ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιετάκια σε φαρμακοποιούς του Βόλου για ανύπαρκτες οφειλές

μπιλιετάκια-σε-φαρμακοποιούς-του-βόλ-346666

Ειδοποιητήρια αποστέλλονται στους φαρμακοποιούς για παλιές οφειλές, που είχαν καταβληθεί στο ΤΣΑΥ

Μπιλιετάκια αποστέλλονται το τελευταίο διάστημα από τον ΕΦΚΑ σε δεκάδες φαρμακοποιούς πανελλαδικά, για υποτιθέμενες παλιές οφειλές προς το ΤΣΑΥ, οι οποίες δεν υφίστανται επί της ουσίας, καθώς είχαν ήδη καταβληθεί.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, που έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις, «δεν αφορά μόνο στους φαρμακοποιούς, αλλά και στους υγειονομικούς» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν σημειωθεί και στη Μαγνησία, με τους φαρμακοποιούς να λαμβάνουν ενημερώσεις για παλιές οφειλές, οι οποίες είτε μπαίνουν σε ρύθμιση, είτε δεν αναγνωρίζονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι τις είχαν καταβάλει έγκαιρα στον ασφαλιστικό τους φορέα.

«Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει ακόμα. Παραπέμπουμε όποιες περιπτώσεις υπάρχουν στο τοπικό γραφείο» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει φτάσει στην Βουλή καθώς από τα στοιχεία που διαθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υπάρχουν ειδοποιητήρια που χρεώνουν φαρμακοποιούς με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακόμα και με ποσά ύψους 114.378,76 ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί οι φαρμακοποιοί δεν κατέβαλαν καθόλου εισφορές σχεδόν στο σύνολο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι φαρμακοποιοί που διατηρούσαν φαρμακείο μέχρι και το τέλος του 2016 πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΤΣΑΥ υποχρεωτικά μέσω αυτόματης παρακράτησης από το αιτούμενο ποσό των συνταγών του ΙΚΑ αρχικά και των συνταγών του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια. Αυτά τα ποσά – χωρίς την παρεμβολή των φαρμακοποιών – πληρώνονταν στο ΤΣΑΥ.

Ερώτηση βουλευτών

«Επομένως ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει τις εισφορές τους, για άγνωστους λόγους, ο ΕΦΚΑ τους αποστέλλει ειδοποιητήρια με τα υποτιθέμενα υπέρογκα χρέη τους προς το ΤΣΑΥ και με την απειλή της εφαρμογής των μέτρων περί υποχρεωτικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις για ποσά που δεν οφείλουν» αναφέρεται σε κείμενο που συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Οι τέσσερις βουλευτές επισημαίνουν ότι: «Αυτό που πρέπει να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ακυρωθούν και να καταργηθούν τα απαράδεκτα ειδοποιητήρια με τα υποτιθέμενα χρέη των φαρμακοποιών προς το ΤΣΑΥ. Να γίνει με αξιόπιστο και αποδεικτικό τρόπο προς τους φαρμακοποιούς, η καταγραφή των όποιων διαφορών υπάρχουν μεταξύ των μηνιαίων εισφορών που καταβάλλονται αυτόματα και του ετήσιου ποσού που συνολικά έπρεπε να καταβληθεί και αυτό και μόνον να πιστοποιηθεί ως υποχρέωσή τους. Μέχρι να γίνει αυτό να μην υπάρξει καμία επίπτωση στη φορολογική τους ενημερότητα και καμία υποχρέωση πληρωμής των παραπάνω πλασματικών χρεών» καταλήγουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου