ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής προβολή 127.308 τεκμήριων των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας

διεθνής-προβολή-127-308-τεκμήριων-των-γ-α-κ-μ-440159

Ψηφιοποίηση των τεκμηρίων από το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον

Ιστορική στιγμή αποτελεί για την περιοχή η ψηφιοποίηση σπάνιου αρχειακού υλικού, συνολικά 127.308 τεκμήριων, των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με έδρα την Ουάσινγκτον. Το ψηφιοποιημένο υλικό αφορά την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και είναι πλέον προσβάσιμο σε ερευνητές από την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την τελετή παράδοσης του ψηφιοποιημένου υλικού στα ΓΑΚ Μαγνησίας, οι συντελεστές του εξαιρετικά σημαντικού, από κάθε άποψη, πρότζεκτ, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας το φιλόδοξο εγχείρημα, που δίνει το «πράσινο φως» στην διεθνή προβολή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με έδρα την Ουάσινγκτον έχουν συνυπογράψει συμφωνία από τις 22 Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο της οποίας το Μουσείο αναπαράγει αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. που αφορά σε θέματα της εβραϊκής παρουσίας. Τόσο η Κεντρική Υπηρεσία, όσο και αρκετές περιφερειακές έχουν συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του Μουσείου για την υλοποίηση του έργου.

Ως γνωστό, στην περιοχή του Βόλου υπήρξε ανθηρή εβραϊκή κοινότητα προπολεμικά και συνεπώς στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας υπάρχει αρκετά ενδιαφέρον αρχειακό υλικό. Στο διάστημα από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 ψηφιοποιήθηκαν 127.308 τεκμήρια από αρχεία δικαστικά, διοικητικά, επιχειρήσεων και σωματείων, τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αντίγραφο του ψηφιοποιημένου υλικού παραδόθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους του Μουσείου στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

Στην σημερινή τελετή παραβρέθηκαν ο Vadim Altskan διευθυντής του Τομέα Διεθνών Αρχειακών Προγραμμάτων του Μουσείου της Ουάσιγκτον, ο Νίκος Τζαφλέρης ιστορικός, ερευνητής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, ο Θανάσης Τζαφλέρης υπεύθυνος προγραμμάτων ψηφιοποίησης του Μουσείου και η Εύη Φρεζή, εκπροσωπώντας την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Στο πλαίσιο του έργου για την έρευνα, τον εντοπισμό και την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας εργάστηκαν οι Βιβή Νικολάου, Ιωάννα Παπαγιάννη, Φίλιππος Βλαχούλης και Θανάσης Τζαφλέρης σε στενή συνεργασία με τις εργαζόμενες στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αγγελική Νικολάου αρχειονόμο και Αλκηστη Σανιδά ταξινόμο. Την εποπτεία του έργου είχαν ο εκπρόσωπος του Μουσείου Νίκος Τζαφλέρης και η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου