράει μπροστά και οδηγείται στην ανάπτυξη.

Βολιώτισσα με διακρίσεις

Την πρώτη θέση κατέλαβε μεταξύ των 219 αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Βολιώτισσα Αντωνία Συρνιώτη, η οποία διάβασε τον όρκο του Ιπποκράτη στην τελετή αποφοίτησης, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Αριστούχα απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, είχε εισαχθεί μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, συγκεντρώνοντας 19.120 μόρια, που την κατέταξαν στην πρώτη θέση μεταξύ των συμμαθητών της στο σχολείο, που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ονειρο και στόχος της χαρισματικής Αντωνίας είναι η ενασχόληση με την έρευνα κυρίως, στο πεδίο της μοριακής παθολογοανατομίας. «Πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που έχει πολύ μεγάλο μέλλον και σε συνεργασία με την εξελισσόμενη τεχνολογία και τα επιτεύγματα της, θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει προς την εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενούς, κυρίως στην αναγεννητική ιατρική και την εξατομικευμένη θεραπεία στον τομέα της ογκολογίας» είπε.

Σημαντικές διακρίσεις κοσμούν το επιστημονικό βιογραφικό της Αντωνίας Συρνιώτη, η οποία έχει αποσπάσει δύο μεγάλα βραβεία για τις ερευνητικές της εργασίες.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στο εξωτερικό, με υποτροφία, στο Μόναχο, το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, την Ιταλία, το Βέλγιο και αλλού. «Δεν άφηνα κανένα καλοκαίρι που να μην το αξιοποιήσω, κάνοντας ερευνητικές εργασίες» είπε.

Η Αντωνία Συρνιώτη και η αδελφή της Γεωργία, συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο θερινό σχολείο Ιατρικής, Βιοεπιστημονικής Ερευνας και Διαχείρισης, που διοργανώθηκε προ τριετίας από τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοιατρικό Σύλλογο. Η Αντωνία είχε αποσπάσει πρωτιά στο γκρουπ των φοιτητών, ενώ στο γκρουπ των Ιατρών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, πρώτευσε, αντίστοιχα, η Γεωργία.

Η εργασία που παρουσίασε η Αντωνία Συρνιώτη είχε ως θέμα τις «Μεταβολικές προσεγγίσεις στην θεραπεία της Καρδιακής ανεπάρκειας» και η Γεωργία Συρνιώτη τη «Διαχείριση φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου».

Πρόσφατα, ωστόσο, προστέθηκε ένα ακόμη βραβείο, για ερευνητική εργασία που εκπόνησε στο πεδίο της μοριακής ανάλυσης. Η εργασία της, που βραβεύτηκε στο Κέιμπριτζ, έχει ως θέμα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την θεραπεία τους, σε μοριακό επίπεδο.

Η νεαρή Βολιώτισσα συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα και βραβεύτηκε η πρότασή της, η οποία συνίσταται στην «αξιοποίηση των μοριακών αλλαγών που γίνονται κατά την ανάρρωση από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με σκοπό την αναστροφή των βλαβών που προκαλούνται από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτείνουμε επί της ουσίας την θεραπεία στην ρίζα του προβλήματος» εξηγεί.

Προσφορά στην επιστήμη

Κορυφαία θέση μεταξύ των δεκάδων διακρίσεων που έχει αποσπάσει, κατέχει η υποτροφία που απέσπασε από το ίδρυμα AMGEN. Το συγκεκριμένο ίδρυμα, υπό την καθοδήγηση των πανεπιστημίων MIT της Αμερικής και Cambridge της Αγγλίας, προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες στους καλύτερους φοιτητές Ιατρικών και Βιοιατρικών επιστημών από όλο τον κόσμο για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα κορυφαίων Πανεπιστημίων όπως τα : University of Cambridge, UK, Ludwig Maximilians University-Μόναχο Γερμανίας, Karolinska Institutet-Σουηδίας, Institut Pasteur-Παρίσι Γαλλίας, ETH-Ζυρίχη Ελβετίας.

Το ερευνητικό project που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του καταξιωμένου Dr. Plesnila, με σπουδές στο Harvard των ΗΠΑ, αφορούσε πρωτοποριακές θεραπευτικές προσεγγίσεις των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Κάθε βραβείο που αποσπά είναι για την ίδια «μια ηθική επιβράβευση των προσπαθειών, όλων των κόπων που έχουμε κάνει, από τα πολύ μικρά ως τα πολύ μεγάλα, για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν προσπαθεί κανείς», υπογραμμίζει. Ονειρο και στόχος της είναι να προσφέρει για το κοινό καλό, στο πεδίο της Ιατρικής, που αποτελεί για την ίδια το επίκεντρο της ζωής της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου