ΤΟΠΙΚΑ

Αναταραχή λόγω… πετρελαίου στην αγορά καυσίμων στη Μαγνησία

αναταραχή-λόγω-πετρελαίου-στην-αγορ-369287

Σημάδια για αποκλιμάκωση της κρίσης, με τους Βολιώτες να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ

Εντονη αναταραχή και φόβους για αυξήσεις φωτιά στις τιμές των υγρών καυσίμων προκάλεσαν σε τοπικό επίπεδο οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, που μείωσαν στο μισό την παραγωγή και οδήγησαν τις τιμές σε κούρσα ανόδου. Λόγω των γεγονότων δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν ήδη να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, ανεβάζοντας την κίνηση στα βενζινάδικα της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι αρχικοί φόβοι για αυξήσεις ρεκόρ, ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για ενδεχόμενη μείωση των τιμών την επόμενη εβδομάδα.

Πτώση κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η αγορά παραμένει σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, αναμένεται αύξηση τεσσάρων έως πέντε λεπτών στην τιμή των υγρών καυσίμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την πτωτική τάση που άρχισε να διαφαίνεται από χθες, να υπολογίζεται ότι θα «φτάσει» μέχρι την τοπική αγορά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής Βάσω Κοντοχρήστου εμφανίστηκε καθησυχαστική χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ανέφερε ότι «δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, γιατί κάποιοι με ρώτησαν αν θα έχουμε αποθέματα τις επόμενες μέρες. Τα διυλιστήρια έχουν αποθέματα για 60 μέρες, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», είπε.

Ο μέσος όρος στην τιμή της βενζίνης είναι 1,60 ευρώ ανά λίτρο για τη Μαγνησία, το πετρέλαιο κίνησης είναι 1.38 ευρώ και το υγραέριο ανέρχεται σε 0.80 ευρώ το λίτρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τις προβλέψεις για αύξηση τεσσάρων έως πέντε ευρώ ανά λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να διατηρείται.

Στο μεταξύ, οι πρατηριούχοι γίνονται αποδέκτες της αγωνίας και της ανησυχίας του κόσμου, με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι «έχουμε πολλές ερωτήσεις για την επικείμενη αύξηση των τιμών», ενώ συνιστά ψυχραιμία στο καταναλωτικό κοινό.

Κάθε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις την τοπική αγορά, επηρεάζοντας όλους τους τομείς παραγωγής. «Θέλουμε χαμηλές τιμές για να μπορεί ο κόσμος να εφοδιάζεται με περισσότερα λίτρα, γιατί το πετρέλαιο κινεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και επηρεάζει όλους τους τομείς, από τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα των μεταφορών, οπότε σίγουρα οι αυξήσεις επιβαρύνουν αρνητικά όλο το κοινωνικό σύνολο» τόνισε η Βάσω Κοντοχρήστου.

Η ίδια εξήγησε, ωστόσο, ότι «η αύξηση σημειώνεται γιατί το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και κάθε τόσο η τιμή καθορίζεται με βάση τη χρηματιστηριακή του αξία κάθε μέρα». Κλείνοντας, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με την τιμή του πετρελαίου, καθώς η διαμονή θα αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου