ΤΟΠΙΚΑ

Πέταξε… κατά 15% η κίνηση στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

πέταξε-κατά-15-η-κίνηση-στο-αεροδρόμιο-404413

Ικανοποιητική η κίνηση από εξωτερικό στη Σκιάθο – Προσπάθειες να ανοίξει η Ελβετία – Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι

Εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης, που αγγίζει το 15%, σημειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου το πρώτο επτάμηνο του 2019, με 26.304 διακινηθέντες επιβάτες, έναντι 22.911 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πολύ καλή εικόνα εμφανίζει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τις προσπάθειες για εδραίωση της εναέριας επικοινωνίας με απευθείας πτήση από τη Ζυρίχη να συνεχίζονται. Αυξημένη είναι η επιβατική κίνηση που σημειώνεται και στην άλλη μεγάλη πύλη εισόδου, το λιμάνι του Βόλου, καθώς επιστρέφουν στη βάση τους πολλοί αδειούχοι του Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στατιστικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για τα δύο αεροδρόμια της περιοχής, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου όπου καταγράφηκαν 14.140 αφιχθέντες, 12.164 αναχωρούντες και 2.100 διερχόμενοι το πρώτο επτάμηνο του 2019.

Εμφανώς αυξημένες είναι, ταυτόχρονα, οι αφίξεις των επιβατών του Ιουνίου και του Ιουλίου, καθώς φέτος τον Ιούνιο σημειώθηκαν 4.948 αφιχθέντες έναντι 3.489 τον περσινό Ιούνιο. Τον φετινό Ιούλιο, παράλληλα, αφίχθησαν 4.836 επιβάτες έναντι 4.740 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανάλογη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί, εξάλλου, τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, με τη βρετανική αεροπορική εταιρεία Easy Jet να αποτελεί και φέτος το «βαρόμετρο» των αφίξεων του εξωτερικού.

Σε επίπεδο πτήσεων σημειώνεται επίσης αύξηση 3% με 313 κινήσεις το πρώτο επτάμηνο του χρόνου, έναντι 304 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εθνικότητες των ξένων επιβατών. Πρώτη χώρα σε αφίξεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι η Γαλλία με 4.731 Γάλλους τουρίστες, μέχρι στιγμής, οι οποίοι μεταβαίνουν στο Club Mediterrane της Εύβοιας. Δεύτεροι κατατάσσονται οι Γερμανοί με 4.000 αφιχθέντες μέχρι σήμερα, τρίτοι οι Αγγλοι με 3.500 αφίξεις, τέταρτοι οι Ολλανδοί με 1.000 αφιχθέντες και πέμπτοι οι Αυστριακοί με 770 αφίξεις μέχρι στιγμής.

Στη Σκιάθο

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει, όπως προαναφέρθηκε, το αεροδρόμιο της Σκιάθου με 48.689 αφιχθέντες να καταμετρώνται τον φετινό Ιούλιο έναντι 48.510 ατόμων τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μείωση 6% σημείωσε, εξάλλου, ο Ιούνιος, με 36.009 αφίξεις, ενώ πέρυσι σημειώθηκαν 38.135 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μεταξύ αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, με την προσδοκία ότι θα έχουν επίσης θετικό πρόσημο, παρά την δύσκολη εκκίνηση της φετινής σεζόν.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου ανέφερε ότι «με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή σε όλο τον ελλαδικό χώρο, είναι καλά τα νούμερα, με την διαφορά όμως ότι οι τιμές με τις οποίες έρχονται οι τουρίστες είναι χαμηλότερες από τις περσινές».

Είναι προφανές ότι οι τουρ οπερέιτορς και οι ξενοδόχοι του νησιού κατεβάζουν τις τιμές για να καλυφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι κενές αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, καθώς τους πρώτους μήνες δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη κίνηση. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση της γερμανικής αγοράς και το άνοιγμα της ελβετικής, που αποτελεί κραταιά οικονομική δύναμη.

Όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου οι επαφές με την ελβετική αγορά βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία διετία και στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί ο ίδιος στη Ζυρίχη τον επόμενο μήνα, προωθώντας την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά στις εθνικότητες με τις μαζικότερες αφίξεις στο νησί, την πρώτη θέση κατέχουν οι Βρετανοί και ακολουθούν οι Σκανδιναβοί και οι Ιταλοί. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της φετινής σεζόν και υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Αύξηση στο λιμάνι

Αυξημένη κίνηση σημειώνεται στο λιμάνι του Βόλου, καθώς κορυφώνεται η επιστροφή των αδειούχων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου, που είχαν αναχωρήσει μαζικά στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου, το περασμένο Σαββατοκύριακο απέπλευσαν από το λιμάνι του Βόλου 2.276 άτομα με προορισμό τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Παράλληλα μεταφέρθηκαν 425 ΙΧ, 16 φορτηγά και 32 δίκυκλα.

Το ίδιο διάστημα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Βόλου 5.626 άτομα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, 959 ΙΧ, 21 φορτηγά και 112 δίκυκλα, ενώ η αυξημένη κίνηση συνεχίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου