ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βενζινοπώλες των Β. Σποράδων ζητούν τα οφειλόμενα

βενζινοπώλες-των-β-σποράδων-ζητούν-τα-367920

Οι επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου

Υπερβολική και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος την καθυστέρηση απόδοσης του μεταφορικού ισοδυνάμου σε βενζινοπώλες νησιωτικών περιοχών και ζητά εγγράφως από τα αρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν του θέματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανάλογο αίτημα διατυπώνει ο Σύλλογος Βενζινοπωλών της Μαγνησίας, με την πρόεδρο Βάσω Κοντοχρήστου να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι πρατηριούχοι των νησιών δεν έχουν λάβει ακόμη το μεταφορικό ισοδύναμο δύο μηνών, με το ύψος των οφειλόμενων να αγγίζει τις 60.000 ευρώ περίπου για κάθε επαγγελματία.

Η επιδότηση καθορίζεται βάσει τιμολογίων, τα οποία καταθέτει κάθε μήνα ο κάθε επαγγελματίας, με το ποσό της επιδότησης για το μεταφορικό ισοδύναμο να αντιστοιχεί σε 180 ευρώ για έναν τόνο υγρών καυσίμων.

Το κοινό αίτημα της καταβολής της επιδότησης διατυπώνεται με την ίδια ένταση τόσο από τον τοπικό σύλλογο, όσο και την πανελλήνια ομοσπονδία, με τη Βάσω Κοντοχρήστου να υπογραμμίζει ότι «ζητούμε την άμεση επίλυση του θέματος γιατί οι επαγγελματίες των νησιών έχουν βάλει από την τσέπη τους αυτά τα χρήματα και αν δεν τους δοθούν, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καύσιμα».

Στο υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης και στην Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων επισημαίνεται ότι: «Παρά την ενημέρωση που είχαμε κάνει με έγγραφό μας στις 4/6/2019 αλλά και τις προσωπικές διαμαρτυρίες των πρατηριούχων των νησιών για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται , από τη μη έγκαιρη καταβολή του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου», η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται και λύση δεν δίδεται.

Όπως μας ενημερώνουν συνάδελφοί βενζινοπώλες, παρότι έχουν υποβάλει εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά απόδοσης του ποσού επιδότησης (Α.ΝΗ.ΚΟ.) μεταφοράς καυσίμων, αυτό καθυστερεί και δεν έχει αποδοθεί στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος».

Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «τα πρατήρια δεν έλαβαν μεταφορικό ισοδύναμο Ιουλίου – Αυγούστου. Το κόστος που επιβαρύνθηκαν με την επιδότηση των τιμών φτάνει σε ορισμένα πρατήρια τα 50 με 60 χιλ. ευρώ! Πολλά πρατήρια είναι έτοιμα να κλείσουν. Στο μεταξύ, σε λίγο θα αρχίσει η διανομή πετρελαίου θέρμανσης σε μια προσπάθεια όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού αλλά και για την επέκταση της τουριστικής κίνησης σε χειμερινούς μήνες. Πως θα ανταποκριθούν οι βενζινοπώλες όταν έχουν καθυστερούμενες αποδόσεις μεταφορικού ισοδυνάμου;»

Κλείνοντας, η πανελλήνια ομοσπονδία ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα των βενζινοπωλών και αποδώσουν τα ποσά που δικαιούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου