ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης δύτης στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας [photos]

βολιώτης-δύτης-στον-βυθό-της-ερυθράς-θ-339514

Ο Κώστας Μενεμενόγλου περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εντυπώσεις από τις καταδυτικές εξορμήσεις του στη μακρινή Αίγυπτο

Παράδεισος για τους απανταχού λάτρεις των καταδύσεων θεωρείται η Ερυθρά Θάλασσα, που προσελκύει χιλιάδες ένθερμους φίλους του είδους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, η οποία διεκδικεί πλέον σημαντική θέση στον διεθνή καταδυτικό χάρτη. Ο Βολιώτης Κώστας Μενεμενόγλου, ο οποίος ασχολείται επί δέκα χρόνια με τις καταδύσεις, πραγματοποίησε δύο μεγάλες εξορμήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκομίζοντας μαγευτικές εικόνες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο δραστήριος Βολιώτης, μέλος της ομάδας που καταδύθηκε για πρώτη φορά στο περίφημο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μοναδική εμπειρία που αποκόμισε και μεταφέρει εικόνες από τον ενάλιο πλούτο της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι καταδυτικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τις εντυπώσεις που αποκόμισε να περιγράφονται με πολύ παραστατικό τρόπο, από τον ίδιο.

 Το αντιαεροπορικό του SS Thislegorm

«Εχοντας ξεκινήσει να ασχολούμαι με την κατάδυση, άρχισα να αναζητώ ενδιαφέροντες προορισμούς του εξωτερικού και κατέληξα στην Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα, που είναι πολύ οργανωμένη η βιομηχανία του τουρισμού, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και υπάρχουν οργανωμένα ταξίδια στην περιοχή, που με καλύπτουν από καταδυτικής άποψης» είπε.

Μιλά με ενθουσιασμό για τις εντυπώσεις που αποκόμισε, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, σε προστατευμένες περιοχές, όπου το περιβάλλον είναι τροπικό».

Στις καταδύσεις που πραγματοποίησε, αντίκρισε έκπληκτος υφάλους που διατηρούνται ανέπαφοι, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και μεγάλη ποικιλία ειδών που συνθέτουν την υποθαλάσσια τροπική ζωή. «Παράλληλα υπάρχουν πολύ σημαντικά ιστορικά ναυάγια εκεί, οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον για όποιον ασχολείται με την ιστορία», υπογράμμισε.

Θαλάσσια χελώνα παίρνει το πρωινό της στην άκρη του ακρωτηρίου του Σινά

Συναρπαστική εμπειρία

Οι καταδυτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται περιμετρικά των μικρών, διάσπαρτων νησιών που συναντά κανείς στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και κοντά στα μεγάλα λιμάνια της Αιγύπτου όπως η Χουργκάντα, το σημείο όπου ξεκινούν οι καταδύσεις, το ακρωτήριο του Σινά και το Ρας Μοχάμεντ, επίσης σημαντικές περιοχές για καταδύσεις.

«Η Αίγυπτος μπορεί να μη μας δίνει την εντύπωση ανεπτυγμένης χώρας, αλλά στο πεδίο των καταδύσεων είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος. Τα τροπικά χρώματα των θαλασσών της, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και η κοντινή της απόσταση από την Ευρώπη, την καθιστούν κορυφαίο καταδυτικό προορισμό» αναφέρει ο Κώστας Μενεμενόγλου.

Clown fish: Η αιγυπτιακή έκδοση του Νέμο, το ψάρι κλόουν

Σημαντικό «εφόδιο» και αδιαμφισβήτητο ατού στην προσπάθεια ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού, είναι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Αιγύπτου, με τον Βολιώτη ερασιτέχνη δύτη να τονίζει ότι τα βήματα που έγιναν «δεν θα ήταν αρκετά αν στο όλο πακέτο δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να κηρύξουν τους χώρους αυτούς «θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές», όρος πιο δόκιμος από τα «καταδυτικά πάρκα» που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε εδώ, περιοχές, δηλαδή, που απαγορεύεται η αλιεία αλλά η τοπική κοινωνία κερδίζει ποικιλοτρόπως μέσω του τουρισμού και του εμπλουτισμού των γύρω περιοχών με ψάρια».

Σημεία αναφοράς για καταδύσεις

Συνεχίζοντας την περιγραφή των εμπειριών που αποκόμισε από τις καταδυτικές εξορμήσεις στην Αίγυπτο, ο Κώστας Μενεμενόγλου αναφέρεται σε τρία αξιοθέατα που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Τα νησιά Brothers, ειδικότερα, βρίσκονται στο νότιο τμήμα των υδάτων της Αιγυπτιακής Ερυθράς και είναι ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για μεγάλα πελαγικά και καρχαρίες. Την περίοδο που τα επισκέφτηκε, οκτώ σκάφη βρίσκονταν στο νησί, μεταφέροντας κατά μέσο όρο 20 δύτες που έκαναν τρεις καταδύσεις ημερησίως, δηλαδή 480 καταδύσεις καθημερινά σε μια περιοχή όσο τα «μικρά» στο Τρίκερι.

Tα νησιά Brothers είναι από τα κορυφαία μέρη, που μπορείς να δεις καρχαρίες από κοντά

Ο Abu Nuhas, γνωστός ως ο ύφαλος του πατέρα του Χαλκού, πήρε το όνομά του από τα πολλά ναυάγια που έχουν αφήσει το φορτίο τους εκεί. O συγκεκριμένος ύφαλος βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Χουργκάντα και έχει προκαλέσει τουλάχιστον επτά ναυάγια τις τελευταίες δεκαετίες με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι Ελληνικής προέλευσης. Το Carnatic (1896), το Kimon Μ. (1978), το Chrysoula Κ. (1981) και το Giannis D. (1983) ναυάγησαν, για καλή τύχη των δυτών που τα επισκέπτονται, στον ίδιο ύφαλο και σε προσιτά βάθη. «Σύνηθες στην περιοχή, που είναι προστατευόμενη, είναι η επίσκεψη των δελφινιών που έχουν αποβάλει τον φόβο απέναντι στον άνθρωπο, πολλαπλασιάζοντας τη χαρά των επισκεπτών» υπογραμμίζει.

Το SS Thitlegorm είναι για πολλούς το κορυφαίο ναυάγιο του κόσμου. Το συμμαχικό πλοίο βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1942 μετά από αεροπορική επιδρομή και περιείχε πλούσιο στρατιωτικό εξοπλισμό, από άρματα και βαγόνια μέχρι τζιπ και μοτοσικλέτες τα οποία βρίσκονται στα αμπάρια του ακόμα και σήμερα, συνθέτοντας ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.

H πρόσφατη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ είχε ως αποτέλεσμα πολλά είδη της Ερυθράς Θάλασσας να εισβάλλουν στη Μεσόγειο, το Lionfish πλέον παρατηρείται και στις Κυκλάδες. Σύντομα και στον Παγασητικό...

Μεγάλο καταδυτικό πεδίο

Στην Ερυθρά Θάλασσα υπάρχουν πολλές επιλογές και ευρύ πεδίο για να ανακαλύψουν οι φίλοι των καταδύσεων, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η περιοχή της Μαγνησίας, κατ’ αντιστοιχία, έχει επίσης πολλές προοπτικές ανάπτυξης στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Η Μαγνησία διαθέτει εξαιρετική μορφολογία, ιστορία, αρχαία ναυάγια, που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Επί της ουσίας δεν έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότι γίνει καταδυτικός προορισμός η περιοχή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προστασία της θάλασσας», τονίζει.

Παρ’ ότι μπορείς να έρθεις σε επαφή με δελφίνια σε αιχμαλωσία, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη στιγμή που το ζώο αποφασίζει το ίδιο να σε πλησιάσει για να σου ρίξει μια ματιά

Εχοντας αποκομίσει την εκπληκτική εμπειρία της κατάδυσης στο ναυάγιο κλασικών χρόνων της Περιστέρας, που εντυπωσιάζει λόγω του μεγέθους του πλοίου που μετέφερε 4.000 αμφορείς, επισημαίνει ότι η περιοχή της Μαγνησίας έχει τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε κορυφαίο διεθνή καταδυτικό προορισμό.

«Η περιοχή μας έχει ενάλιες αρχαιότητες τρομερή μορφολογία, δραστηριότητες για ολόκληρη την οικογένεια. Αν προστατέψει και τις επιλεγμένες καταδυτικές περιοχές ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει και άλλα πράγματα πέρα από τα ναυάγια και τους σχηματισμούς του βυθού, τότε θα μπορεί να πάρει ένα σημαντικό «κομμάτι της πίτας», ικανό να φέρει περισσότερους τουρίστες που θα ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες πέρα της κατάδυσης, επιμηκύνοντας την σεζόν. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η επένδυση δεν κοστίζει τίποτα από άποψη υποδομών, η θάλασσα είναι εκεί. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να αποφασίσουν όλοι οι άνθρωποι γύρω από αυτήν ότι πρέπει να την προστατέψουν» τονίζει.

[Φωτογραφίες: Κώστας Μενεμενόγλου]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου