ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης ερευνά τους αρχαίους πολεμιστές

βολιώτης-ερευνά-τους-αρχαίους-πολεμι-432751

Ο στρατιωτικός Σταύρος Πετμεζάς δημιούργησε εκπληκτικά έργα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού στο ΣΕΦΑΑ και άνοιξε δρόμους στην επιστήμη της Αρχαιοφυσιολογίας

Εκπληκτικά αντίγραφα όπλων της μυκηναϊκής περιόδου, πανοπλία, αλλά και άρμα κατασκεύασε Βολιώτης εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών στο πλαίσιο της μεταπτυχιακού του, παρουσιάζοντας τα έργα του σε μεγάλη έκθεση, που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η περιοδική έκθεση «Αναβιώνοντας τις αιγαιακές ενδυμασίες της Υστερης Εποχής του Χαλκού», (1700 – 1100 π.Χ.) έδωσε στον στρατιωτικό Σταύρο Πετμεζά τη δυνατότητα να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, που ανοίγει νέους επιστημονικούς δρόμους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Βολιώτης εκπαιδευτής αυτοάμυνας και ειδικός στον τρόπο μάχης των αρχαίων Ελλήνων Σταύρος Πετμεζάς κατασκεύασε τα αντίγραφα δύο ξιφών και ενός εγχειριδίου, αντλώντας έμπνευση από τις αναπαραστάσεις στις τοιχογραφίες της εποχής. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές και υλικά της συγκεκριμένης εποχής, χαλκός, ξύλινες λαβές και ψαρόκολλα.

Τα παραπάνω έργα είναι απολύτως συνυφασμένα με τη συμμετοχή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Π.Θ. στα Τρίκαλα, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία, έχοντας ως επόμενο στόχο να εκπονήσει διδακτορική διατριβή.

«Στην προσπάθεια μου να επιλέξω θέμα έρευνας για τη μεταπτυχιακή μου διατριβή και λόγω της εμπειρίας μου στις πολεμικές τέχνες, ιδιαίτερα στην κοντινή μάχη, αλλά και στην ξιφασκία, μου ζητήθηκε από τον κοσμήτορα της Σχολής Ιωάννη Κουτεντάκη, αλλά και τον καθηγητή και υπεύθυνο του εργαστηρίου FAMELAB της ΣΕΦΑΑ του Π.Θ. Ανδρέα Φλουρή να αναλάβω μία έρευνα που έμενε αρκετά χρόνια σε αναμονή λόγω της πολυπλοκότητας. Η έρευνα αφορούσε στον τρόπο μάχης των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι φορούσαν πανοπλία την εποχή του χαλκού και πιο συγκεκριμένα την περίοδο του Τρωικού Πολέμου. Στην έρευνα συμμετείχε ισότιμα και ο υπαρχιφύλακας Ασίμογλου Παναγιώτης συμφοιτητής μου στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό» δήλωσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας και Γιάννης Φατούρος.

Συνεργασία με Βρετανικό Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας και συγκεκριμένα με τους ομότιμους καθηγητές Αρχαιολογίας Ken και Diana Wardle, παγκοσμίως γνωστούς και αναγνωρισμένους επιστήμονες, οι οποίοι είναι ειδικοί στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό και μέλη της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. «Οι διάσημοι επιστήμονες μας «δάνεισαν» ένα κατά προσέγγιση χρηστικό αντίγραφο μιας αρχαιοελληνικής πανοπλίας της εποχής του χαλκού, της πανοπλίας των Δενδρών» αναφέρει ο κ. Πετμεζάς.

Σκοπός του ερευνητικού επιστημονικού προγράμματος είναι να μελετηθούν οι επιβαρύνσεις, που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία, με διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος σε προσομοίωση. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες και εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών, που η ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα. Οι πληροφορίες που προκύπτουν θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στον σχηματισμό εικόνας για τη σωματική κατάσταση και τη διατροφή των αρχαίων προγόνων.

«Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο «πιστοί» στις λεπτομέρειες, γι’ αυτό τον λόγο χρειάστηκε να κατασκευάσουμε τόσο τα όπλα, όσο και την αρχαιοελληνική άμαξα με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στα υλικά» σημείωσε ο ίδιος.

Ολα τα παραπάνω κατασκευάστηκαν από Βολιώτες τεχνίτες, τον Νίκο Δουλαδίρη στις δερμάτινες κατασκευές, τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά στην κατασκευή της άμαξας, τον Παρμενίωνα του «Woodplay» στην κατασκευή των ξύλινων λαβών και τον Νίκο Τσάκα για τη χύτευση των ξιφών.

Διεθνής παρουσίαση

Προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν το 2017 στο παγκόσμιο συνέδριο φυσικής απόδοσης στρατιωτικών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί την «Ολυμπιάδα» των συνεδρίων στον τομέα της φυσιολογίας και ο Βολιώτης εκπαιδευτής και μεταπτυχιακός φοιτητής συμμετείχε με τον υπαρχιφύλακα Παναγιώτη Ασίμογλου ως εισηγητές και με ξεχωριστές αναρτήσεις και ήταν η πρώτη φορά που έγιναν δεκτοί Ελληνες εισηγητές στη διοργάνωση. Το ενδιαφέρον και οι κριτικές από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας ήταν ιδιαίτερα θερμά και ενθαρρυντικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα οδήγησε στον συνδυασμό δύο φαινομενικά άσχετων επιστημονικών περιοχών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής επιστήμης και έδωσε την έμπνευση για να δημιουργηθεί ένας καινούργιος κλάδος επιστήμης, η Αρχαιοφυσιολογία, που έχει κατοχυρωθεί ως ορολογία από την ερευνητική ομάδα που την εμπνεύστηκε.

«Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια καινούργια επιστήμη, η οποία μέσω της μελέτης της φυσιολογίας θα μπορεί να εξάγει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για ενέργειες της αρχαιότητας. Στην δική μας περίπτωση αν η πανοπλία που χρησιμοποιήσαμε ήταν τελετουργική ή μάχιμη. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας θα κοινοποιηθούν σύντομα σε διεθνές επίπεδο με την δημοσίευση της έρευνας» εξηγεί.

Πάγια θέση του είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνει κάποιος το επόμενο βήμα στη ζωή του, ιδιαίτερα στον τομέα της μόρφωσης κι έτσι θέτει ως επόμενο στόχο την κατάκτηση διδακτορικού τίτλου σπουδών στην ίδια σχολή που εκπόνησε το μεταπτυχιακό του.

Διευρύνει τη γνώση

Ο Σταύρος Πετμεζάς ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τον αθλητισμό, τόσο ως αθλητής/μαχητής, όσο και ως εκπαιδευτής πολεμικών και μαχητικών τεχνών και αθλημάτων. Είναι αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού, χειριστής των ελικοπτέρων ΑΗ – 64 APACHE και εκπαιδευτής αυτοάμυνας στον Α.Σ. ΩΡΙΩΝ ΒΟΛΟΥ, εργαστήρι πολεμικών τεχνών Βόλου, συνδυάζοντας αρμονικά την οικογένεια με τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Είναι πιστοποιημένος διερευνητής αεροπορικών και τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τεχνικός ασφαλείας για τον Ε.Σ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον στρατό αποφοίτησε από περισσότερα από 20 στρατιωτικά και πολιτικά σχολεία ή σεμινάρια (ελληνικά και διεθνή).

Του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις και τα προβλεπόμενα μετάλλια από το Ελληνικό Κράτος για τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας του, καθώς και από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή του σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Ιδρυτής και πρόεδρος του εργαστηρίου πολεμικών τεχνών Βόλου και υπαρχηγός και γενικός γραμματέας του συστήματος αυτοάμυνας DRCS, πιστοποιημένος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας (πολιτών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας) καθώς και σε θέματα ασφάλειας υψηλών προσώπων (VIP protection), έχει διοργανώσει, παρακολουθήσει και συμμετάσχει πολυάριθμα συνέδρια και συνέδρια διαφόρων πολεμικών τεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μέλος, διεθνής εισηγητής και εκπαιδευτής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας (ΠΟΕΤΑ), έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές ως εκπαιδευτής και εισηγητής σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια.

Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, οι σπουδές παραμένουν σημείο αναφοράς για τον ίδιο. Με εφόδια τη θέληση και τη διάθεση για διεύρυνση της γνώσης συνεχίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές του κι όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με αρκετή προσπάθεια λόγω οικογενειακών, καθότι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, επαγγελματικών και προπονητικών υποχρεώσεων και με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, του επαγγελματικού μου περιβάλλοντος και κυρίως του Θεού, κατάφερα να ολοκληρώσω τους δύο κύκλους σπουδών του μεταπτυχιακού. Κατόπιν για τον τρίτο κύκλο αποφάσισα να αναλάβω την εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής, ώστε στο άμεσο μέλλον να έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω και σε διδακτορικό πρόγραμμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου