ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαταλελειμμένα χιλιάδες ελαιοπερίβολα σε Πήλιο και Μαγνησία

εγκαταλελειμμένα-χιλιάδες-ελαιοπερί-319029

Παρά το γεγονός ότι προκύπτει έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές σε Ευρώπη και βαλκανικές χώρες

Σε χιλιάδες στρέμματα ανέρχονται τα εγκαταλελειμμένα ελαιοπερίβολα στο Πήλιο και την υπόλοιπη Μαγνησία, παρά το γεγονός ότι εκδηλώνεται εξαγωγικό ενδιαφέρον για το λάδι της περιοχής, αλλά και για την ίδια την καλλιέργεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Πρόβλημα είναι τα πολλά εγκαταλελειμμένα κτήματα στο Πήλιο, διότι δεν γίνεται ψεκασμός, αλλά ούτε καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να «φωλιάζει» ο δάκος, να αναπτύσσει εκεί τον πληθυσμό του και στη συνέχεια να επιτίθεται» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Τα εγκαταλελειμμένα ελαιοπερίβολα εκτείνονται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το Τρίκερι και φτάνοντας μέχρι τη Γατζέα, τον Αγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια. Οι λόγοι της εγκατάλειψης πολλοί, με κυριότερο, σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, τις τιμές των προϊόντων, της ελιάς και του λαδιού.

Ωστόσο, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για εξαγωγές και ήδη γίνονται διερευνητικές επαφές όχι μόνο σε Συνεταιρισμούς, αλλά και σε ιδιώτες. Το εξαγωγικό ενδιαφέρον προκύπτει από Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, αλλά και τις ανατολικές χώρες, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

«Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχουν αποθέματα, έχουν εξαντληθεί, γιατί πέρυσι ήταν μια κενή χρονιά παραγωγής για όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Μαγνησία ακόμη περισσότερο» σημείωσε ο κ. Διανελλάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι προέχει είναι η συγκέντρωση ποσοτήτων πράσινης ελιάς, γιατί «υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν συνεχίζεται η ζέστη να σταματήσει η συλλογή και να ζαρώσει ο καρπός» είπε.

Το φαινόμενο που προβληματίζει, ωστόσο, τους παραγωγούς είναι η δακοπροσβολή, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, «παρά τους συνεχείς και συστηματικούς ψεκασμούς που έγιναν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης», όπως τόνισε ο κ. Διανελλάκης, ενώ σημείωσε ότι το φαινόμενο και οι αιτίες που το προκαλούν πρέπει να διερευνηθούν από τους γεωπόνους.

«Το φαινόμενο εμφανίστηκε καθυστερημένα, αλλά με επιθετική μορφή. Ευτυχώς, δεν έχουμε προβλήματα ούτε στον καρπό, αλλά ούτε και στην ποιότητα του λαδιού» υπογράμμισε. Η φετινή χρονιά θεωρείται καλή για το λάδι και την ελιά και όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού η δακοπροσβολή, που σημειώθηκε με καθυστέρηση, δεν έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου