ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιάζει η σπηλιά του Αχιλλέα στο Πήλιο

εντυπωσιάζει-η-σπηλιά-του-αχιλλέα-στο-401522

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες, που συνδέονται με το Πήλιο και τη μυθολογία

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες, που αποτυπώνουν την πορεία προς τον μύθο και συνδέονται με τη γέννηση του Αχιλλέα. Εντυπωσιάζουν τα πλάνα από τη σπηλιά, που σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους συνδέεται με μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας.

Στο μυθικό Πήλιο, άλλωστε, κάθε γωνιά του κρύβει και έναν θησαυρό, μία ιστορία, ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ελληνική μυθολογία. Και πώς να γινόταν διαφορετικά, αφού στο Βουνό των Κενταύρων θεοί και μυθικοί ήρωες συνδέθηκαν με αυτό, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του εντυπωσιακού αφιερώματος που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αποσπά ενθουσιώδη σχόλια.

Η θρυλική σπηλιά της Θέτιδας και του Πηλέα, που βρίσκεται σε μία μικρή παραλία ανατολικά του Πλατανιά και είναι προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης, συνδέεται, σύμφωνα με τοπικές δοξασίες, με τη γέννηση του Αχιλλέα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας και ο Ποσειδώνας είχαν ερωτευτεί την όμορφη Νηρηίδα Θέτιδα και ο καθένας τη διεκδικούσε για τον εαυτό του. Όταν, όμως, η Θέμις προέβλεψε πως αν η Θέτις παντρευόταν θεό θα γεννούσε γιο που θα έπαιρνε την εξουσία από τον Δία, οι θεοί αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον θνητό βασιλιά Πηλέα από την αρχαία Ιωλκό.

Εκείνη δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι θα παντρευόταν έναν κοινό θνητό κι έκανε ό,τι μπορούσε για να τον αποφύγει, παίρνοντας διάφορες μορφές. Σε μία από τις προσπάθειές της να ξεφύγει από τον Πηλέα παγιδεύτηκε από τον ίδιο στο πανέμορφο αυτό σπήλαιο. Εκεί έγινε δική του κι εκεί γεννήθηκε ο Αχιλλέας.

Η σπηλιά είναι μαγευτική και όσοι την επισκέπτονται μένουν εντυπωσιασμένοι. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ακόμη ένα θαλάσσιο σπήλαιο, πιο βαθύ, γεμάτο νυχτερίδες και αγριοπερίστερα, ενώ συχνά κάποια φώκια κάνει την εμφάνισή της, συμπληρώνοντας το θαλασσινό σκηνικό.

Οι σπηλιές και γενικά τα σημεία που συνδέονται με μυθικά πρόσωπα και γεγονότα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αρκετοί ξένοι επισκέπτες επιθυμούν να τα επισκεφτούν, αλλά, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του τουρισμού, πρέπει να καταγραφούν, να αναδειχθούν, να τεκμηριωθούν και να καταστούν επισκέψιμα στο κοινό.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης αναφέρει από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πολλοί ξένοι που έρχονται στην περιοχή ζητούν πληροφορίες για σημεία που συνδέονται με τη μυθολογία. «Κάποιοι ξέρουν τη μυθολογία και τους ενδιαφέρει, κάποιοι επισκέπτονται την Αργώ, γενικά το θέμα της μυθολογίας του Πηλίου προσελκύει το ενδιαφέρον. Οι ξένοι ενδιαφέρονται περισσότερο από εμάς» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Οι ξένοι που επισκέπτονται το Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα «ζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες βασικά, αλλά όλοι ρωτούν για τη μυθολογία. Μπορούν, κατά συνέπεια, να αναδειχθούν ως επισκέψιμα τα σημεία που συνδέονται με τη μυθολογία και θα έχει μεγάλο όφελος η περιοχή» είπε.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου